Eén van de bekenste vijgenrassen, en met rede, is de 'Brown Turkey'. Dit ras is goed winterhard, rijpt goed af, en geeft donkere- en zoete vruchten. De productie is ook redelijk hoog, met in warme jaren zelfs twee keer oogsten.
Ficus carica 'Brown Turkey' is een zelfbestuivende vijgenboom en staat bekend als de beste vijgensoort.
Bursa. Als u van zoet houdt, kies dan voor Bursa vijgen . Het is een van de zoetste vijgensoorten die er zijn. De schil is donkerpaars en poederloos met rood tot paars vruchtvlees aan de binnenkant.
Ficus carica 'Col de dame Blanche'
De vijgen van de Col de Dame Blanche worden wel eens beschreven als de best smakende vijgen. De vruchten zijn geel tot lichtgroen en klein, maar met dieprood en zoet vruchtvlees. Het is een trage groeier, maar de boom kan wel tien meter hoog worden als je hem niet snoeit.
Brown Turkey underpowered
De Brown Turkey vijg is verreweg de populairste variëteit, herkenbaar aan de dunne schil: lichtgroen en paars. Hoe rijper de vrucht, hoe meer de kleur naar paars gaat. Binnenin is het zachte vruchtvlees roze tot rood.
Doordat er zowel oplosbare als onoplosbare vezels in vijgen voorkomen, zijn vijgen gunstig voor je spijsvertering. Daarnaast zitten er bepaalde soorten prebiotica in vijgen. Dit zijn stofjes die de groei van gezonde bacteriën stimuleren. Je lichaam heeft deze stofjes nodig, zodat je darmen gezond kunnen functioneren.
Dit komt omdat er zoveel verschillende soorten zijn die rijpen in verschillende kleuren. Sommige vijgen veranderen volledig van kleur als ze rijpen, terwijl andere dat niet doen. Een lichtbessenvijg zoals Conadria begint groen en is groen als hij rijp is.
Je kunt 2 vijgen rekenen als één portie fruit. Het advies is om 2 porties fruit (200 gram) per dag te eten. Door te variëren tussen verschillende soorten, krijg je van alle voedingstoffen uit fruit voldoende binnen.
Calimyrna vijgen zijn niet alleen lekker, maar ook voedzaam. Ze zijn rijk aan vitaminen, calcium, fosfor en ijzer, en leveren voldoende energie. Daarnaast zijn ze makkelijk te verteren en een goede bron van natuurlijke vezels.
Maar hoe weet je nou of je vijg rijp is of niet? Allereerst wil je goed kijken: rijpe vijgen worden ofwel iets geler, of juist iets donkerder.
Brown Turkey (ook bekend als Southeastern Brown Turkey en Texas Everbearing) fruit is groter dan dat van Celeste. Het oog is niet zo strak gesloten, dus zuur en splijten is waarschijnlijker, en het is minder winterhard en minder zoet.
Als de verse vijg mals aanvoelt en een druppeltje vocht uit haar ooghoek plengt, kan ze doorgaan als goed voor gebruik. Als dat niet het geval is, smaakt ze wat wrang en minder zoet. Ze zit dan nog in haar puberfaze. Eens in de midlife-crisis is er ook niet meer veel mee te beginnen.
Hoewel zwarte vijgen voor velen bekend zijn, zouden witte vijgen beter Golden Figs genoemd kunnen worden vanwege hun amber/bruine tint . De lichtere kleur is niet het enige verschil in deze vijgen, want de smaak is vaak delicater, licht nootachtig en ook een beetje pittig.
Gedroogde vijgen zitten boordevol gezonde voedingsstoffen en zijn erg rijk aan vezels. Eén gedroogde vijg (20 gram) levert al 2 gram vezels. Gedroogde vijgen bevatten ook veel mineralen. Calcium is bijvoorbeeld goed vertegenwoordigd.
Er zijn ongeveer 800 soorten vijgen, geslacht Ficus, maar de populairste vijgensoorten die wij kweken vanwege de heerlijke vruchten, zijn allemaal soorten van Ficus carica , de gewone vijgenboom.
Je kan vijgen als zoete toets toevoegen aan je gerechten. Ze behoren ook tot de groep vrije suikers, maar bevatten meer suikers dan verse vijgen. De voedingsvezels en lage hoeveelheid calorieën (270 cal/100gr) bleken zeer positief te zijn voor gewichtsverlies en gewichtsbeheersing, door bevordering van darmwerking.
De beste vijgenbomen voor buiten zijn Brown Turkey, Bornholm's Diamond, Ronde de Bordeaux en Osborn Prolific. Deze rassen zijn zeer winterhard en heerlijk zoet.
Deze witte vijgen zijn een echte traktatie . Ze komen van dezelfde boomsoort, waarvan 1 op de 10 bomen witte vruchten produceert in plaats van zwarte. Ze zijn iets zoeter en delicater dan de traditionele zwarte vruchten.
Qua calorieën zijn vijgen de minst dichte optie, met 15 procent minder calorieën dan dadels . Dit kan ze aantrekkelijker maken voor mensen die hun calorie-inname in de gaten houden, omdat ze een grotere hoeveelheid kunnen leveren voor dezelfde calorische waarde. In essentie zijn beide vruchten zeer voedzaam, maar ze bieden wel duidelijke nutritionele voordelen.
Vijgen zitten vol met vitaminen en mineralen. Vooral het vitamine B complex is goed vertegenwoordigd. Ook vitamine A, C en K komen voor in de vijg evenals de mineralen kalium, magnesium, zink, calcium, koper, mangaan en ijzer. Vijgen bevatten veel vezels, deze zijn goed voor de darmwerking en verbeteren de stoelgang.
Het eten van geweekte vijgen kan gunstig zijn voor gewichtsbeheersing vanwege hun vezelgehalte. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsvezels houden je langer verzadigd, waardoor de kans op overeten en het verliezen van overtollige kilo's afneemt.
Eet ook geen gedroogd fruit, zoals dadels en vijgen. Daar zit veel suiker in. Neem fruit niet als een sap, shake of smoothie. Daar zitten weinig vezels en veel suiker in.
Rijpe vijgen moeten licht zacht aanvoelen, maar niet papperig . Een goede vuistregel is om vijgen te plukken als ze ongeveer zo zacht zijn als een waterballon. Zoete geur. Je reukzin kan je laten weten dat het tijd is om vijgen te plukken.
Brown Turkey vijgen hebben een bruin-donkerpaarse schil, een mildere smaak dan andere vijgen en zijn merkbaar minder zoet dan de gelijkende Black Mission vijgen. Van binnen zijn ze meestal wat bleker roze dan andere vijgen.
Verse groene vijgen kunnen gewassen en direct uit de hand gegeten worden, besprenkeld met honing en geserveerd met kaas, of in salades gegooid . Groene vijgen kunnen ook gebruikt worden als eetbare topping op yoghurt, pannenkoeken en havermout, gewikkeld in prosciutto als voorgerecht, of gevuld met noten en kaas.