Hoe verdrinkt een plant? Een plant verdrinkt door wortelrot. De wortels van planten zorgen ervoor dat een plant voorzien wordt van water en van bouwstoffen. Via een vernuftig systeem trekt de plant vanuit de wortels het water omhoog, via de nerven, naar alle plekken in de plant waar water en bouwstoffen nodig zijn.
Als je plant al wat langer te veel water krijgt kan je dat zien aan de bladeren. Ze zullen lichtgroen of geel worden en uiteindelijk van de stam afvallen. Heeft je plant al wortelrot door een overschot aan water, dan is de kans groot dat de bladeren juist verdorren en van de plant afvallen.
In de winter is het belangrijk dat de grond enkele dagen droog staat. Geef dus pas water wanneer de grond 3 dagen droog is. De laatste categorie krijgt pas water wanneer de grond in de zomer 3 dagen droog staat en in de winter 3 weken. Sansevieria's kunnen zelfs nog langer zonder water.
Slappe bladeren kunnen vele oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat je plant te weinig water krijgt, te weinig daglicht of te weinig voeding. Maar ook piepkleine plaagdieren zoals trips, spint en rouwvliegjes kunnen slappe bladeren veroorzaken.
Symptoom: je plant laat zijn bladeren echt slap hangen
Diagnose: je gaf 'm te veel of net te weinig water. Remedie: voel met je vinger aan de potgrond. Voelt die nat aan, sla dan eens een of meerdere gietbeurten over, tot de grond weer droog is.
Gele of verwelkte bladeren
Je krijgt hem weer in leven door je plant een paar dagen geen water te geven. Misschien knapt 'ie daar juist wel van op. Kijk ook of het water goed kan weglopen en niet onderin de pot blijft staan, zo voorkom je dat de wortels van de plant gaan rotten.
Hoe langer je weggaat, hoe meer je planten je zullen missen. Althans, de meeste van hen. Vetplanten vinden het bijvoorbeeld prima als je langer dan een week weggaat, maar bloeiende planten zullen daar minder blij mee zijn. Die kunnen namelijk echt niet langer een/twee weken zonder verzorging.
Water dat je hebt gekookt, bevat minder kalk. Het water is dus minder hard. Dit komt ten goede aan je (kamer)planten. Wij koken er niet speciaal water voor, maar er blijft toch best vaak water achter in de waterkoker.
De meeste planten krijgen liever in één keer wat meer water dan elke keer een klein beetje. Zorg er wel voor dat je niet te veel geeft, dit merk je als de aarde altijd vochtig blijft. Je maakt dan kans op wortelrot en dan is het al snel gedaan met je plant. De juiste hoeveelheid is zoveel als de grond kan opnemen.
Een plant die te weinig water krijgt, ziet er treurig uit. Op plekken waar de stengels en het blad dun zijn, gaat de plant vaak slap hangen.
Een plant die te weinig licht krijgt, heeft geen energie om te groeien. Ook kunnen zijn bladeren er slap en geel uit gaan zien. Vermoed u dat dit het geval is, verplaats de plant dan naar een lichtere plek, maar voorkom dat hij opeens in het volle zonlicht komt te staan of laat hem hier rustig aan wennen.
Dan doe je er goed aan om 'm te dompelen: zet je vetplant dan met kluit en al in een bak met water (plant boven water houden), wacht twee uur tot de kluit helemaal lekker volgezogen is. Daarna kun je weer een à twee weken wachten met water geven.
Dit soort verkleuringen worden meestal veroorzaakt door een tekort aan voedingsstoffen. Deze kun je aanvullen door je plant te verpotten en door regelmatig plantenvoeding te geven. Een verkleuring door een tekort aan voedingsstoffen kan in veel gevallen ook weer bijkleuren.
Elke theesoort is geschikt als plantenvoeding, omdat het een stofje bevat dat de groei van planten bevordert. Afgekoelde thee kun je aanlengen met water en bij de planten gieten. Of hang een gebruikt theezakje in een gieter. Ook de theebladeren uit het zakje kun je in de potgrond stoppen als mest.
Er zijn erg veel chemische middeltjes op de markt, maar eierschalen doen precies hetzelfde! Maal eierschalen fijn en strooi dit in een kringetje rondom je gewassen uit. Slakken maken dan een omweggetje en blijven van je plantjes af! ( halve) eierschalen zijn ideaal om een plantje te stekken / te zaaien.
U moet het water eerst 3 minuten koken. Daarna is het veilig om te drinken.
Een korte vakantie
Het enige wat je hoeft te doen is je planten net voor vertrek eens flink water geven, zodat de kluit goed nat wordt. Hierdoor heeft de plant voor enkele dagen water. Direct na terugkomst is het wel belangrijk om je planten weer van water te voorzien, zodat ze niet alsnog uitdrogen en afsterven.
Regenwater is beter voor planten omdat het minder kalk en mineralen bevat. Regenwater bevat van nature nauwelijks opgeloste stoffen, waardoor meststoffen beter in het water oplossen en de plant ze beter kan benutten.
De meeste planten doen het goed als je ze water geeft ongeveer 1x per week in het voorjaar/zomer en 1x per twee weken in het najaar/winter. Voordat je een plant water geeft, is het belangrijk om te voelen of de kluit droog is. Is deze droog, dan geef je hem water.
7 Verpot, potver
Als een plant z'n wortels door afvoergaatjes onderin de pot aan het duwen is, is 'ie dus op zoek naar nieuwe en meer voedingsstoffen. Wanneer de plant die niet kan vinden, kan de groei verminderen en als op den duur er meer wortels dan grond in een pot zit, dan is dat niet zo goed voor die plant.
Krab een stukje van de bast van de tuinplant met vorstschade weg. Wanneer de bast nog groen is, betekent het dat er leven in de tak en de plant zit. De plant is dan nog te redden. Wanneer de bast eronder bruin is, is de tak of de plant dood.
Wortelrot treedt op als je kamerplant, cactus of vetplant te veel water heeft gehad. Hierdoor kunnen de wortels geen zuurstof opnemen en verrotten ze. Dit kan je verhelpen door de plant te verpotten en de oude verrotte wortels weg te snijden.