Er zitten drie Friese tradities bij. Op de zogeheten Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland staan vanaf nu ook het fierljeppen, het Sint Piterfeest (Grou) en de Strontweek met onder meer de Strontrace en de Visserijdagen (Workum).
Typische Friese specialiteiten zijn ondermeer: Fryske Sûkerbôle (suikerbrood), Oranjekoeke (oranjekoek), Drabbelkoeken uit Sneek, Fryske dúmkes, het biertje Us Heit en natuurlijk de enige echte Sonnema Beerenburg of conculega Weduwe Joustra uit Sneek. Heerlijk na een doorwaaide dag op het water.
De provincie staat o.a. bekend om de Friese meren, schilderachtige dorpjes, de Elfstedentocht en supermodel Doutzen Kroes.
Er is weinig zó typisch Leeuwarden als beerenburg. Meer dan 135 jaar geleden verscheen de eerste fles Boomsma 'Oud Friesche' Beerenburger. Dit echte familiebedrijf vestigde zich in 1883 aan het Oldehoofsterkerkhof. Sindsdien is er aan het recept voor dit Friese kruidenbitter niets veranderd.
De Friese taal wordt door de meeste Friezen gesproken en begrepen. Het Fries is een van de officiële talen van Friesland. Leer een paar woordjes Fries en verras de locals. Ook de steden en dorpen hebben vaak twee namen: één in het Fries en één in het Nederlands.
Friezen (mannelijk enkelvoud: Fries, vrouwelijk enkelvoud: Friezin of Friese) zijn de inwoners van de Nederlandse provincie Friesland of daaruit afkomstig, die zichzelf in meer of mindere mate beschouwen als onderdeel van een grotere Friestalige gemeenschap.
Fryslân. Op 1 januari 1997 werd de officiële naam van de provincie door de Friese Provinciale Staten veranderd van 'Friesland' in 'Fryslân'. In november 2004 besloot het Ministerie van Binnenlandse Zaken erop toe te zien dat de officiële naam in overheidsstukken ook consequent wordt gebruikt.
Fries banket: oranjekoek, suikerbrood en dúmkes
Naast hartigheden als droge worst en kaas kent de bakkersbranche een aantal typisch Friese producten.
Sloten | De kleinste van de elf steden | Friesland.nl.
De oorspronkelijke Friese taal wordt aangeduid als Oudfries. Deze taal werd gesproken in de periode van ca. 1100 tot 1575. Er zijn uit deze periode Oudfriese teksten uit het gebied van het hedendaagse Friesland, Groningen en Oost-Friesland, voornamelijk wetsteksten en notariële acten, bekend.
17. Friezen maken zich minder druk om de Elfstedentocht dan Nederlanders. Daar blijkt hun nuchterheid maar weer uit: als er geen ijs ligt, ligt er geen ijs. 18.
Hallo zeggen
Nederlands: Hallo, hoe gaat het? Fries: Hoi, hoe giet it? In de ochtend kun je zeggen 'goemoarn' (goedemorgen), in de middag kun je zeggen 'goemiddei (goedemiddag) en in de avond kun je zeggen 'goejûn' (goedenavond).
In Fries vertaalt meisje naar: famke, faam, Famke . In vertaalde zinnen is meisje minimaal 29 keer gevonden.
Ik word niet anders bekeken door Friezen, hoewel sommigen het raar vinden dat ik mijzelf wel een Fries noem maar naast heit (papa) en mem (mama) eigenlijk geen andere Friese woorden gebruik.
In 1801 ging de Bataafse Republiek over in het Bataafs Gemenebest; als gevolg hiervan werd in 1802 het departement Friesland gevormd.
Je mag maximaal 1 jaar over de zelfstudie doen. Met EduFrysk, het online leerplatform voor de Friese taal, kun je helemaal zelf via internet het Fries leren. Je kunt er lesmateriaal van de cursus vinden en daarnaast heel veel teksten, liedjes, video's en interactieve oefeningen en games om het Fries mee te leren.
Een stad met vele namen
De officiële Nederlandse naam is Leeuwarden. Maar in het Fries is het Ljouwert en in het lokale dialect Liwwadden. Maar daar houdt het nog niet op. Er zijn meer dan 200 verschillende spellingsvarianten van deze stad.
Het woord Leeuwardense staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.