In het geval van grijs haar kan je zoals gezegd dus het beste kiezen voor Excellence Crème. Een extra tip: een natuurtint heeft een betere grijsdekking dan een haarkleur met nuance. Een natuurtint herken je aan de enkele cijfers op de verpakking, dus 8.0, 9.0, 1.0 enzovoorts.
Een van de beste manieren is *grijs haar kleuren met highlights*. Dat mengt het grijs met je basiskleur en maakt het minder zichtbaar. Sommige kastanjebruine highlights zullen je donkerbruine haar nieuw leven inblazen terwijl het de grijze haren goed dekt.
Kleuren die over het algemeen mooi staan bij grijs haar zijn koele kleuren als lila, fuchsia, roze, lavendel en pruimkleur. Een iets warmere bessentint kan ook mooi staan.
Grijze haren lichter maken is lastiger dan donker verven. Je kunt je haar alleen blonderen door het te laten bleken. Dit is wel schadelijk voor de conditie van het haar. Je kunt je haar in principe wel blond verven, maar blonde haarverf pakt minder goed op grijs haar.
Grijze haren zijn stugger dan haren die nog hun natuurlijke pigment hebben. Niet iedere haarkleur pakt daarom goed op grijs haar. Een spoeling bijvoorbeeld, zie je eigenlijk nauwelijks. Geef bij de kapper daarom aan dat je graag je grijze haren wil verdoezelen.
Helemaal asblond of mediumblonde highlights
We kunnen grijs haar nooit goed nabootsen, daarom kun je het haar vervolgens het best kleuren in een asblonde tint. Voorwaarde is wel dat je al helemaal grijs bent, anders krijg je hier en daar een donkere uitgroei.
Kleurspoeling tegen grijs haar
Als je al net iets meer grijs haar hebt maar je haar nog niet al te grijs is kun je een kleurspoeling gebruiken. Bij een kleurspoeling ligt de grijsdekking rond de 50%. Je kunt hierbij het beste kiezen voor een kleur die dicht bij jouw natuurlijke haarkleur ligt.
Dat kan komen doordat je de haarverf te lang hebt laten zitten, niet in delen hebt geverfd, maar ook doordat je haar al beschadigd was voor het kleuren. Dit kun je snel oplossen door je haar een paar keer te wassen met Head & Shoulders-shampoo.
Er zijn twee typen behandelingen tegen grijs haar. De eerste is het aanpakken van de oorzaak van grijs haar bij de wortel met behulp van een voedingssupplement. De tweede is het camoufleren van grijs wordend haar door het haar te verven of een color spray te gebruiken.
Naarmate je ouder wordt, verliest je huidskleur aan warmte, wat (deels) gecompenseerd kan worden met een warme(re) haarkleur. Vermijd eendimensionale haarkleuren en kies liever voor een balayage of high- en lowlights. Hiermee geef je je haar meer diepte, waardoor het automatisch voller lijkt.
Gele, oranje en bruine tinten doen je grijze haar over het algemeen geen recht. Dergelijke 'warme' kleuren kunnen je grijze haar een gelige waas geven, en dat wil je natuurlijk niet!
Wil je jouw grijze haar wat meer laten opvallen? Kies er dan voor om blauw, roze of paarse plukjes toe te voegen aan je haar. Dit staat niet alleen los heel lok, maar kan ook opgestoken of ingevlochten haar een leuke speelse touch geven.
Dat komt omdat bijna alle hippe grijze dames hun haar een tikje laten bijkleuren zodat ze diverse schakeringen grijs in hun haar hebben. Een soort coupe soleil, maar dan in grijstinten. Het voordeel hiervan is dat je grijze haar veel levendiger wordt.
Voor optimaal resultaat kun je je haar maar beter 1 of 2 dagen niet wassen voordat je het gaat verven. Op die manier pakt de verf beter en bevat je haar meer natuurlijke oliën die je hoofdhuid beschermen tijdens het verfproces. Kam je haar ook niet te veel voordat je begint met verven.
Een zilvershampoo is een shampoo met paarse of blauwe pigmenten, die wordt gebruikt om blond, grijs of wit haar een koele tint te geven óf ongewenste geel- en oranje tinten in je haar te neutraliseren. Ondanks het koele effect dat je ermee kunt creëren, wordt zo'n shampoo tóch vaak aangeduid als No Yellow Shampoo.
Hoe lang duurt het voordat je volledig grijs bent? Het kan na het vinden van je eerste grijze haar nog wel 10 jaar duren, voordat je echt volledig grijs bent. Bij de een gaat dit wel wat sneller dan bij de ander.
Uitgroei laten bijwerken
Uitgroei werk je namelijk elke twee of drie maanden bij, zoals hierboven al eerder gezegd is. Hiernaast laat je het om de zes maanden helemaal verven voor optimaal kleurbehoud. Wanneer ook de onderkant van je haar snel terugloopt, is het verstandiger dit elke drie maanden helemaal te verven.
En ja, je kan je haar meer twee keer achter elkaar verven. Hoewel dit niet aangeraden is doen veel mensen het toch. Daarnaast moet je erop letten dat je niet meer dan 2 keer je haar verft in een periode van 4 tot 6 weken.
Met een spoeling maak je het haar niet donkerder of lichter, maar je voegt wel pigment toe aan het haar. Zo kun je kiezen voor allerlei kleurnuances, waaronder dus asblond. Deze spoeling zal ongewenste geeltinten (bij blond haar) of oranjetinten (na het verven van donker haar) uit het haar verwijderen.
Een haarspoeling of kleurspoeling is een product waarmee je je haar kunt kleuren. In tegenstelling tot een permanente haarverf bevat zo'n kleurspoeling geen waterstofperoxide en daarom is zo'n product dus minder schadelijk voor je haar. Een kleurspoeling kleurt dus ook niet permanent, een haarverf wel.
Denk aan tinten als espresso en karamel. Dat zijn goede kleuren om je haar meer diepte te geven. Voeg daar een paar blonde highlights aan toe, dat blendt namelijk mooi met de grijze haren die je hebt. En zo krijg je een verrassende coupe waarbij de grijze plukjes er wel zijn, maar niet opvallen.