Zodra u een muffe geur ruikt en grotere schimmelplekken ziet, vormt de zwarte schimmel in de badkamer een gezondheidsrisico. U kunt door de schimmelsporen of mycotoxinen last krijgen van verschillende gezondheidsklachten: Allergische reacties. Verkoudheidsklachten.
Gezondheidsklachten door vocht en schimmels
Schimmels kunnen gezondheidsklachten veroorzaken en ze kunnen astma en andere luchtwegklachten verergeren. Door schimmels kun je last krijgen van: keelpijn. niezen en hoesten.
Inademen van schimmel of schimmelstof kan een astma-aanval uitlokken. Ook bronchitis kan een gevolg zijn als u schimmel heeft ingeademd. Bij langdurige blootstelling aan schimmellucht kunt u eveneens last krijgen van symptomen zoals vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn, misselijkheid en koorts.
Zwarte schimmel: gezondheid
Het inademen van zwarte schimmelsporen kan je longen aantasten. Gevolgen hiervan zijn hoest- en niesbuien, maar ook geïrriteerde longen, allergische reacties, astma en een gevoel van benauwdheid.
Inademen van besmet stof of vocht kan een astma-aanval uitlokken (piepende ademhaling en kortademigheid). Middenoorontsteking en bronchitis kunnen eveneens een gevolg zijn. Bij langdurige blootstelling kun je ook last krijgen van algemene symptomen zoals vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn, misselijkheid en koorts.
GENT (ANP) - Schimmels in woningen kunnen kankerverwekkend zijn, zo blijkt uit de doctoraalstudie van Barbara Demulle van de Universiteit Gent. De schimmels in bijvoorbeeld de badkamer of keuken scheiden zogeheten mycotoxinen af.
Los hiervoor 6 gram soda op in 1 liter heet water en giet dat mengsel vervolgens over de aangetaste plekken of wrijf het in met behulp van een borstel. Daarna uiteraard goed naspoelen met schoon water. Een relatief bekend middel waarmee u schimmel in de badkamer kunt bestrijden is witte azijn.
Wat betekent vocht en schimmel voor je gezondheid? Vocht en schimmels zijn niet per se de oorzaak van gezondheidsklachten, maar kunnen astma en andere luchtwegklachten wel verergeren. Door een vochtige woning kan je last krijgen van keelpijn, niezen en hoesten, verstopte neus, piepende ademhaling en benauwdheid.
Niet alle schimmels zijn gevaarlijk. De zwarte schimmel staat echter wel bekend als gevaarlijke schimmel. Het kan namelijk mycotoxinen voort te brengen; giftige stoffen die bij langdurige blootstelling voor verschillende gezondheidsproblemen kunnen zorgen, van mild tot ernstig.
In principe kunt u zelf proberen zwarte schimmels te verwijderen, op voorwaarde dat de aangetaste oppervlakken nog niet te groot en/of te talrijk zijn. Hiervoor kunt u schoonmaakazijn in combinatie met soda gebruiken. Een mengsel van chloor met water werkt vaak ook doeltreffend.
Tijdens het douchen of het nemen van een bad komt er veel vocht vrij, dat in de lucht gaat hangen en in oppervlaktes trekt. Als de ruimte vervolgens niet wordt geventileerd, koelt het vocht af en condenseert het. Dit is de ideale voedingsbodem voor schimmels.
Gevolg 1: Schimmels schaden uw gezondheid
Uit onderzoek blijkt dat het inademen van schimmelsporen kan leiden tot diverse problemen met de luchtwegen. Fysieke klachten en symptomen die vaak worden vastgesteld zijn benauwdheid, astmatische klachten, irritaties ter hoogte van de luchtwegen en hoestbuien.
Een te vochtig huis is zeer ongezond. Het is een ideale leefomgeving voor schimmels en schimmels kunnen u goed ziek maken. Vocht kan zorgen voor geïrriteerde ogen, last van de luchtwegen, hoofdpijn en meer van zulke perikelen.
Azijn is een zuur dat de meeste schimmelsoorten meteen dood. Voor hardnekkige schimmels is dit echter lastig. Bleekwater heeft dezelfde functie en doodt ook schimmels. De dampen van bleekwater zijn echter gevaarlijk als je ze inhaleert en het bleekwater tast bepaalde materialen aan.
Schimmel bestaat in wel honderdduizend soorten en hebben allerlei kleuren. Van groen tot bruin, grijs en zwart en zeker ook rood. Vooral die rode schimmel is een gevaarlijke. Deze schimmel zorgt voor gezondheidsrisico's en moet zo snel mogelijk uw huis uit.
Vocht in huis is nadelig voor uw gezondheid. Het veroorzaak reumatische en astmatische klachten en verzwakt uw immuunsysteem. Vocht in huis zorgt er ook voor dat schimmels en ongedierte vrij spel hebben. Vaak veroorzaken deze een allergische reactie, zoals huidirritatie.
Gevolg 3: Een muffe schimmelgeur in huis
In bepaalde vochtige ruimten zonder goede ventilatie kan op den duur een muffe geur ontstaan. Deze vrij duidelijk aanwezige geur wordt meestal veroorzaakt als er ook schimmels en bacteriën aanwezig zijn.
Op de vraag hoe zwart schimmel ruikt, vergelijken sommige mensen het met rottend hout of papier. Anderen melden het als ruikend naar ceder of vuile natte sokken. In ieder geval, nat, muf en oudbakken zijn enkele van de bijvoeglijke naamwoorden die de geur het best beschrijven.
Bijna alle vrouwen worden wel eens lastig gevallen door een vaginale schimmelinfectie. Zelden gevaarlijk, maar wel belastend vanwege de jeuk en pijn. De boosdoener is de schimmel Candida albicans, die van nature voorkomt op warme vochtige plekken in het lichaam, samen met nog talloze andere bacteriën en schimmels.
Extra tips voor het candida-dieet:
Eet voldoende eiwitten voor een verzadigd gevoel. Eiwitten vind je in; hennepzaad, noten (geen pinda's deze bevatten vaal veel schimmels), spirulina, chlorella, peulvruchten, biologische eieren, biologisch vlees en gevogelte, biologische melkproducten.
Tip: Je kunt azijn ook gebruiken om schimmelvlekken in de badkamer te voorkomen. Het is namelijk bekend dat azijn 82% van de schimmelsoorten doodt. Hierdoor is azijn een middel bij uitstek om schimmel in de badkamer te voorkomen.
Schimmel in de badkamer kan nare gevolgen hebben
In de eerste plaats ruiken schimmels vies en muffig. Een indringende, penetrante geur vergalt uw doucheplezier! Maar de vieze stank is niet het enige probleem. Schimmels trekken namelijk ongedierte aan, waardoor het in de badkamer gewoon onhygiënisch wordt.
GENT - Schimmels in huizen produceren giftige stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid. De woning droog houden en goed luchten is dus absoluut noodzakelijk. Dat blijkt uit onderzoek van Barbara Delmulle van UGent, die de binnenlucht in gebouwen onderzocht.