Uiteraard zijn vogels zoals pinguïns, eenden, zwanen, aalscholvers, pelikanen, meeuwen, futen, meerkoeten, e.v.a. voorbeelden van vogels die niet alleen kunnen zwemmen, maar waarvoor dit zwemmen zelfs essentieel is voor hun voortbestaan (voeding).
Een reiger is geen echte watervogel. Ze kunnen niet zwemmen.
Het zijn over het algemeen middelgrote tot vrij grote vogels, meestal grijs of wit, vaak met zwarte tekeningen op kop en snavel. Ze hebben een typische schelle, krijsende roep, wat 'kliauwen' wordt genoemd. De snavel is stevig en vrij lang, de poten dragen zwemvliezen.
Meeuwen zoeken 's avonds zeeën, meren, rivieren, plassen of spaarbekkens op om te overnachten. Daar zitten ze op een veilige afstand van predatoren. Vooral open wateren die vanuit de lucht snel in het oog springen zijn zeer geliefd.
Net als alle andere vogels die van nature in het wild in Nederland voorkomen, zijn kokmeeuwen beschermd op grond van de Europese Vogelrichtlijn. De bescherming van de kokmeeuw is in Nederland geregeld in de Wet natuurbescherming.
„Het betreft een seksuele lokroep, zeg maar het meeuwen-equivalent van de grommende motor of de opgevoerde brommer.” Met hun stemgeluid proberen de dieren een partner aan te trekken. Ook willen ze er een territorium mee veroveren of verdedigen. Dat verklaart waarom de dieren vooral krijsen rond de broedperiode.
Het geluid van Meeuwen
Het wordt meestal omschreven als gekrijs of geschreeuw, en hoewel ze inderdaad behoorlijk kunnen krijsen hebben ze een veel breder scala aan geluiden. Het doet me soms denken aan geluidjes die baby's maken, of lachende oude kerels.
Voor zover bekend zou de oudste Zilvermeeuw ooit een leeftijd van 36 jaar hebben bereikt. Op de tweede plek volgt een ex. van 34 jaar en 10 maanden; de derde plek wordt ingenomen door een Zilver van 33 jaar en 10 maanden.
Meeuwen zijn namelijk goed aangepast aan het leven aan de kust. Een flinke slok zout zeewater is de gewoonste zaak van de wereld en op open zee is het zelfs noodzakelijk om te overleven.
De meeste meeuwen zijn alleseters , voeden zich met dieren en soms met aas. Sommige soorten meeuwen kunnen botten van aanzienlijke omvang verteren .
Ze kunnen niet zoals een koolmeesje tussen takjes en gebladerte laveren. Ze zouden hun vleugels kwetsen aan al dat klein gedoe. Meeuwen hebben ruimte nodig om te landen, en om te starten. Geen bomen dus.
Een volwassen meeuw, van drie jaar of ouder, komt meestal terug naar de plek waar hij het jaar er voor met succes gebroed heeft. Meeuwen die voor het eerst broeden zoeken vaak een plek in de buurt van hun eigen geboorteplaats. De meeuwen komen in februari terug in het broedgebied.
Je kunt onder andere denken aan een vlieger als meeuwen verschrikker. Ook kun je meeuwen verjagen met laser. Ook meeuwenoverlast op daken is goed tegen te gaan. Op donkere en bewolkte dagen kunnen je meeuwen verjagen met een handlaser of met een laserautomaat.
Ook mussen kunnen zwemmen en ze baden sowieso graag, net zoals duiven trouwens (al is het bij deze laatsten niet duidelijk of ze ook echt kunnen zwemmen).
Meer en meer laat de Aalscholver zich in parken en vijvers zien. Het is een behendige viseter, die onder water snel kan zwemmen. Z'n snavel is zo gebouwd dat een vis nauwelijks meer kan ontsnappen.
Eenden, ganzen, zwanen en meeuwen zijn de meesters van het dobberen. Ze slapen zelfs op het water!
Meeuwen (met name de grotere soorten) zijn vernuftige, nieuwsgierige en intelligente vogels. Ze spreiden complexe communicatiemethodes ten toon en hebben sterk ontwikkelde sociale structuren. Zo is in veel meeuwenkolonies defensief pestgedrag waar te nemen, waarmee potentiële vijanden op afstand worden gehouden.
Ze eten alles wat ze te pakken kunnen krijgen: eieren, vis, vogeltjes en kleine zoogdieren. Ook zie je ze vaak boven vuilnisbelten om daar naar eten te zoeken. Sommige meeuwen dwingen andere zeevogels om hun prooien los te laten. Ze achtervolgen de vogels dan net zo lang, tot hij zijn prooi loslaat.
Je kunt het jong ook zelf bijvoeren met geweekte brokken kattenvoer of hondenvoer tot hij groot genoeg is. Maar pas op, want teveel voeren kan ervoor zorgen dat ze lui worden. Aan het geluidsoverlast is helaas weinig te doen. Bedenk dat deze periode slechts enkele weken duurt.
Meeuwen zijn verdreven uit de duinen door vossen. Ook op de veiligere daken in de stad hebben ze nog steeds natuurlijke vijanden. Dat zijn natuurlijk roofvogels, maar ook de eigen soort is niet te vertrouwen.
zicht is dus erg belangrijk voor ze. Toegevoegd na 2 minuten: nog vergeten; verder beschikt de meeuw over dezelfde zintuigen als de mens. ook de meeuw kan horen, voelen, proeven en ruiken.
De meeuwen vormen een niet alledaags schouwspel van soms hele wolken meeuwen die honderden meters boven de grond, zigzaggend door de lucht zweven, om te happen naar mieren in de lucht. Mannetjesmieren vliegen tijdens deze zogenaamde bruidsvlucht omhoog, achter de mierenkoninginnen aan.
Geen herrie van meeuwen in de winter
Deze meeuwen maken vooral herrie als ze jongen hebben. In de winter hebben zij die niet, daarom is het nu zo lekker rustig in de stad en op Scheveningen. Naast de kleine mantelmeeuw en de zilvermeeuw is er nog een soort in Nederland: de kokmeeuw.
Kleine Zeemeeuw 34 K.M". Sperwer 28 K.M. Zilvermeeuw 49.5 K.M. Mantelmeeuw 40 K.M.
Meeuwen leggen gemiddeld 3 eieren per nest. Deze eieren komen uit in juni, dan begint voor de ouders een drukke periode van het voeren van de jonge kuikens. Hiermee begint de echte overlast. De kuikens schreeuwen constant om eten, en de ouders worden dan zeer beschermend naar de kuikens.