Iedere week moet je het hok schoonmaken. Dan controleer je het hele hok en haal je al het hooi en zaagsel dat vies of nat is, weg. Rondom de voerbakjes kan het ook een rotzootje zijn. Cavia's eten helemaal niet netjes: ze lopen gewoon door hun voerbakje (en over het groenvoer) en strooien het hardvoer alle kanten op.
Vooral cavia's met een lichte vacht zijn er bevattelijk voor, maar iedere cavia kan wel eens vies worden. Wassen is dan de oplossing. Als er een klein plekje vies is, kan je dit schoonmaken met een nat washandje. Meestal is alleen water genoeg, maar je kan ook een beetje zeep gebruiken.
Cavia's hebben niet vaak een bad nodig, hooguit eens per maand. Veel cavia-eigenaren geven hun dieren in de zomer eens per maand een bad en om de maand in de winter.
Cavia's kunnen niet tegen extreme koude, warmte of regen. Ze zijn zéér gevoelig hiervoor en kunnen snel dood gaan aan een longontsteking! In de winter moeten ze in een tocht- en vorstvrije schuur staan of binnenshuis worden gehouden. Pas ook op in de zomer.
Als je op zoek bent naar een echt knuffeldier dan is een cavia iets voor jou. Je kunt ze knuffelen, voeren en met ze spelen. Alleen zijn vinden ze niet prettig dus zet de kooi in een ruimte waar reuring is.
Cavia's zijn zeer vriendelijke en nieuwsgierige dieren die graag wat te doen hebben. Speelgoed is daarom een belangrijk onderdeel voor de Cavia. Zo zijn Cavia's dol op knabbelspeelgoed.
Niet te vaak. Was je cavia alleen als het echt nodig is. Eén of twee keer per jaar is voldoende. Als je je cavia net een week terug gewassen hebt en hij is nu weer erg vies, dan kan het geen kwaad om hem weer te wassen.
Hoe lang duurt het voordat een cavia handtam is? De meeste cavia's hebben een paar weken tot soms een paar maanden nodig om handtam te worden.
Heb je een zieke cavia? Pas dan op, want de kans bestaat dat de cavia een bacterie bij zich draagt die longontsteking bij mensen kan veroorzaken. Dat blijkt uit een onderzoek van internist Bart Ramakers van het Bernhoven-ziekenhuis in Uden.
Cavia's eten zo'n 20-30 gram brokjes per dag en dat moet voldoende zijn. Eten ze meer dan dat, dan eten ze vaak te weinig hooi en kunnen ze gebitsproblemen krijgen.
Als je cavia bij de dierenarts is gestorven, en thuis zit nu een andere cavia alleen in de kooi die voorheen met de gestorven cavia samenleefde, dan kan je de gestorven cavia mee naar huis nemen en hem in de kooi leggen. Zo kan de achtergebleven cavia zien wat er met zijn vriendje of vriendinnetje gebeurd is.
Traplopen en tuimelen
Er is echter een probleem. De meeste konijnenhokken bestaan uit meerdere etages. Deze etages zijn vaak verbonden met een loopplankje. Cavia's kunnen wel gebruik maken van deze loopplank, maar ze vallen er heel snel vanaf.
Een cavia kan bijten als hij (veel) pijn heeft, en dat is niet meer dan logisch. Cavia's kunnen alleen door te gillen en door te bijten duidelijk maken dat ze pijn hebben. Als jij toevallig de plek aanraakt waar je cavia heel veel pijn heeft, kan het zijn dat hij uitvalt.
Veel cavia's vinden het fijn over de neus geaaid te worden. Aai de cavia altijd met de haargroei mee. Van de billen naar de oren toe aaien, is pijnlijk voor de cavia. Uw kind kan het beste over het ruggetje naar de billen toe aaien dus!
Cavia's moeten natuurlijk slapen, maar ze dromen ook! Als ze dromen, gaan hun ogen heel snel heen en weer. Dat kan je goed zien als ze hun ogen open of halfopen hebben maar ook als hun ogen dicht zijn, kan je dat zien; dan gaat de oogbol heel snel heen en weer.
Cavia's zijn vergeleken met andere huisdieren vrij makkelijk te verzorgen, maar natuurlijk hebben ook cavia's dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse zorg nodig. Afhankelijk van bijvoorbeeld het soort caviahok dat u heeft, kunt u ervan uitgaan dat het verzorgen van een cavia gemiddeld 15 minuten per dag in beslag neemt.
Zacht piepen: Dit betekent dat je cavia's tevreden zijn en zich op hun gemak voelen in de omgeving. Dit is dus een goed teken! Fluiten of hard piepen: In dit geval is er voedsel in de buurt! Je cavia's weten, denken of hopen dat er eten hun kant op komt.
Daarnaast spelen de knaagdieren graag en is het belangrijk om ze bezig te houden. Knaagspeelgoed is hiervoor ideaal, omdat ze hiermee meteen de groeiende tanden en kiezen op een natuurlijke manier afslijten. Cavia's moeten te allen tijde hooi hebben om op te knagen.
Ze zijn zo klein – en toch zo slim! Cavia's zijn intelligente knaagdieren die veel geleerd kunnen worden. Ze hebben variatie nodig en houden er niet van om zich te vervelen.
Welke groentes mogen niet aan cavia's gevoerd worden? Wat giftig is voor je cavia is rabarber, ui, champignons en prei. De groentes die je geeft mag je nooit koken en ze moeten vers zijn! Ook noten, zaden en zuivel zijn niet goed voor je cavia en mag je dus niet geven.
Cavia's zijn groepsdieren en mogen dus nooit alleen worden gehouden. Zelfs als u de beste eigenaar ter wereld bent en u uw cavia elke dag aandacht geeft zal het dier eenzaam zijn als het geen soortgenootje heeft om tegen te praten.