Ook spelen de verschillende weersomstandigheden een rol. De verflaag moet niet alleen bestand zijn tegen regen, maar ook mag een felle zon er niet voor zorgen dat de verf gaat verkleuren. Elastische verf voor buiten is bestand tegen al deze factoren en is bovendien duurzaam.
Regen en luchtvochtigheid
Doe je dat wel, dan droogt de verf niet optimaal door de te hoge luchtvochtigheid. In dat geval vormt water gedragen verf geen optimale verffilm (lees: uitgeharde verflaag die zich vormt na het drogen). Ook na het schilderen blijft het best droog.
VOOR ALLE SOORTEN VERF EN BEITS OP WATERBASIS
Paintseal Pro is geschikt om gebruikt te worden op hout in natte ruimtes of plekken zoals: keuken, badkamer, schuttingen, muren, kelders, etc.
Buiten krijgt de verf het meeste te verduren, het is daarom aan te raden de sterkste verf te gebruiken, dat is hoogglans verf.
Met ruim een dag de tijd, heeft de verf voldoende droogtijd voordat het nat wordt. Mocht het later op de dag alsnog gaan regenen kunt u het beste het buitenschilderwerk even uitstellen. Heeft het hevig geregend? Wacht dan minstens een volledige dag met het starten van schilderen.
Het moet met andere woorden goed overweg kunnen met vocht en UV-stralen. Net daarom wordt vaak gekozen voor acrylverf bij het schilderen van buitenmuren. Acrylverf houdt vocht komende van buitenaf, zoals regen, tegen. Acrylverf zal je buitenmuren met andere woorden een soort beschermlaagje geven tegen regen.
Ook wanneer het later op de dag nog gaat regenen is, raden we je aan om te wachten met schilderen. Het drogingsproces gaat wat langzamer doordat de luchtvochtigheid op zo'n dagen hoger is. Laat je het schilderwerk niet goed drogen als het gaat regenen, kan de regen kraters en kringen creëren op de laklaag.
Onze jarenlange ervaring in de praktijk laat ons zien dat beide verfmerken vergelijkbaar zijn in kwaliteit. Het grootste verschil zit hem, bij beide merken, in waar je de verf aanschaft. De Sigma of Sikkens lakken die worden verkocht in de bouwmarkt zijn van ''doe-het-zelf'' kwaliteit.
Voor een liter Sikkens Rubbol XD is bijvoorbeeld de adviesprijs in de verfspeciaalzaak €65,05. Wanneer je op internet verf koopt, krijg je daar ongeveer 40% korting op en dan is het redelijk betaalbaar. En ook een goede Sigma S2U Gloss voor buiten heb je dan voor iets meer dan 35 euro per liter.
De beste buitenverf is van merken zoals Sikkens, Sigma en Wijzonol. Het zijn A-merken met hoogwaardige producten, waar ook professionele vakschilders graag gebruik van maken.
Elke latex, beits of acryl hout verf op waterbasis is zonder probleem waterafstotend en waterdicht te maken.
Als het regent, stormt of er zijn andere weersomstandigheden waardoor er bij u niet geschilderd kan worden, maakt de schilder een nieuwe afspraak. Voor een goed resultaat buiten, is het belangrijk dat binnen het schilderwerk ook van goede kwaliteit is.
De beste temperatuur om te schilderen is tussen de 5 en 25 graden Celsius. Bij deze temperaturen verwerk je de verf het beste. Aanbrengen en drogen van de verf gaat dan gemakkelijk. Buiten schilderen doe je bij voorkeur tussen de maanden maart en november.
Wanneer er een felle kleur op de ondergrond zit kunt het beste 2 lagen grondverf aanbrengen. Wanneer je een tweede laag aanbrengt kun je de eerste laag het beste eerst weer even opschuren voor een glad resultaat. Na het aanbrengen van de tweede laag raden we je ook aan om deze nog licht op te schuren.
Is watergedragen verf geschikt voor buiten? Dat kan zeker.Het hangt wel van de soort watergedragen verf af of dit mogelijk is.
Om je houten buitenkozijnen te verven kun je kiezen tussen een vochtregulerende verf / beits of een echte lakverf. Kies je voor een beits voor buitenkozijnen? Dan zal je het kozijn verven met een vochtregulerend product. Het voordeel van zo'n product is dat het vocht dat in het hout zit er nog uit kan.
Sikkens buitenverf heeft in de meeste gevallen dan ook een langere levensduur dan andere merken zoals Flexa of Histor. Sikkens heeft een aantal unieke producten met een samenstelling welke tegen de meest ruige weersomstandigheden kan. Je moet dan denken aan extreme UV straling, weer wind en kou.
Wist u dat Flexa eigenlijk onder moederbedrijf Sikkens valt? Inderdaad, sinds Tjallema en Sikkens Flexa in 1955 hebben opgericht, is Flexa steeds bekender geworden als doe-het-zelf merk. Hoewel Sikkens bekend staat als professioneel merk, leveren zij verf van hoogstaande kwaliteit.
Daarom mogen tegenwoordig professionele schilders binnen alleen nog acrylverf gebruiken. Een ander voordeel van acrylverf is dat het sneller droogt en minder verkleurt. Acrylverf is een waterverdunbare verf waardoor de verf wat moeilijker aan te brengen is.
Deze lak was lange tijd de enige laksoort voor buiten. Het voordeel van Sikkens Rubbol AZ is dat deze zowel binnen als buiten gebruikt kan worden op al het houtwerk, zoals kozijnen, deuren en boeiboorden. Mede door de mooie hoogglans afwerking, heeft deze buitenlak een onderhoudstermijn van maar liefst 5 tot 6 jaar.
Verschillende Sikkens verf kleuren en lak kopen bij GAMMA
Gebruik dan de verf van Sikkens. Deze onderneming is een onderdeel van AkzoNobel en bestaat al sinds 1792 toen Wiert Willem Sikkens een fabriek voor de fabricage van lakken oprichtte in Groningen.
Voor het optimale resultaat, gebruik de Sigma S2U Allure Primer als grondlaag en daarna Sigma S2U Allure gloss of Sigma S2U Allure satin als mooie duurzame afwerklaag. Zo ben je voor de komende jaren klaar!
Ook wanneer het later op de dag nog gaat regenen, is het aan te raden om even te wachten met schilderen. In de meeste gevallen droogt de verf op zo'n dag namelijk minder snel, omdat de luchtvochtigheid op zulke dagen hoger is.
De beste periode voor buitenschilderwerk is vanaf eind maart tot medio september. Begin niet te vroeg op de dag en ga 's avonds niet te lang door. Doet u dit wel, dan loopt u het risico van condensvorming door sterke temperatuurverandering, waardoor de verf mat wordt en de hechting aanzienlijk verslechterd.
Schilderen kan eigenlijk altijd
Schilderen in de winterperiode is goed mogelijk. Vaak leeft bij opdrachtgevers de gedachte dat in de winter de kwaliteit van het schilderwerk minder is en dat in die periode dus beter niet kan worden geschilderd.