Officiële feestdagen
Het Suikerfeest (Şeker Bayramı) wordt altijd ter afsluiting van de Ramadan gevierd en duurt drie dagen. Het Offerfeest (Kurban Bayramı) wordt exact 70 dagen na het einde van de Ramadan gevierd en duurt ook drie dagen.
De volgende data zijn schattingen: 2022: maandag 2 mei. 2023: vrijdag 21 april. 2024: woensdag 10 april.
Offerfeest. Duurt 4 dagen en vind plaats 2 maanden na het Suikerfeest, herdenking van profeet Abraham die zijn zoon, Ismaël, niet voor Allah hoefde te offeren.
Moslims vieren vandaag dat de ramadan voorbij is, een maand die als heilig geldt en waarin wordt gevast van zonsopgang tot zonsondergang. De gangbare term voor het feest is het Arabische Eid al-Fitr. Dit betekent letterlijk 'het feest van het verbreken van het vasten'.
De Gezegende Nacht van Qadr. 27 Ramadan. Laylat al-Qadr / Shab-e-Qadr. Dit is de 27ste en allerheiligste nacht van de islamitische vastenmaand Ramadan.
Het Offerfeest vindt in 2022 plaats van zaterdag 9 juli tot en met maandag 11 juli. Tijdens het Offerfeest worden in korte tijd veel dieren geslacht en houdt de NVWA toezicht op onbedwelmd slachten in deze erkende slachthuizen.
Omdat het Suikerfeest het einde van de ramadan markeert, valt ook het Suikerfeest ieder jaar op een andere datum. Zo viel het Suikerfeest in 2022 op maandag 2 mei.
Het offer van Ibrahim
Met het vieren van dit feest herinnert men zich dat de profeet Ibrahim (Abraham) gevraagd werd om zijn zoon Ismaël te offeren aan Allah. In de Koran staat het verhaal dat Allah vroeg aan Ibrahim om zijn zoon Ismaël te offeren om te laten zien dat hij trouw en gelovig was.
Ramazan Bayramı'nız mübarek olsun.
Officieel heeft de islam maar twee feestdagen: het Offerfeest en het Suikerfeest. Daarnaast kent de islam verschillende dagen of periodes waarin belangrijke gebeurtenissen in de islamitische geschiedenis herdacht worden.
Het offerfeest vindt altijd plaats op tiende dag van de laatste maand van de islamitische kalender.
TURKIJE. “Net als in Suriname wordt er tijdens de Turkse verjaardagen uitgebreid gegeten, gedronken en heel veel gedanst.” Het meest opvallend vinden de geïnterviewde Turken aan de Nederlandse verjaardag: Het feliciteren van alle gasten.
Eid Mubarak
De eerste feestdag begint heel vroeg met een klein ontbijt. Daarna is er een speciaal feestgebed in de moskee waar iedereen bij mag zijn, ook vrouwen en kinderen. Je feliciteert elkaar met het goed afsluiten van de Ramadan. Dat doe je met een stevige omhelzing en de wens 'Eid Mubarak': 'Gezegend feest'.
De groet betekent dus iets als Gezegend Feest. Wanneer iemand je Eid Moebarak wenst, is het beleefd om te antwoorden met Khair Moebarak.
De ramadan duurt 29 of 30 dagen, dat verschilt per jaar. Gedurende deze periode mogen moslims tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten, drinken, roken en geslachtsgemeenschap hebben.
Het is niet fout of beledigend om je collega een 'fijne ramadan' te wensen, maar moslims gebruiken zelf de Arabische groet 'ramadan mubarak'. Je kan ook 'ramadan kareem' zeggen. Dat betekent 'een gezegende ramadan gewenst', net als 'ramadan mubarak'.
Het offeren is sterk aanbevolen voor man, vrouw, jong, oud, getrouwd, vrijgezel, ingezetene en reiziger (met uitzondering van de bedevaartganger).
* Als u graag iemand een fijn Offerfeest toewenst, kan u dat doen in het Arabisch met "Eid Moebarak" = Gezegend feest.
Het feest valt op de 10e dag van de Hadj-maand (Dhoe al-Hidzjah), na voltooiing van de hadj. Dit is ongeveer 70 dagen na het einde van de ramadan. Zowel het Eid al-Fitr als het Offerfeest oftewel Eid al-Adha duren drie dagen.
Overdag vast je, pas na zonsondergang mag je eten. Het vasten is een herdenking van de bevrijding van de profeet Mousa - oftewel Mozes - en zijn volk van de farao. De maaltijd wordt bij sommige stromingen van de islam gezien als herdenking van de laatste keer dat Noach at aan boord van de Ark.
Omdat de ramadan van 2022 in de avond van 1 april 2022 van start gaat, praat ik je graag bij. Wat de ramadan inhoudt? Kort maar krachtig uitgelegd: tijdens de ramadan eten en drinken moslims tussen zonsopgang en zonsondergang niets. Dus nee, ook geen slokje water tussendoor.
Het is een nacht van gebed en meditatie, vergeving van zonden en bepaling van het lot. Deze gebeurtenis wordt ook wel 'nacht van de vergeving' genoemd; er wordt aan Allah gevraagd de gestorven hun zonden te vergeven. In de moskee wordt ook druk gebeden ter voorbereiding van de Ramadan die twee weken later begint.