Ooit zal elk schroefje en elk boutje op iedere fiets een torx-bout zijn. Dat is onze voorspelling. Veel merken gebruiken al, zoals bijvoorbeeld Campagnolo, maar ook SRAM dat doet in zijn XX groep doet en FSA voor zijn bladbouten. Drie maten dekken alles wat je nodig hebt: T-10, T-25 en T-30.
Waar je naar op zoek bent is een steeksleutel of ringsleutel M15. Vaak zit die samen met een M14 aan één sleutel. steeksleutel werkt ook wel.
Deze Trivio momentsleutel set is beste momentsleutel voor vrijwel iedere klus. De Trivio Momentsleutel set 2-14NM 1/4” + Bitset is uit gehard kwaliteitsstaal vervaardigd en voorzien van een ergonomisch handvat voor extra grip. Dankzij deze eigenschappen kun je kracht optimaal op het gereedschap overbrengen.
1 Trivio gereedschapskoffer Starter: beste keuze
Deze Trivio Starter gereedschapskoffer is betaalbaar, bevat alle fiets tools die je nodig hebt als fiets sleutelaar en is daarmee de beste fiets gereedschapskoffer. Je hebt een behoorlijk uitgebreide set met 18 stuks fiets gereedschap.
Wat heb je nodig? Voor steekassen heb je een inbussleutel (12mm, 15mm) nodig. Voor snelspanners alleen je handen.
De gemakkelijkste manier om erachter te komen welke maat as jouw fiets heeft is de maat aflezen die op de as vermeld staat. Mocht deze er niet op staan, kun je aan de slag gaan met behulp van een schuifmaat. Hiermee is het namelijk mogelijk om zowel de lengte en diameter van de as nauwkeurig te bepalen.
Het wiel is met snelspanners of met gewone moeren aan het frame bevestigd. De bevestiging met snelspanners heeft het voordeel dat het wiel makkelijk uit te nemen is. Deze bevestiging wordt dan ook gebruikt in combinatie met velgremmen en derailleurversnellingen.
Zadel afstellen
Het zadel staat op de goede hoogte als uw knie licht gebogen is, als de trapper beneden staat en u met beide voeten bij de grond kunt. Met sleutel 13 draait u de moer onder het zadel los en dan kunt u het zadel verstellen.
Een cranktrekker is een stuk gereedschap dat word gebruikt om een crank van de trapas af te halen. Dit is bijvoorbeeld nodig wanneer je je crank of trapas wil vervangen en soms wanneer je een nieuwe kettingkast wil monteren. Deze crank trekker is gemaakt van staal en is geschikt voor zowel stalen als aluminium cranks.
Grotere sleutels hebben zodoende een hoger Nm bereik dan kleine sleutels. Grote sleutels zijn minder nauwkeurig wanneer je werkt met minder Nm. Wanneer je dus werkt met weinig Nm dan is het raadzaam om te werken met een kleiner formaat Nm. Het verschilt per klus welk type momentsleutel je nodig zal hebben.
De torsiearmmomentsleutel bestaat uit een vaste, niet-buigzame stang en een torsie-arm die buigt wanneer er druk op uitgeoefend wordt. De mate van buiging geeft het koppel aan en kan op een schaal bij het handvat in newtonmeter (Nm) worden afgelezen.
Conussleutels zijn sleutels waarmee je de naven van fietswielen kan aanspannen, vastzetten en losdraaien.
Fiets met kettingspanners
De speling moet circa 1 centimeter zijn. Als dit meer dan 1 cm is gaat u over op het spannen van de fietsketting.
De 3000-kilometer-regel
Om deze versnelde slijtage van cassette en kettingbladen te voorkomen, is een algemene vuistregel om de ketting van je fiets elke 3000 km te vervangen. Let wel, dit is slechts een richtlijn.
Let op kettinglengte, je moet zorgen dat je sowieso 'groot-groot' kunt schakelen. De achterderailleur moet dan nog niet helemaal gespannen staan. Anders kan het bij verkeerd schakelen leiden tot een gebroken ketting, of erger, een verbogen achterderailleur.
Omdat ieder persoon anders gebouwd is, is ook niet ieder zadel voor iedereen geschikt. De één fietst namelijk liever met een breed zadel, de ander met een zadel met een uitsparing of een zadel met een verhoging. Welk fietszadel het beste bij jou past, lees je in onze fietszadel keuzehulp.
Zitbotbreedte rond de 11 tot 13 centimeter
De vorm is belangrijk voor de manier waarop jij op je fiets zit. Fietsers die veel met de heupen bewegen hebben baat bij een zadel met een ronde achterkant. Fietsers die het bovenlichaam weinig bewegen hebben meer baat bij een plat zadel.
Om zo comfortabel mogelijk op de fiets te zitten stel je het zadel zodanig in dat deze horizontaal staat. Dit voorkomt dat je van je zadel kan glijden tijdens het rijden. Ook dit doe je door de schroef onder je zadel even los te draaien. Zet je zadel horizontaal en draai de schroef weer vast.
Een klein beetje montagevet zorgt er bij mij voor dat ze altijd probleemloos weer losdraaien.
Het gebruik van een vork uitzetter
Zet de vorkuitzetter tussen de achtervork en draai of duw het frame uit elkaar. Er ontstaat nu ruimte tussen het frame en de as van het wiel. Deze ruimte kun je gebruiken om de oude band tussen het frame door te halen en om de nieuwe er weer tussen te duwen.
Achter zit de steekas altijd van links naar rechts (van achteren gezien), voor kan van beide kanten. Schroef de as los van het wiel dat je eruit wilt halen. Dat doe je met een hendeltje op de as of met een 6 millimeter inbussleutel. Misschien heb je een Q-Loc, dat is een soort snelspanner voor steekassen.