Reisvaccinaties worden niet vergoed vanuit de basisverzekering.Je kunt wel een vergoeding krijgen met een aanvullende verzekering. Ook de kosten voor preventieve geneesmiddelen zoals malariapillen worden met zo'n verzekering vaak vergoed. Let wel op het maximale bedrag en percentage dat je vergoed krijgt.
Het Zorginstituut adviseert om vaccins die worden gebruikt voor de vaccinatie tegen HPV niet vanuit het basispakket aan te bieden. De reden hiervan is dat er alleen zorg vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw) vergoed kan worden aan personen met een directe zorgvraag.
Daarom hebben we uw vaccinatiegegevens bij elkaar gezet op MijnRIVM. Daar ziet u welk vaccin u heeft gekregen tegen COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. In de toekomst kunt u hier ook informatie vinden over de kindervaccinaties die u heeft gehad via het Rijksvaccinatieprogramma.
Uw vaccinatiebewijs is 270 dagen geldig na de basisserie (uw eerste prik of prikken). Na deze 270 dagen kunnen mensen de QR-code van hun vaccinatiebewijs niet meer gebruiken om te reizen in Europa. Bent u jonger dan 18 jaar?
Na het volledig afronden van de DKTP Difterie, kinkhoest, tetanus, polio (Difterie, kinkhoest, tetanus, polio)-hib-hepB, DKTP- en DTP-vaccinatie schema zijn kinderen voor lange tijd beschermd. Voor hepatitisB zelfs levenslang.
Ook voor andere vaccinaties en eventueel malariatabletten is een termijn van drie weken voldoende. Uiteraard mag u ook eerder komen. Voor mensen die langer dan 6 weken weggaan, is het advies tenminste 5 weken voor vertrek te komen.
Voorkom gordelroos, laat u vaccineren!
Mensen ouder dan 50 jaar en mensen met een verminderde afweer, kunnen zich laten vaccineren. Er zijn twee vaccinaties nodig: totale kosten zijn ongeveer 420 euro. Meer informatie vindt u op de website van het RIVM: https://www.rivm.nl/gordelroos/gordelroosvaccinatie.
Jongens én meisjes kunnen zich laten vaccineren tegen HPV. Dat vaccin beschermt tegen 6 soorten kanker. Je krijgt een uitnodiging om het vaccin te halen in het jaar dat je 10 jaar oud wordt. Jongens en meisjes die al ouder zijn, maar nog niet eerder waren uitgenodigd, krijgen ook de kans zich te beschermen tegen HPV.
Moet ik eerst laten controleren of ik hepatitis B heb of heb gehad voordat ik me laat vaccineren? Sommige mensen hebben al antistoffen in het bloed tegen hepatitis B. Als dat zo is, dan heeft vaccinatie geen zin meer. Je kunt hiervoor bij de huisarts een bloedtest af laten nemen.
Bent u nog niet eerder ingeënt, dan heeft u 3 inentingen nodig: de eerste 2 met een maand ertussen, de laatste 6 maanden na de tweede inenting. De bescherming tegen tetanus duurt minstens 10 jaar. Als u elke 10 jaar opnieuw 1 inenting krijgt, blijft u steeds beschermd tegen tetanus.
Corona gehad voor vaccinatie
1 prik is voldoende om uw basisserie af te ronden. U kunt ook 2 prikken halen als u dat wilt. 3 maanden na uw laatste prik uit de basisserie kunt u een boostervaccinatie halen.
Nu de besmettingen stijgen, neemt het kabinet het zekere voor het onzekere. Daarom moet iedereen die volledig is gevaccineerd eerst een wachttijd van 14 dagen in acht nemen voordat hij of zij een vaccinatiebewijs krijgt. Volgens onderzoek zijn mensen immers 14 dagen na de laatste prik voldoende beschermd.
ZWEDEN. Zweden, het eerste land ter wereld waar je binnenkomst zonder een QR code, zonder een test en ook zonder vaccinatiebewijs. Een land zonder inreisbeperkingen. In het land zelf worden nog wel de basisregels gehanteerd.
Hoe lang duurt het voordat de booster werkt nadat je bent gevaccineerd? De booster is 7 dagen na vaccinatie effectief.
Vaccins stimuleren een reactie van het immuunsysteem op een virus of bacterie. Hierdoor “herinnert” het immuunsysteem zich de ziekteverwekker in kwestie. Dankzij deze herinnering herkent het lichaam een bepaald virus of een bepaalde bacterie, zodat het zich hiertegen kan beschermen en ziekte kan voorkomen.
Wie krijgt polio? Als je bent gevaccineerd, ben je beschermd tegen alle 3 typen poliovirussen. Iemand die poliomyelitis heeft gehad is daarna alleen beschermd tegen infectie met dat type. Maar niet tegen toekomstige infecties met één van de overige 2 typen.
De meeste mensen bouwen afweer op tegen het virus nadat zij besmet zijn geweest. We weten nog niet precies hoe lang je in welke mate je beschermd bent tegen verschillende varianten van het virus.
Reist u naar Spanje vanuit de Europese Unie of de Schengenzone? Dan hoeft u geen Digitaal Corona Certificaat (vaccinatie-, test-, of herstelbewijs) te laten zien.
Mensen van 12 tot en met 59 jaar zonder hoger medisch risico
U kunt de herhaalprik tegen corona krijgen nadat de mensen met een medisch hoger risico en zorgmedewerkers met patiënten- en/of cliëntencontact hiervoor zijn uitgenodigd. Vanaf 3 maanden na uw laatste coronaprik of besmetting kunt u de herhaalprik halen.