"Honden worden van de geboorte tot hun volwassenheid, veel sneller oud dan mensen. Een 1-jarige hond is vergelijkbaar met een 15-jarige puber en een 2-jarige hond is gelijk aan een 24-jarige volwassene. Vanaf het tweede jaar telt een hondenjaar voor ongeveer drie tot vijf mensenjaren.
Elk ras heeft zo zijn eigen gemiddelde levensverwachting.
Voor kleine honden geldt een gemiddelde leeftijd van 12 à 13 jaar, hoewel uitschieters naar 15+ jaar mogelijk zijn. Middelgrote honden leven gemiddeld 10 à 11 jaar. Bij grote honden is het slechts 7 tot 8 jaar.
De eerste 5 jaar van hun leven, zijn alle honden – groot of klein – ongeveer even oud in mensenjaren. Maar vanaf 5 honden leeftijd jaren, gaan de verschillende rassen uiteen lopen. Je zou het misschien niet zeggen maar die labrador reu van 30 kilo is op zijn 10e, veel ouder dan je denkt!
Honden worden ook vaak ouder dan vijftien jaar, terwijl er in verhouding veel minder mensen zijn die hun 105de nog kunnen vieren. Er zijn zelfs een boel gevallen bekend van honden van meer dan 20 jaar (zou dus 140 in mensenjaren zijn) en de oudste werd zomaar eventjes 29 (of... 203 mensenjaren).
Een overleden huisdier kunt u achterlaten bij de dierenarts. Deze zorgt er vervolgens voor dat het dier ter destructie wordt aangeboden. De dieren worden verzameld en vervoerd naar het bedrijf Rendac in de plaats Son (NB). Hier worden de dieren verwerkt tot industriële grondstoffen.
Honden van grote en heel grote rassen worden meestal al als senior beschouwd als ze vijf jaar oud zijn, terwijl middelgrote honden pas senior zijn op de leeftijd van zeven jaar. Kleine rassen moeten wachten op hun seniorstatus tot ze 9 jaar oud zijn.
Natuurlijk hangt de leeftijd die een hond kan behalen af van een heleboel factoren, maar om te beginnen kun je stellen dat een hond gemiddeld zo'n 10-12 jaar oud wordt.
Als een hond één jaar oud is, vertoont hij de verouderingsverschijnselen van een ongeveer 30-jarige mens. Als hij drie jaar wordt, is hij eigenlijk bijna 50 jaar. Daarna veroudert hij veel trager. Als hij 12 jaar is, is hij nog maar 70.
Over het algemeen geldt dat honden van grotere rassen minder oud worden dan honden van kleine rassen. Zo is bijvoorbeeld de levensverwachting van een Deense dog 9-11 jaar, van een labrador 11-13 jaar en van een teckel 14-18 jaar.
Oudere honden slapen meer omdat hun metabolisme trager wordt. Net als mensen worden honden langzamer als ze ouder worden en moeten ze vaker rusten om weer energie te hebben. Het is normaal dat een oudere hond meer slaapt dan hij eerst deed.
Ongeveer 62% van de honden in het onderzoek was raszuiver. Het bleek dat berghonden gemiddeld het kortst leven, ook als de grootte van de hond, grote honden leven korter, werd gecorrigeerd. De reden waarom deze rassen een kortere gemiddelde levensduur hebben, is niet bekend.
Beter elke dag een wandeling van een halfuur dan 3 dagen rust en dan een wandeling van 3 uur. Dit wordt echt te zwaar voor uw seniorhond. Wandelen blijft een ideale manier om uw oudere hond beweging te geven. De inspanning is constant en de hond kan zelf het tempo bepalen.
Honden worden veel sneller volwassen
Een 1-jarige hond is vergelijkbaar met een 15-jarige puber en een 2-jarige hond is gelijk aan een 24-jarige volwassene. Vanaf het tweede jaar telt een hondenjaar voor ongeveer drie tot vijf mensenjaren.
Of je hond nu kan tellen (sommigen lijken dat best redelijk te doen) of niet, uit nieuw onderzoek blijkt dat honden wel degelijk een ruw idee hebben van hoeveelheden, zeker als het om treatjes in hun voerbakje gaat. Volgens het onderzoek begrijpen honden “hoeveelheden” op ongeveer dezelfde manier als wij.
Een hond zit bij tien maanden al in de puberteit. Daarnaast krijgen honden met dezelfde ouderdomsziekten te maken als mensen. Zo krijgt een hond van een jaar bijvoorbeeld dezelfde ouderdomstekenen als een mens van 30 jaar.
Een nieuw levensjaar (te onderscheiden van onder meer kalenderjaar en schooljaar) begint met de verjaardag, om 0 uur, ongeacht de tijd van geboorte, maar als men op 29 februari geboren is, begint het nieuwe levensjaar in niet-schrikkeljaren op 1 maart. Voor baby's wordt de leeftijd wel gerekend in weken of maanden.
Een gezonde hond heeft per dag tussen de 40-60 ml per kg lichaamsgewicht per 24 uur aan vocht nodig om te kunnen leven. Een kleine hond heeft wat meer nodig dan een grote hond. We zeggen dat een hond teveel drinkt als hij meer dan een liter per tien kilogram lichaamsgewicht per dag drinkt.
Hoe snel uw hond oud wordt, hangt af van de grootte en het ras. Zo worden grotere honden sneller oud dan kleinere honden. Een gemiddelde hond is vanaf zeven jaar senior. De grootste honden zijn soms al senior vanaf vijf jaar en kleinere honden vanaf ongeveer tien jaar.
De eigenaar kampt vaak met het gevoel dat zijn hond vroeg oud aan het worden is. Gelukkig heeft het een vaak niets met het ander te maken. Zo kan een hond die rond zijn vierde jaar al flink grijs om de neus is, een mooi en lang leven voor zich hebben.
Het idee daarachter is dat kleinere dieren naar verhouding een hoger energieverbruik hebben. Hun metabolisme is hoger, hun ademhaling en hartslag sneller. En dat leidt tot een vroegere dood. De soort hond lijkt daarop een uitzondering te vormen: kleine hondjes worden juist ouder dan grote honden.
Er zijn verschillende vormen van euthanasie. Hier gaan we uit van actieve euthanasie, waarbij een dodelijk middel aan het dier wordt toegediend. Belangrijk daarbij is dat de methode pijnloos, snel en eenvoudig is. De handeling is onomkeerbaar en moet veilig zijn voor degene die hem uitvoert.
Het slaapmiddel zal na seconden (via het bloedvat) of minuten (via de spier) gaan werken. Uw hond wordt rustiger en voelt zich even heel lekker, zal zijn kopje neerleggen en valt in een diepe slaap. De narcosemiddelen die wij gebruiken zorgen ervoor dat uw hond niet misselijk wordt.
Hartproblemen. Hartaandoeningen zijn de grootste oorzaak van plotselinge dood bij honden. Bloedstolsels, abnormale hartritmes, cardiomyopathie kunnen allemaal plotselinge dood veroorzaken. Het is belangrijk om de hond routinematig door een dierenarts te laten controleren, zelfs als er geen tekenen van ziekte zijn.