De arts en de Nederlandse Brandwonden Stichting adviseren niet meer te stomen. De gevolgen van hete stoom of een teiltje heet water dat omvalt kunnen desastreus zijn. Tientallen patiënten moesten de afgelopen jaren met brandwonden worden opgenomen in een ziekenhuis of in een brandwondencentrum.
Door te stomen met warm water wordt u niet sneller beter. Maar uw klachten kunnen door het stomen wel minder worden. Doe dit bijvoorbeeld 3 keer per dag een kwartier.
Neusspray komt minder diep in de holten dan stoom of spoelwater en werkt daarom wat oppervlakkiger, maar kan toch heel effectief zijn om je holtes te helpen openen. In de acute fase van je bijholteontsteking is neusspray vaak de beste ondersteuning voor je holtes.
Stomen kan de klachten van verkoudheid verminderen, maar versnelt de genezing niet. Het zorgt er wel voor dat je tijdelijk iets minder snot in je neus hebt en dus minder verstopt bent.
Helaas is stomen maar een kortetermijnoplossing, volgens KNO-arts Ingrid van Rooy van het KNO Medisch Centrum. 'Met stomen verwarm en bevochtig je je neusslijmvlies, waardoor het even comfortabel kan voelen als je verkouden bent. Echter spoel je verder niks schoon, waardoor virusdeeltjes en snot gewoon blijven zitten.
Door twee tot drie keer per dag te stomen wanneer je verkouden bent, voorkom je dat je holtes dicht gaan zitten. Wanneer de holtes wél verstopt raken, kunnen ze namelijk gaan ontsteken.
5. Het stomen van je gezicht is het beste om je poriën te reinigen. Stomen kan helaas een blijvend negatief effect op je huid hebben, hoe lekker de warmte ook aanvoelt. Kleine bloedvaatjes kunnen springen (couperose) en rosacea kan - als je er aanleg voor hebt - verergeren.
Stomen helpt ook. Adem warme, vochtige lucht in. Het maakt het slijm in de longen losser en het verlicht je klachten. Stoom boven een bak met heet water, met een handdoek over je hoofd.
Neusdruppels met zout water kunnen je klachten van een verkoudheid verminderen, waardoor je bijholten weer open gaan. Je kan de zoutoplossing zelf maken door een afgestreken theelepel zout op te lossen in een glas met water. Je kan deze zoutoplossing zo vaak je wilt in je neusgaten druppelen.
Adviezen bij een bijholteontsteking
Stomen kan de klachten verminderen. Bijvoorbeeld 3 keer per dag, gedurende een kwartier boven een kom warm water. Pas op voor verbranding door te hete stoom of door het omstoten van een kom heet water. Laat de temperatuur van het water niet boven de 60 graden Celsius komen.
“Het beste kun je je neus ophalen. Op die manier gaat slijm ofwel snot het snelst via je keel naar de maag, waar maagzuur afrekent met de ziekteverwekkers. Bij snuiten bouw je kortdurend druk op in de neus, waardoor het slijm inclusief virus en bacteriën in de neusbijholtes terecht kan komen.
Neem een warme douche
Door een warme douche te nemen voor het slapengaan, kom je tot rust. En door de stoom van het hete water gaan ook je neusholten weer open. Zo kun je vrij ademen voordat je naar bed gaat.
Stomen! Door te stomen boven een kom met heet water kan je ervoor zorgen dat het vastzittende slijm loskomt. Doe trouwens niets extra in het water; dingen als menthol of eucalyptus helpen niet (al wordt dat wel vaak beweerd). Die extra middelen kunnen je slijmvliezen namelijk extra irriteren.
Een kwartier stomen boven een warme kom met water - max. 60 graden - helpt tegen uw hoofdpijn.
Ga daarnaast ook nooit voor kokend water: zorg dat de temperatuur niet hoger dan zo'n zestig graden is. Op die manier voorkom je dat de stoom zo heet is dat je je eraan kunt verbranden. Als je een kind wilt laten stomen, wordt afgeraden dit boven een kom heet water te doen in verband met de grote kans op brandwonden.
'Kan geen kwaad'
Volgens Wytske Fokkens, KNO-arts van het Amsterdam UMC, is de neusdouche een prima middel. "Spoelen met zout water is een uitstekende therapie. Voor een gewone verkoudheid is niet bewezen dat het helpt, maar het kan geen kwaad."
Bijholtes schoon stomen
Neussprays kunnen wel enige verlichting bieden, maar mogen niet meer dan vijf dagen achterelkaar worden gebruikt. De beste remedie is vaak stomen, zeker twee keer per dag. Ga boven een pan met heet water hangen en inhaleer de stoom goed via de neus. De warmte zorgt ervoor dat het slijm oplost.
Het inademen van stof kan leiden tot gezondheidsklachten. Wat begint met onschuldig lijkende klachten als prikkeling van de luchtwegen, niezen en hoesten, kan overgaan in ernstiger en chronische klachten als bronchitis, benauwdheid, astma of een verminderde longcapaciteit.
Diep in- en uitademen: Luchtstroming in de longen brengt het slijm in beweging. Breng slijm dat vastzit in beweging door diep in- en uit te ademen. De lucht moet vooral langs de plaats stromen waar het slijm vastzit.
De voornaamste symptomen zijn een irriterende hoest en kortademigheid. Eerst treedt deze op bij zware, en nadien ook bij lichte inspanning en zelfs in rust. Soms is de ademhaling piepend of reutelend.
Breng je gezicht boven het dampende water, hang de handdoek over je hoofd en houd de stoom rond je gezicht. Wees voorzichtig dat het niet te heet is. Doe dit gedurende 5 tot 20 minuten en je poriën openen en beginnen de mee-eters los te laten.
Ja! Het is Een uitermate geschikte manier om je gezicht eens grondig te reinigen en een “boost” te geven is een stoombehandeling. Doordat je je gezicht stoomt, zweet je alle viezigheid uit je poriën. Dit klinkt vies, maar zorgt ervoor dat je een schone, gereinigde huid krijgt!
Stoom je gezicht niet meer dan één keer per week. 2. Gebruik een extra grote handdoek, anders ontsnapt er veel stoom.