Aanhangers tot 160 cm breed hebben verplicht minstens 2 standlichten. Bij aanhangers smaller dan 160 cm moet je die combineren met reflectoren: witte aan de voorkant en oranje aan de zijkant. Is je aanhanger breder dan 160 cm? Dan moet je aan de voor- en zijkanten standlichten voorzien.
Wettelijke verplichting
Vanaf juli 2011 is het wettelijk verplicht dat alle nieuwe kentekenplichtige aanhangwagens voorzien zijn van achteruitrijverlichting. Aanhangwagens tot zes meter lengte zijn verplicht één achteruitrijlamp te voeren, een tweede mag.
Een achterlicht komt voor op voertuigen zoals fietsen, motorfietsen en auto's. ook komen ze voor op andere voertuigen zoals aanhangwagens, ze dienen door middel van een lampje licht te geven om achterliggend verkeer te attenderen op de aanwezigheid van het betreffende voertuig.
Aanhanger trekken met rijbewijs B
Heeft u rijbewijs B (autorijbewijs)? Dan mag u met een auto: een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen); een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen.
Een ongeremde aanhanger hoeft niet gekeurd te worden door het RDW. Je hebt dus ook geen kenteken nodig. Een ongeremde aanhanger die niet zwaarder is dan 750 kg dan mag je de aanhanger trekken met rijbewijs B.
Een aanhangwagen kent zelf geen motor, vandaar dat er een speciale driehoek reflector moet worden toegevoegd aan de signalering van aanhangwagens.
Het is wettelijk verplicht de verlichting op de aanhanger in orde te hebben. Door de jaren heen zijn er steeds meer eisen bijgekomen. Zorg er altijd voor dat de verlichting op de aanhanger werkt & in goede staat is. Door led verlichting te plaatsen bespaar je enorm op de onderhoudskosten.
Welk soort autolamp zit er in het achterlicht? In de afbeelding zie je de P21 of BAY15D lamp. Dit type komt voornamelijk voor in de achterlichten van auto's als normale verlichting en remlicht. De BA15S lamp komt voornamelijk voor als normale verlichting en achteruitrijverlichting en de P21 of BA15S als remlicht.
Is kentekenplaatverlichting verplicht? Ja, kentekenverlichting is verplicht en moet altijd samen met grootlicht, dimlicht, stadslicht of mislicht branden. Kortom, de kentekenverlichting moet (bijna) altijd aan staan. Maar de kentekenverlichting mag het achteropkomend verkeer niet verblinden of hinderen.
Breedtelichten. Breedtelichten op een aanhanger zijn erg handig, vooral in het donkerwanneer u de aanhanger slecht kan zien. Deze zogenoemde breedtelichten worden meestal gebruikt om te kijken hoe en waar de aanhanger zich bevindt bij het achteruitrijden.
Vanaf 1 juli 2006 moeten alle caravans met een totaal toegestaan gewicht tot 750 kg voorzien zijn van een mistachterlicht. Alsmede caravans met een totaal toegstaan gewicht van meer dan 750 kg, die na 31 devember 1997 in Nederland in gebruik zijn genomen.
Mistachterlicht. Aan de achterzijde is wettelijk minimaal één mistlicht verplicht, maar is het toegestaan om er twee te monteren. Mistachterlichten stralen een helder rood licht uit. Mistachterlicht is alleen toegestaan als door dichte mist of zware sneeuwval het zicht minder is dan 50 meter.
De lading van personenauto's mag niet meer dan 20 cm buiten elke zijkant van de auto uitsteken tot een maximumbreedte van 2,55 meter. Voor aanhangwagens (en vrachtauto's) geldt dat de breedte van het voertuig incl. de lading niet breder mag zijn dan voor het vervoer noodzakelijk is, met een maximum van 3,00 meter.
Periodieke keuring
In principe moet je aanhanger met MTM vanaf 750 kg elk jaar gekeurd worden. Dit noemen we de periodieke keuring. Na je toelatingskeuring ontvang je normaal jaarlijks een uitnodiging tot keuring.
Een kentekenplaat voor aanhangers met een toegestane maximummassa boven de 750 kilo ziet er hetzelfde uit als de kentekenplaat van een auto: geel met zwarte rand; zwarte letters en cijfers; aan de linkerkant een blauw vlak met de letters NL onder een cirkel van gele sterren: het symbool van de Europese Unie (EU).
Aanhangwagens met een MTM van >750kg dienen wel ingeschreven én periodiek gekeurd te worden. Wanneer u een nieuwe (of tweedehands) aanhangwagen koopt, dient deze na aankoop ingeschreven te worden bij het DIV (Dienst Inschrijvingen van Voertuigen).
Elke aanhangwagen is voorzien van een chassisnummer dat is ingeslagen op een vast deel van de aanhangwagen. Het chassisnummer wordt dus bijvoorbeeld nooit in de dissel of de trekkoppeling ingeslagen.
Spansluiting aanhanger
Ze hebben een hoge houdkracht en geven een erg sterke, betrouwbare verbinding. Daarnaast wordt een spansluiting gebruikt om schokbelasting en trillingen op te vangen of voor het dichtdrukken en bij elkaar houden van behuizingen. Hierdoor zie je Ze vaak ook terug in een caravan of boot.
Mistachterlicht: De mistlamp is verplicht op alle aanhangwagens, caravans en vouwwagens met een gewicht tot 750 kg (ongeacht de leeftijd) en boven de 750 kg vanaf 1-1-1998. Vanaf 10 juli 2011 moeten nieuwe aanhangwagens zijn voorzien van achteruitrijverlichting in combinatie met een 13-polige stekker.
Deelbare lading mag aan de zijkanten maximaal 20 cm uitsteken, ondeelbare lading mag aan de zijkanten meer dan 20 cm uitsteken als de aanhanger niet breder dan 3 m is. Aan de achterkant mag deelbare lading niet meer dan 1 m uitsteken, ondeelbare lading mag onder voorwaarde meer dan 1 m uitsteken.
Een neuswiel is zeker niet verplicht, maar in de meeste gevallen wel zeer handig. Bij een zeer lichte enkelasser zou wellicht alleen een valbeugel volstaan. Bij aanhangwagens die niet handmatig te verplaatsen zijn volstaat meestal alleen een steunpoot (bijvoorbeeld landbouwvoertuigen).
Qua snelheid gelden de regels van een aanhanger, eigenlijk hetzelfde als voor een caravan. Daarom is de maximumsnelheid op de snelwegen 90 kilometer per uur als het gewicht van de aanhanger onder de 3500 kg blijft. Is het gewicht hoger dan 3500 kg, dan is de maximumsnelheid 80 kilometer per uur.