Leg de zijkant van het kompas van 1 naar 2, oriëntatiepijl wijst in de te lopen richting. De magnetische naald wijst naar het noorden (N). Leg de kaart gelijk met het kompas, gericht naar het noorden, de oriëntatiepijl in de te lopen richting.
Je wijst met de richtingpijl op het kompas naar het object. Vervolgens draai je de roos net zolang tot de naald en de noordlijnen in de zelfde richting wijzen. Op de roos van het kompas kun je nu bij de richtingpijl lezen in welke richting het object staat.
Het meest eenvoudige kompas is een apparaatje met een draaibaar wijzertje. Het wijzertje wijst altijd naar het noorden. Dat komt doordat het wijzertje een magneet is die zich richt naar het magneetveld van de aarde.
Een kompas is een navigatie-instrument om de richting ten opzichte van het noorden (de kompasrichting) te bepalen.
Dat kan met een horloge, maar ook met behulp van de Poolster. 's Nachts is de Poolster een betrouwbare aanwijzer van het noorden. Als je de Poolster weet te vinden, dan weet je ook waar het noorden, oosten, zuiden en westen zijn. De Poolster is de voorste ster van het pannetje van de Kleine Beer.
Op de zon kan je ook steeds afgaan, ook al heb je geen kompas. Rond de middag staat de zon ongeveer in het zuiden, dit is op haar hoogste punt.Zo weet je dus dat aan de andere kant het noorden ligt. 's Ochtends staat de zon in het oosten en s' avonds in het westen. Vele bloemen en planten groeien naar het licht.
Richt de kleine wijzer op de zon. Het zuiden ligt in het verlengde van een denkbeeldige as in het midden tussen de 12 en de kleine wijzer. Dit is de basistheorie. In theorie staat de zon om 12 uur in het zuiden.
Oost staat recht tegenover west, zoals ook zuid recht tegenover noord staat. De betekenis van het woord 'Oriënt' is (letterlijk) de zon komt op in het oosten. Omdat het oosten is gedefinieerd als de richting waarin de zon lijkt op te komen, is het de richting waar het oppervlak van de aarde naartoe draait.
Er zit een kompas-chip in een telefoon waarbij het magnetische veld in twee of drie assen wordt waargenomen. De chip leest het magnetische veld in elke as en zet dit om naar informatie die de telefoon kan verwerken. Zo zie jij een ouderwets kompas op je scherm, al geven de meeste telefoons wel iets meer informatie weg.
Het noorden is tegenovergesteld aan het zuiden en geeft de richting van de Noordpool aan. Omdat voor de richtingsbepaling vaak van een magnetisch kompas gebruikgemaakt wordt en de kompasnaald niet overal precies naar de noordpool wijst, onderscheidt men het geografische noorden en het magnetische noorden.
Kompas lezen is niet moeilijk zolang je maar weet waar je bent als je gaat starten en waar je heen wilt gaan. Het helpt dan om een wandelkaart te gebruiken maar dat is niet noodzakelijk. Per slot van rekening zijn er gebieden waar geen kaart van bestaat of waar geen paden zijn.
Als je toestel wel de kompasfunctie heeft, maar het kompas nog steeds niet goed werkt, helpt een kalibratie meestal. Je kunt dit doen via apps van derden, zoals de app "GPS Status & Toolbox" of Google Maps. Een andere mogelijkheid is om het kompas te kalibreren met de fabrieksinstellingen.
Schuif de kaarthoekmeter naar rechts langs de zuidlijn richting het oosten, tot je bij 74 komt (huisje in). Schuif daarna de kaarthoekmeter omhoog tot je bij 17 komt (trapje op). De plaats waar de punt van de kaarthoekmeter eindigt is het coördinaat dat je zoekt. Je kunt het coördinaat af lezen op je kaarthoekmeter.
Als je op zoek bent naar een betrouwbaar en nauwkeurig kompas, dan zijn de merken Raymarine, Plastimo en Silva uitstekende keuzes. Deze merken bieden een breed scala van kompassen voor zowel professioneel als recreatief gebruik, die zijn ontworpen om je te helpen bij het navigeren op het water.
Bovenaan zit het noorden, onderaan het zuiden, links het oosten en rechts het westen.
Wanneer je een tuin op het oosten heb zal je vooral 's morgens heerlijk kunnen genieten van de vroege zonnestralen terwijl je geniet van je eerste kop thee of koffie van de dag en wellicht een heerlijk ontbijt. Een bijkomend voordeel is dat het dan vaak niet zo warm is, maar je toch volop zon in je tuin hebt!
Het noordoosten wordt dus gezien als de plaats die iets ligt ten noorden van waar de zon opkomt, niet als de plaats die ten oosten ligt van de richting van de magnetische pool.
Trek een lijn doorheen de twee punten en je hebt een, bij benadering, oost-westverbinding. Ga op deze lijn staan met het eerste punt, het westen, aan je linkerkant en het tweede punt, het oosten, aan je rechterkant.
Een horloge als kompas
Voor 12.00 uur: Trek een denkbeeldige lijn over je horloge die de afstand tussen de kleine wijze er de 12 halveert. Deze lijn wijst nu naar het zuiden. Na 12.00 uur: Het zuiden is nu te vinden door een denkbeeldige lijn tussen de 12 en de kleine wijzer te trekken.
De vier meest bekende windrichtingen zijn: noord,oost, zuid en west. Een noordenwind is 0 of 360 graden, een oostenwind is 90 graden, een zuidenwind is 180 graden en een westenwind is 270 graden. Bij een noordenwind komt de wind uit het noorden en waait in de richting van het zuiden.
Zenit. Alleen op of tussen de keerkringen kan de zon 's middags in het zenit staan, dat is loodrecht boven de waarnemer. Ten noorden van de Kreeftskeerkring staat de zon 's middags altijd in het zuiden. Ten zuiden van de Steenbokskeerkring staat zij 's middags altijd in het noorden.
De ring is draaibaar en heet kompasroos. Een kompasroos kent een verdeling in graden, van 0° tot 360°. Met de klok meedraaiend, ligt het noorden op 0°, het oosten op 90°, het zuiden op 180° en het westen op 270°. Waarna we weer bij het noorden terugkomen.
Om meteen maar met de deur in huis te vallen: het grootste deel van de dag heeft een tuin op het noorden weinig zonlicht. Zo, dat is eruit. Maar dat geldt vooral voor de wintermaanden. Van mei tot en met oktober is het in een op het noorden gelegen tuin 's morgens als de zon opkomt, goed toeven.