Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in de 6 dagen voor je eisprong. De eisprong is 2 weken voordat je ongesteld wordt. De meeste vrouwen die dit doen zijn dan in 1 jaar zwanger.
De beste kans op bevruchting heb je als je dus om de twee dagen vrijt, vanaf zes dagen voor tot twee dagen na de verwachte eisprong. Bij een regelmatige cyclus van 28 dagen is dit dus vanaf de tweede week gedurende een tiental dagen.
De kans op zwangerschap is het grootst als je vrijt in de dagen voor de eisprong (ovulatie). Dat kan wel tot vijf dagen voor de eisprong zijn, omdat de zaadcellen ongeveer drie tot vijf dagen in leven blijven. De eisprong is meestal twee weken voor de menstruatie.
Op welke dagen is een vrouw vruchtbaar? Elke maand zijn er ongeveer 5 dagen waarop een vrouw zwanger kan worden: ongeveer 5 dagen vóór de eisprong tot het moment van de eisprong. Als je regelmatig menstrueert (bijvoorbeeld om de 28 dagen), dan kun je redelijk voorspellen wanneer je volgende menstruatie ongeveer komt.
Je bent vruchtbaar op de dagen voorafgaand aan en rond het tijdstip van je ovulatie - door de levensduur van sperma - en als je een korte cyclus hebt, is het mogelijk dat je ovuleert net na je menstruatie. Je kunt dus erg vroeg tijdens je cyclus vruchtbaar zijn, zelfs wanneer je nog bloedt.
Sommige vrouwen ervaren een innestelingsbloeding. Dit komt door het raken van een bloedvaatje bij de innesteling. Dit gaat gepaard met een lichte bloeding van een helderrode, bruine of roze kleur bloed. Ook zijn er vrouwen die de innesteling wel voelen en omschrijven dit als een krampachtig gevoel in de baarmoeder.
Wanneer is de innesteling? De innesteling is het moment dat een bevruchte eicel zich in de baarmoederwand nestelt. Dit is het moment dat de zwangerschap echt begint. Meestal vindt de innesteling tussen de vijf à twaalf dagen na de eisprong plaats, met een gemiddelde van negen dagen bij een regelmatige cyclus.
Blijf na de seks nog even liggen
Het wordt aangeraden om na de vrijpartij nog even te blijven liggen. Je kunt dan ook een kussentje onder je billen plaatsen, zodat de kans nog kleiner is dat het sperma de verkeerde kant op gaat.
Gemiddeld bedraagt de zwangerschapskans ongeveer 15% per cyclus. Een goede eicel heeft in goede omstandigheden zo'n 70% kans om bevrucht te raken. Eenmaal bevrucht heeft de eicel opnieuw zo'n 70% kans om voldoende verder te ontwikkelen zodat een innesteling mogelijk wordt.
Ja, dat kan zeker! Als je zonder voorbehoedsmiddelen seks hebt met een jongen (waarbij zijn sperma in jouw vagina terecht komt) kun je altijd zwanger worden. Dus net zo goed als het de eerste keer is. Dit kan trouwens ook gebeuren als je alleen maar friemelt met elkaar.
Heeft vrijen na de eisprong nog zin? We zullen er niet langer doekjes om winden en meteen die prangende vraag beantwoorden die luidt: Hoeveel dagen na de eisprong kun je nog zwanger worden? Het antwoord: maximaal 1 dag. Een rijpe eicel leeft slechts 12 tot maximaal 24 uur.
Neem de eerste dag van je laatste ongesteldheid. Tel hier het aantal dagen van je cyclus* bij op. Ongeveer 14 dagen voor deze datum is je ovulatie (eisprong). Je meest vruchtbare periode is deze dag en de twee dagen ervoor.
Een eicel leeft gemiddeld zo'n 24 uur. Maar de kans op bevruchting is het grootst net na de eisprong. Hoe langer de eicel leeft zonder dat er een zaadcel is binnengedrongen, hoe moeilijker het wordt voor een zaadcel om binnen te dringen. Zaadcellen leven veel langer, gemiddeld 72 uur.
Je bent het meest vruchtbaar rond de periode van de eisprong. Een eicel overleeft 24 uur, zaadcellen kunnen tot 5 dagen overleven in de baarmoeder en eileiders. De leeftijd waarop je vruchtbaar bent is voor vrouwen en mannen verschillend.
Ongezonde leefstijl, zoals roken en alcohol maar ook ongezond eten, beïnvloeden je vruchtbaarheid negatief. Als je wat ouder bent duurt het zwanger worden vaak wat langer. Overgewicht (zowel bij mannen als vrouwen) vermindert de vruchtbaarheid, probeer een gezond(er) gewicht te krijgen.
De meeste experten zijn het erover eens dat je het best niet meer dan één keer per dag seks hebt. Maar elke dag of om de dag vrijen tijdens je vruchtbare periode, vergroot wel je kans om zwanger te worden. Probeer dus vaker seks te hebben, maar dwing jezelf niet in een schema. Dat kan voor onnodige stress zorgen.
Hoewel er bij een zaadlozing miljoenen zaadcellen vrijkomen, zal slechts 10% de eileider bereiken. Daarvan zal maar één zaadcel de eicel ook daadwerkelijk kunnen bevruchten.
De eerste zwangerschapssymptomen zul je pas na een aantal weken kunnen merken. Een paar weken na de bevruchting kun je bijvoorbeeld merken dat je gevoelige borsten hebt. Niet iedereen heeft meteen last van de eerste zwangerschapssymptomen. Bij sommige vrouwen kan het wel even duren voordat zij symptomen krijgen.
De eisprong voelt als wat pijn in je onderbuik: een stekend gevoel ter hoogte van een van de twee eierstokken. Je voelt het dus laag onderin je buik, en de pijn of het gevoel is te vergelijken met wanneer je ongesteld moet worden.
Het zaad van je partner blijft ongeveer drie dagen in jouw lichaam in leven. Drie dagen na het vrijen kun je dus nog steeds bevrucht worden. Hierna heb je weer nieuwe zaadcellen van je partner nodig. Zo is de kans het grootst dat er levende zaadcellen aanwezig zijn op het moment van jouw eisprong.
Stop met roken, drugs en alcohol
Je kunt roken, alcohol en drugs het beste vermijden wanneer je zwanger probeert te worden en terwijl je zwanger bent. Als je rookt of drugs gebruikt, zal het stoppen hiermee je kansen op een gezonde zwangerschap en gezonde baby verhogen.
Door anovulatie, oftwel een ontbrekende eisprong, is zwanger worden moeilijker dan normaal. De maandelijkse cyclus bestaat uit vier fasen: de follikelrijping, de ovulatie, de luteale fase en de menstruatie.
Symptoom 3: Innestelingsbloeding duurt minder lang
Bij sommige vrouwen duurt het drie dagen, bij anderen wel zeven. Een innestelingsbloeding kan een paar uur tot drie volle dagen aanhouden. Langer dan dat komt vrijwel niet voor.
Een week na de bevruchting kun je je al moe voelen, je menstruatie is nog niet uitgebleven en je merkt nu al dat je eigenlijk alleen maar wilt slapen, de hele dag door. Het wordt veroorzaakt door het hoge niveau van het hormoon progesteron.