Gedroogde vijgen zitten boordevol gezonde voedingsstoffen en zijn erg rijk aan vezels. Eén gedroogde vijg (20 gram) levert al 2 gram vezels. Gedroogde vijgen bevatten ook veel mineralen. Calcium is bijvoorbeeld goed vertegenwoordigd.
Ook verklein je het risico op hart- en vaatziekten als je ze regelmatig eet. Door het hogere aantal calorieën en suikers zijn gedroogde vijgen wel wat minder gezond dan verse. Het is dus belangrijk dat je ze met mate eet. Als je hierop let zijn ze een zeer gezonde toevoeging aan je dieet.
Calimyrna vijgen zijn niet alleen lekker, maar ook voedzaam. Ze zijn rijk aan vitaminen, calcium, fosfor en ijzer, en leveren voldoende energie. Daarnaast zijn ze makkelijk te verteren en een goede bron van natuurlijke vezels.
Je kunt 2 vijgen rekenen als één portie fruit. Het advies is om 2 porties fruit (200 gram) per dag te eten.
Doordat er zowel oplosbare als onoplosbare vezels in vijgen voorkomen, zijn vijgen gunstig voor je spijsvertering. Daarnaast zitten er bepaalde soorten prebiotica in vijgen. Dit zijn stofjes die de groei van gezonde bacteriën stimuleren. Je lichaam heeft deze stofjes nodig, zodat je darmen gezond kunnen functioneren.
Vijgen hebben een enigszins laxerende werking, hebben een hoge voedingswaarde en bevatten slechts 40 kcal (als ze rauw worden gegeten).
Het eten van geweekte vijgen kan gunstig zijn voor gewichtsbeheersing vanwege hun vezelgehalte. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsvezels houden je langer verzadigd, waardoor de kans op overeten en het verliezen van overtollige kilo's afneemt.
Als het gaat om rauw fruit, kun je gemakkelijk 2-3 vijgen per dag eten. Als je gedroogde vijgen eet, houd het dan bij 3 vijgen en eet ze niet zonder ze een nacht te laten weken. Ons lichaam kan de voedingsstoffen opnemen en sommige gedroogde vruchten en noten beter verteren als ze goed geweekt zijn.
Je kan vijgen als zoete toets toevoegen aan je gerechten. Ze behoren ook tot de groep vrije suikers, maar bevatten meer suikers dan verse vijgen. De voedingsvezels en lage hoeveelheid calorieën (270 cal/100gr) bleken zeer positief te zijn voor gewichtsverlies en gewichtsbeheersing, door bevordering van darmwerking.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Zwarte Madeira (Ficus carica 'Black Madeira') - Wordt gezien als de lekkerste vijgensoort. Een vijg die de meesten van jullie die dit lezen, zouden moeten proberen en een stapje verder zouden moeten gaan om te kweken. Vruchteigenschappen: Een middelgrote vijg met een zwarte schil en donkerrood vruchtvlees.
Zoals je kunt zien, zijn beide qua caloriën hetzelfde, maar vijgen hebben iets meer proteïne, minder koolhydraten, meer vezels, meer ijzer, meer magnesium en meer calcium. Dadels hebben minder proteïne, meer koolhydraten, minder vezels (maar ze zijn nog steeds een geweldige bron), minder ijzer, minder magnesium en minder calcium.
Je eet verse rijpe vijgen gewoon met schil en al. Maar je kunt ze ook schillen. Omdat ze zo zoet smaken is de combinatie van vijg met iets hartigs erg lekker: omwikkeld met rauwe ham bijvoorbeeld, of met wat geitenkaas of blauwe kaas in een salade.
Verse vijgen worden meestal rauw gegeten . Ze smaken het lekkerst als ze rechtstreeks van de boom worden gegeten, bij voorkeur nog warm van de zon.
De koelkast is de beste plek om vijgen in te bewaren. Zo blijven ze ongeveer 5 tot 7 dagen goed. Tip: Te veel vijgen gekocht of een te grote oogst uit je tuin? Gooi ze niet weg, maar laat ze drogen om later lekker van te snacken!
Zowel dadels als vijgen zijn niet alleen verrukkelijk; ze zitten ook boordevol voedingsstoffen. Ze zijn rijk aan vezels, vitamines (zoals B6 voor dadels en vitamine K voor vijgen), en mineralen (inclusief kalium, magnesium, en ijzer). Beide vruchten zijn uitstekende keuzes voor een energieboost.
Vijgen zijn goed voor de spijsvertering
Door regelmatig vijgen te eten, voorkomt u ook u ziek wordt. Juist omdat de ontlasting niet in de darmen blijft zitten, maar het op een natuurlijke wijze gestimuleerd wordt om naar buiten te komen, heeft u minder kans op infecties en ziektes.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper). De braam is de meest calciumrijke fruitsoort.
Kan de kwaliteit van het dieet verbeteren en helpen bij gewichtsbeheersing . Van nature rijk aan voedingsvezels en vol met vitaminen en mineralen, kunnen vijgen een nuttige toevoeging zijn aan het dieet om de voedingsdichtheid van uw dieet te verbeteren en op hun beurt te helpen bij gewichtsbeheersing.
Rauwe vijgen doen het bijzonder goed bij kaas, vooral blauwaderkaas, en in een slaatje met gedroogde ham. Maar je kunt ze ook karamelliseren en gebruiken als topping op een dessert, of op een toastje met gedroogde ham, of als garnituur bij een kaasbordje.
Sommige onderzoeken suggereren dat vijgen een rol kunnen spelen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel . Een onderzoek uit 2019 wees uit dat dranken met hoge doseringen vijgenextract een lagere glycemische index (GI) hadden dan dranken zonder vijgenextract, wat betekent dat deze dranken een gunstiger effect kunnen hebben op de bloedsuikerspiegel.
Door anjeer, of gedroogde vijgen, een nacht te laten weken, wordt hun voedingswaarde vergroot door voedingsstoffen toegankelijker te maken en de spijsvertering te bevorderen. Het proces verbetert hun textuur, smaak en hydratatie, waardoor ze gemakkelijker te verteren en bevredigender zijn.
Om constipatie te verlichten, wordt aanbevolen om twee tot drie gedroogde vijgen op een lege maag te eten . Hoge bloeddruk leidt vaak tot een onevenwicht van kaliumniveaus in uw lichaam. Vijgen zijn de beste bron van kalium.
Vijgen bevatten verschillende stoffen die je cellen gezond helpen houden. Eén van deze stoffen is quercetine. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat deze stof een gezondmakende invloed heeft op de cellen van je longen en dikke darm. Naast quercetine bevatten vijgen ook luteoline.