Een tewerkstellingsvergunning moet aangevraagd worden bij UWV. De aanvraag voor de tewerkstellingsvergunning en de verblijfsvergunning kan de werkgever tegelijkertijd indienen. De gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid moet worden aangevraagd bij de IND. De IND vraagt vervolgens advies bij UWV.
De werkgever vraagt de tewerkstellingsvergunning aan bij UWV of een GVVA bij de IND. De werkgever moet ook voldoen aan andere eisen voor de tewerkstellingsvergunning of GVVA.
Of u in Nederland mag werken hangt af van uw nationaliteit. U mag gewoon in Nederland werken als u uit een ander land van de Europese Unie (EU) komt. Als u niet uit de EU komt gelden er voorwaarden. U heeft dan bijvoorbeeld een werkvergunning nodig.
Om in Nederland te mogen werken, is het belangrijk dat je over een onbeschadigd identiteitsbewijs of paspoort beschikt. Zo is een Burgerservicenummer (BSN-nummer) noodzakelijk om te kunnen werken in Nederland. Heb je deze nog niet? Dan helpen we jou, uiteraard kosteloos, met het aanvragen van dit nummer.
Iedereen met een nationaliteit van één van de landen van de Europese Economische Ruimte (EER) of Zwitserland mag in Nederland werken. Voor deze landen geldt vrij verkeer van werknemers.
Werkvergunning is een benaming voor een bindend middel die een nauwkeurige, vastgelegde omschrijving bevat van werkmethoden, activiteiten en werkzaamheden die een werkvergunninghouder wel en niet mag uitvoeren op een bepaalde werkplek zodat de efficiëntie en veiligheid op de werkplek zo goed mogelijk worden gewaarborgd ...
Uw werknemer blijft minder dan 90 dagen
Dan moet u waarschijnlijk een tewerkstellingsvergunning (TWV) aanvragen bij UWV. De TWV is 1 jaar geldig. Als u iemand inhuurt via een intermediair, of werk uitbesteedt aan een ander bedrijf, dan kan deze ook zelf de tewerkstellingsvergunning aanvragen bij UWV.
Als u in Nederland komt wonen moet u zich inschrijven bij een gemeente. Bij uw inschrijving kan de gemeente vragen om extra bewijs dat u Nederlander bent. Een geldig paspoort is niet altijd voldoende, ook al heeft u alleen de Nederlandse nationaliteit.
U moet een burgerservicenummer (BSN) hebben
U kunt niet werken in Nederland zonder burgerservicenummer (BSN). Uw werkgever gebruikt een BSN om belastingen en premies te betalen over uw loon. U krijgt een BSN als u zich inschrijft in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI). Dit kan bij gemeentehuizen met een RNI-loket.
Een BSN is uniek gekoppeld aan een persoon. Als iemand is overleden, blijft het BSN gekoppeld aan deze persoon en wordt niet opnieuw uitgegeven. Iedereen die in Nederland gaat werken of studeren heeft een Burgerservicenummer nodig. Zonder BSN mag je in Nederland niet werken of studeren.
Er zijn 2 soorten werkvergunningen: Tewerkstellingsvergunning (TWV) Gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA)
Een werkvisum binnen Europa
Dit houdt in dat jij vrijwel overal binnen de Europese Unie als Europees Staatsburger gewoon zonder problemen aan het werk kunt. Voor landen in Europa die geen deel uitmaken van de Europese Unie, dien je wel een werkvisum aan te vragen.
De IND toetst of u aan alle voorwaarden voldoet om een verblijfsvergunning te krijgen. Binnen 90 dagen hoort u of u een verblijfsvergunning krijgt of niet. De verblijfsvergunning is meestal 5 jaar geldig en kan worden verlengd. Na 5 jaar kunt u een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd aanvragen.
Een werkvergunning is een middel voor het vastleggen van risico's van een klus en afspraken over veiligheidsmaatregelen tussen de opdrachtgever en uitvoerder. Het is een schriftelijke overeenkomst die toestemming verleent om de werkzaamheden zoals afgesproken uit te voeren.
U heeft een verblijfsvergunning nodig als u langer dan 90 dagen in Nederland verblijft. En als u niet de nationaliteit heeft van een land van de Europese Unie (EU), Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland. Vaak heeft u ook een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) nodig.
Als u buiten Nederland woont, kunt een burgerservicenummer krijgen als u zich inschrijft in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI). In sommige situaties kunt u ook op een andere manier aan een BSN komen: Heeft u recht op AOW? Dan kunt u ook een burgerservicenummer krijgen via de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
Woont u in Nederland, maar werkt u over de grens, of andersom? Dan kan het zijn dat u niet onder de sociale zekerheid in Nederland valt. Dat betekent dat u bijvoorbeeld geen AOW-pensioen opbouwt in Nederland, of dat u niet onder de Zorgverzekeringswet valt.
Mag ik in Nederland werken zodra ik mijn burgerservicenummer (BSN) heb? Nee, dat mag niet zomaar. Het hangt ervan af waar u vandaan komt. In sommige gevallen hebt u eerst een verblijfsvergunning en/of een werkvergunning nodig.
U moet zich laten uitschrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP) als u in een periode van een jaar meer dan 8 maanden in het buitenland verblijft. Ook als u uw huis in Nederland aanhoudt, moet u zich laten uitschrijven uit de BRP.
Inschrijven bij gemeente
Als u zich inschrijft zorgt de gemeente voor: Een burgerservicenummer (BSN) voor contact met de overheid. Bijvoorbeeld voor zorg of belastingen. Registratie in de Basisregistratie personen (BRP) waarin alle inwoners van Nederland (ingezetenen) staan geregistreerd.
Iedereen die rechtmatig in Nederland verblijft, moet zich inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). Woon je niet meer op je oude adres of ben je langer dan acht maanden niet in Nederland? Dan word je uitgeschreven uit de BRP. Als je geen vast woonadres hebt, kan een briefadres uitkomst bieden.
Een visum voor Nederland vraagt u aan bij de Nederlandse ambassade of het Nederlandse consulaat in het land waar u woont. Aanvragen bij een ambassade van een ander Schengenland waar Nederland door vertegenwoordigd wordt in het land waar u woont, kan ook.
Doorgaans mag u als EU-burger overal in de EU werken zonder werkvergunning. Zelfstandigen/freelancers hebben binnen de EU nooit een werkvergunning nodig.
Belangrijkste voorwaarden voor uw partner
Uw partner heeft het 'Basisexamen inburgering buitenland' gehaald of heeft vrijstelling voor het examen. Bij vrijstelling hoeft uw partner het examen niet te doen. Uw partner heeft een geldige machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) of heeft vrijstelling voor een mvv.