Een motief is een niet-symbolisch element dat door herhaald gebruik in het verhaal een bijzondere betekenis krijgt. Daardoor word je als lezer op het spoor gezet van waar het in het boek om gaat.
Motieven zijn patronen van elementen binnen een verhaal, of door meerdere verhalen heen. Herhaling is belangrijk om het motief te herkennen. Motieven in een verhaal kunnen bijvoorbeeld een terugkerende handeling, geur, combinatie van woorden of een verwijzing naar een andere boektitel zijn.
Zo'n terugkerend aspect in een verhaal heet een motief. Denk aan toeval, haat of schuld.Ook kan een motief een hele zin of een voorwerp zijn, zoals een glas of spiegel. Door motieven ontstaat er een patroon in het verhaal.
Dit zijn motieven die jij misschien kent als gevoelens. In een boek kan je hiervoor bijvoorbeeld liefde, haat, verraad, wraak, eenzaamheid, schuld, oorlog, dood, boete of onmacht krijgen. Er zijn nog veel meer soorten abstracte motieven die worden gebruikt in een boek.
Een mortier wordt aan de bovenzijde geladen. Het is een steilbaanwapen; de loop wordt gericht in een hogere hoek dan 45 graden.De granaat gaat met een steile baan omhoog, en komt vervolgens nagenoeg loodrecht naar beneden.
het motief zelfst. naamw. Uitspraak: [ moˈtif ] Afbreekpatroon: mo·tief Verbuigingen: motieven (meerv.) 1) reden waarom je iets doet Voorbeeld: 'het motief voor zijn daad' Synoniemen: : drijfveer, beweegreden 2) tekeningetje dat steeds wordt herhaald in een ontwerp Voorbeeld: 'bloemetjesmotief' Synoniemen: beweegred...
Voorbeeld: Een verhaal waarin een personage voortdurend reist en uiteindelijk rust vindt, kan bijvoorbeeld het concrete motief 'reizen' bevatten. Maar ook voorwerpen die verwijzen naar reizen, zoals een kompas, een landkaart, een reiskoffer.
motief (zn) : afweging, beweeggrond, beweegreden, considerans, drijfveer, grond, overweging, reden. motief (zn) : gedachte, grondgedachte, grondpatroon, onderwerp.
dat 'dingen', voorwerpen, kleuren, getallen, situaties die van zichzelf niet symbolisch hoeven te zijn, dat in verhalen of films kunnen worden door nadrukkelijk gebruik en door herhaald gebruik.
Literaire termen worden nogal eens in uiteenlopende zin gebruikt. Dit geeft soms verwarring, en de verwarring tussen de begrippen thema en motief komt veel voor. In dit artikel wordt tussen beide onderscheid gemaakt. Een motief is een element of gegeven dat herhaaldelijk terugkeert.
Bij Kant is hoop dus een onloochenbare antropologische categorie. De natuur en geschiedenis interpreteren we vanuit een doelmatigheid en daarom is hoop een belangrijk motief (Bewegungsgrund) voor al ons menselijke handelen.
Abstracte motieven komen niet expliciet in het verhaal voor, maar die moet je zelf afleiden en proberen te verwoorden. Vaak gaat het om vrij algemene begrippen, zoals eenzaamheid, eeuwigheid, liefde, verlies, verslaving, etcetera.
In de muziektheorie is een motief een kort muzikaal idee dat wordt gebruikt om frasen, melodieën, riffs en grooves op te bouwen. Motieven zijn meestal erg kort en eenvoudig. Zie ze als kleine legoblokjes die op verschillende manieren aan elkaar kunnen worden geplakt om grotere dingen te maken.
Klassieke motieven zijn motieven uit klassieke verhalen. Een klassiek motief is alleen te herkennen als je het oorspronkelijke verhaal kent. Het oedipusmotief is een bekend klassiek motief. Er is sprake van het oedipusmotief als de hoofdpersoon zijn vader haat en heel geliefd wil zijn bij zijn moeder.
Een motief in literatuur is een herhaaldelijk terugkerend element. We herkennen het omdat het ook in andere verhalen voorkomt (bijv. driehoeksverhoudingen, generatieconflicten) of omdat het binnen hetzelfde verhaal meermalen voorkomt (bijv. een voorwerp, een lied, een kleur, een bepaalde handeling, een gevoel).
Zo'n element dat zich herhaalt, noem je een verhaalmotief. Het kan een gebeurtenis zijn, een waarneming, een idee of een gevoel. Soms krijgt een voorwerp, omdat het telkens opduikt in het verhaal een symboolwerking.Dan spreek je van een leidmotief.
Hoewel zowel symbolen als motieven terugkerende elementen zijn in een literair werk, is een symbool typisch een concreet object dat iets abstracts vertegenwoordigt, terwijl een motief een idee of thema is dat door het hele werk wordt herhaald.
Grondmotief Vaak kun je een soort 'boodschap' uit een verhaal halen. Deze boodschap noem je het 'grondmotief'. Dat staat niet letterlijk in het boek, maar dat mag je zelf, in je eigen woorden, formuleren. Je zegt dan in één zin welke 'hoofdgedachte' jij uit het boek kunt halen.
Thema's kun je herleiden uit de motieven
Thema's zijn vaak de grote woorden in het leven: liefde, oorlog, haat, heldendom, ruzie, vriendschap.
Externe motieven: motieven die van buitenaf komen. Alcoholverkopers kunnen bijvoorbeeld alcohol weigeren aan een gast, omdat ze een boete willen voorkomen. Wanneer een externe motivator wegvalt, kan ook het gewenste gedrag afnemen.
Het motto zou ook door elkaar gehaald kunnen worden met een motief, vanwege de gelijkenis tussen de woorden. Sommige mensen verwarren het motto met de opdracht van een boek (ook wel 'dedicatie' genoemd), omdat ze beide op een pagina voorin het boek staan, voordat het verhaal begint.
Het woord kastelein staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.