De snelle droogtijd van verf op waterbasis wordt vaak als een voordeel gezien. Watergedragen verf droogt vaak in 2 tot 3 uur. Zo kun je snel een volgende laag aanbrengen en dus meerdere lagen in een dag schilderen.
Een verf op waterbasis droogt snel, omdat water makkelijk vervliegt onder de juiste omstandigheden. Terpentine heeft langer de tijd nodig. Een verf op waterbasis kan je dus veel sneller overschilderen dan verf op terpentinebasis.
Gemiddelde droogtijden verf
Muurverf: 3-5 uur. Lak op terpentinebasis: 16 uur. Lak op waterbasis: 5 uur. Beits: 24 uur.
Droogtijden voor verf soorten
Glanzende verf: 1-1 ½ uur en 2 uur voor het aanbrengen van de tweede laag. Halfglans: duurt ongeveer 1 uur om te drogen en 2 uur voordat de tweede laag wordt aangebracht. Matte verf: 30 minuten tot een uur drogen en 1-2 uur voor het aanbrengen van de tweede laag.
Over het algemeen gebruik je binnen verf op water basis, en buiten verf op terpentine basis. Verf op water basis is geur arm, snel drogend, niet vergelend, elastischer en beter voor het milieu. Verf op terpentine basis is buiten een stuk duurzamer.
Voor lakken op water basis adviseren wij vaak de Friess Blue felt roller. Daarnaast kan het zijn dat de verf iets te stroperig is, een klein beetje verdunnen is hierbij vaak de oplossing. Ook is het belangrijk dat het voorwerk goed is uitgevoerd.
Dit kan verschillende oorzaken hebben: de ondergrond is niet goed ontvet of er is niet geschuurd. Het kan ook zijn dat er geen grondverf is gebruikt of dat het hout te warm is geweest of nog vochtig is. Wat ook kan is dat de grondverf of 1e verflaag nog niet goed waren uitgehard.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Als je toch te snel de tweede laag gaat aanbrengen, dan krijg je een beetje hetzelfde effect als schilderen met een te hoge temperatuur en te hoge laagdikte. De onderste laag is dan nog niet droog, waardoor je echt grote problemen krijgt met de (door)droging van de verf.
Eigenlijk is het in alle gevallen verstandig om eerst te schuren voordat je gaat verven. Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Product is gebruiksklaar. Droging: 10°C Stofdroog: 8 uur Schuurbaar: 24 uur Overschilderbaar: 32 uur Uitgehard: 14 dagen. De laagdikte van de natte verflaag en de temperatuur beïnvloeden de droging. Des te lager de temperatuur des te langer de droogtijd.
Acrylverf droogt erg snel. De droogtijd bestaat uit verschillende fasen, maar over het algemeen is de verf na 10-15 minuten zodanig droog dat je niet meer nat-in-nat kunt werken. Let op: de werkelijke droogtijd is veel langer; een normale laag acrylverf zal pas na een à twee weken door en door droog zijn.
Kan je zomaar over bestaande verf heen schilderen? Ja dat kan; je hoeft niet altijd de oude verflaag te verwijderen. In sommige is gevallen is het nog goed genoeg om overheen te schilderen. In dit artikel lees je welke verfsoorten goed over elkaar kunnen en welke verfsoorten niet.
Volledig uitgehard is de verf na ongeveer een week. Tot die tijd wil je niet dat er regen overheen komt. Bij hogere temperaturen en een lage luchtvochtigheid droogt de verf sneller. Er wordt vaak gedacht dat verf binnen sneller droogt dan buiten.
Watergedragen verf droogt vaak in 2 tot 3 uur. Zo kun je snel een volgende laag aanbrengen en dus meerdere lagen in een dag schilderen. Ben je gewend aan de droogtijd van verf op terpentinebasis? Dan kun je een beetje Floetrol toevoegen aan je watergedragen verf.
De optimale temperatuur is tussen de 15 en 25 graden. Lees hier meer over op in onze blog 'Buiten schilderen temperatuur'. Hoe vochtiger de ruimte hoe minder snel de verf droogt. Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid onder de 85% is.
Grondverf is niet altijd nodig, in de meeste gevallen is grondverf de hechting dussen de ondergrond en de nieuwe verflaag. Grondverf is niet altijd nodig, in de meeste gevallen is grondverf de hechting dussen de ondergrond en de nieuwe verflaag.
Normaliter met een buitentemp van 20oC kunt u de deur na 10 tot 12 uur ( dus geen 8 tenzij u een versneller aan uw lak toevoegt, of een externe warmte lamp op uw werk richt ) sluiten als 2 uur extra op een mensenleven u niet echt teveel wordt.
Licht opschuren betekent dat je de verflaag mat schuurt zodat de nieuwe verflaag goed hecht. Dat is voldoende. Je ondergrond is helemaal klaar voor het nieuwe schilderwerk.
Door te schuren, kan de verf zich hechten en heb je minder last van druipers. Maar ook is het dus voor de hechting nodig. Als je helemaal niet schuurt, zal de verf kwetsbaar zijn. Even stoten tegen een deurpost die niet (goed) geschuurd is en de stukjes verf stoot te er zo af.
Het ontvetten is belangrijk, omdat je anders vuil dat op het oppervlak zit het oppervlak in schuurt. Na het schuren dien je al het schuurstof te verwijderen voordat je verf aanbrengt. Zo voorkom je dat er stof in de verflaag komt. Gebruik hiervoor een stoffertje en voor het fijne stof een kleefdoek.
Schilder je zowel muren als kozijnen aan de buitenkant van je huis? Start dan eerst met het schilderen of lakken van kozijnen en ga daarna pas aan de slag met de buitenmuren van je huis. Overigens geldt dit ook voor het houtwerk binnenshuis.
Deze Sikkens Alphacryl Matte SF voor binnen is de beste verf voor binnen (muren). Deze is weliswaar niet de goedkoopste op de markt maar is makkelijk te verwerken en blijft wel het langste mooi. Deze verf voor binnen komt tevens als beste muurverf uit de test van de Consumentenbond.
Opschuren van intacte verflagen doet u best met schuurpapier van een gemiddelde korrel (120 bijvoorbeeld). Bij echt slecht schilderwerk of een heel oneffen ondergrond kan u gerust schuren met grof schuurpapier (korrel 80 of 60) tot alle lagen verf afgeschuurd zijn.
Blaasvorm door luchtinsluiting
De verf heeft ook een temperatuur. Als dit verschil te groot is krijg je kleine luchtbelletjes. De warmte wil namelijk niet opgesloten worden door een verflaag. De warmte wil naar buiten en gaat dwars door de verflaag heen, nu ontstaan er blaasjes.