Tonijn uit blik: katten zijn er gek op! Koop een blikje tonijn (voor mensen) op waterbasis. Voeg een theelepel tonijn en tonijnvocht toe aan het water. Ook hier geldt dat je dit bakje NAAST een bakje met alleen vers water gebruikt.
Als traktatie kan tonijn voor de meeste katten gezond zijn, zolang het met mate wordt gegeven. Tonijn is koolhydraatarm, een rijke bron van eiwitten en omega-3 en bevat essentiële vetzuren EPA en DHA, die de huid en vacht verbeteren en onderhouden.
Tonijn uit blik is niet de beste optie. Ingeblikte tonijn voor ons mensen is voorgekookt, maar mist de broodnodige vitamines die een kat hard nodig heeft. Een goed kattenvoer op basis van tonijn (zoals deze bij bol.com) is een goede keuze om aan een kat te geven, omdat het alles bevat wat katten nodig hebben.
Een heerlijke, complete voeding met tonijn voor katten. Renske 70g – tonijn is een smakelijke complete natvoeding voor katten. Door het hoge tonijn gehalte, is dit een zeer licht verteerbaar en smakelijke maaltijd.
Een besmetting kun je gelukkig makkelijk voorkomen. Risico-vissoorten zijn o.a. zalm, makreel, haring, wijting, sardine, kabeljauw en forel. Tonijn en kweekzalm schijnen het veiligst te zijn qua parasieten.
Voer katten nooit: gekookte botten, uien, uienpoeder, knoflook, chocola, koffie of cafeïneproducten, beschimmeld of bedorven voedsel of compost, avocado, druiven, rozijnen, rauwe aardappelen, noten, fruitpitten, maïskolven, tomaten, champignons, enz.
Rauw vlees of rauwe vis
Je mág je kat vers vlees of verse vis geven, maar zorg ervoor dat je het eerst genoeg verhit. Rauw vlees of rauwe vis bevatten soms gevaarlijke bacteriën zoals salmonella of E. coli die een voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. De symptopmen zijn braken, buikpijn en diarree.
Katten hebben in hun dieet vetten nodig om hun vacht zacht, glanzend en ongerept te houden. Olijfolie is rijk aan verschillende meervoudig onverzadigde vetzuren, zoals linolzuur. Deze zijn essentieel voor de gezondheid van de kat.
Geschikt voor honden en katten. Haring is een vette vissoort. Vis, en vooral vette vis bevat omega 3-vetzuren, die nodig zijn om de omega 3 en omega 6-vetzuren in balans te brengen. Wij adviseren om één visdag per week aan te houden, dan krijgt je hond of kat 1/7 van zijn/ haar hele menu aan vis binnen.
Tonijn is, met zalm en haring, de meest gegeten vis van Nederland. Tonijn bevat, zoals alle vis, veel eiwitten, vitamines A, B2 en D, en mineralen als jodium en ijzer. Het vlees is magerder dan dat van bijvoorbeeld makreel en haring, maar er zitten nog steeds flink wat gezonde omega 3-vetzuren in.
Vooral bij katten die uitsluitend droogvoer krijgen en bij katten met blaasproblemen is drinken van levensbelang. Veel katten drinken graag uit de kraan of uit een bakje buiten. Dat heeft niet zozeer te maken met het feit dat ze stromend water lekkerder vinden.
Een kat heeft water nodig. Hieronder een paar tips om het dier voldoende te hydrateren. Melk is goed voor jonge katjes die gezoogd worden. Daarna volstaat water, enkel en alleen water zelfs, want een volwassen kat verteert niet goed lactose en dat kan leiden tot problemen met de ingewanden (zoals krampen, diarree …).
Allereerst is vis een belangrijke bron van eiwitten, of u nu een kat bent of een kattenbezitter. Dat betekent dat het pond voor pond een goede hoeveelheid eiwitten oplevert dat zeer bruikbaar is voor de organen van katten.
Wellicht zijn er ook katten die van rauwe vis houden, maar ik kook de vis. Gooi de vis bevroren in kokend water en na zo'n 5 a 8 min. is het klaar. Dan in z'n bakje prakken en laten afkoelen tot lauwwarm.
Gerookte zalm wordt namelijk gepekeld, en daardoor bevat het een te hoog zoutgehalte voor je geliefde kat. Daarom kun je het beste gekookte zalm aan je kat voeren. Laat de dressings en kruiden lekker achterwege, want die kunnen je kat juist weer ziek maken.
De meeste katten blijken voorkeur te geven aan rundvlees en dan vooral aan gehakt rauw hart, dat tot het spiervlees behoort. Nog een geschikte vleessoort is pluimvee, dit bevat weinig vet, maar heeft een zeer hoog eiwitgehalte.
De KNMvD, de beroepsvereniging van dierenartsen, raadt het voeren van rauw vlees aan honden en katten af.
Katten zijn carnivoren en dus gek op vlees. Een klein stukje mager vlees is dus de perfecte snack voor je kat. Geef vooral vleessoorten als kip, kalkoen of vis en vermijd bacon of ham. Een stukje gekookt ei of roerei (zonder peper en zout) kun je ook als snack gegeven worden.
Olie. Druppel enkele keren per week een beetje plantaardige olie over de normale voeding van je kat. De beste oliën die je hiervoor kunt gebruiken zijn olijfolie, maïsolie, zonnebloemolie en saffloerolie.
Eén van de vele redenen dat zalmolie voor de kat wordt aangeraden is vanwege de positieve uitwerking op de huid en vacht. De ontstekingsremmende en cel-versoepelende werking hebben grote invloed op de vacht en huid van een kat. Vocht wordt beter vastgehouden dat is terug te zien in de huid en vachtconditie van je kat.
Katten zijn gek op kattenkruid en op speeltjes met de geur ervan. Kattenkruid spray kan saaie plekken woest aantrekkelijk maken.
Mogen katten kaas eten? We weten dat sommige kattenbaasjes graag een stukje kaas geven aan hun kat, maar dit wordt niet aanbevolen omdat katten lactose intolerant zijn. Hun spijsverteringsstelsel kan geen zuivelproducten verteren. Als ze toch zuivel eten kan dit leiden tot maagklachten, buikpijn en diarree.
Je wil wel een stukje geven maar mogen katten wel fruit eten? Dat ligt aan de fruitsoort. Bananen, meloen en bosbessen vinden katten erg lekker en het is ook nog eens goed voor ze! Geef ze vooral geen druiven, krenten of rozijnen, want daar kunnen ze niet tegen.