De minipil bevat minder hormonen dan de anticonceptiepil en heeft dus ook minder bijwerkingen. Je mag de minipil gebruiken als je geen oestrogeenhormoon mag innemen, bijvoorbeeld omdat je net bevallen bent en borstvoeding geeft. Als je stopt met het gebruik van de minipil kun je onmiddellijk daarna zwanger worden.
De enige anticonceptiemethoden zonder hormonen zijn barrièremethodes, het koperspiraaltje of sterilisatie.
De combinatiepil met levonorgestrel en 30 µg ethinylestradiol (EE) heeft relatief het laagste risico op trombose. Een “lichte” pil met 20 µg EE heeft geen belangrijke voordelen ten opzichte van een pil met 30 µg EE.
De hormoonspiraal, prikpil en het implantatiestaafje veroorzaken niet meer gewichtstoename dan andere anticonceptiva.
Ja, als je anticonceptie met natuurlijke hormonen wilt kun je kiezen voor een pil met het deels lichaamseigen estradiolvaleraat (Qlaira) of een pil met daarin het lichaamseigen estradiol (Zoely). Kijk voor meer informatie over deze hormonen op de productpagina van Qlaira of Zoely.
De minipil bevat minder hormonen dan de anticonceptiepil en heeft dus ook minder bijwerkingen.
Omdat de pil deze hormonen onderdrukt, ligt het voor de hand dat anticonceptie iets verandert aan de manier waarop we emoties ervaren. Dat blijkt wel uit het feit dat vrouwen die last hebben van stemmingswisselingen zich vaak beter voelen door orale anticonceptie, omdat het de hormoonschommelingen afvlakt.
Er is is geen onderzoek dat aantoont dat vrouwen blijvend aankomen door het slikken van de pil. De moderne anticonceptiepil bevat namelijk zo'n lage dosis aan oestrogeen, dat dit in principe niet kan zorgen voor gewichtstoename.
De minipil beschermt je heel goed tegen zwangerschap.Even goed als de gewone pil. De kans is heel klein dat je toch zwanger wordt. Van de 1000 vrouwen die de minipil slikken, worden minder dan 5 per jaar toch zwanger.
Bij morbide obesitas is het advies om orale anticonceptiva of een hormoonspiraal te gebruiken. Als deze toedieningsvormen niet geschikt zijn, zijn de prikpil of het subcutane implantaat geschikt als alternatief. Hierbij is het van belang om het implantaat na twee in plaats van drie jaar te vervangen.
De minipil is sinds 2000 in Nederland op recept verkrijgbaar onder de merknamen Cerazette, Delamonie en Zarelle en als het merkloze Desogestrel. De minipil is beter en gezonder als je om een medische reden geen oestrogeen kan gebruiken, bijvoorbeeld omdat je net bevallen bent en borstvoeding geeft.
Anticonceptiepillen die alleen progesteron-hormonen bevatten (ook wel bekend als de 'mini pil') zal acne helaas alleen maar verergeren.
De combinatiepillen met het laagste kans op trombose zijn de pillen met de werkzame stof ethinylestradiol/levonorgestrel of ethinylestradiol /norgestimaat. De naam van het hormoon kun je vinden op de verpakking en in de bijsluiter van jouw anticonceptiemiddel.
De meest voorgeschreven pil is de combinatiepil. Die bevat twee vrouwelijke hormonen: oestrogeen en progestageen. Er zijn drie varianten. Het verschil wordt bepaald door de hoeveelheid oestrogeen en progestageen per tablet.
Het belangrijkste verschil tussen een anticonceptiepil die bestaat uit oestrogenen en progestageen, en een anticonceptiepil die louter progestageen bevat, is dat men met het tweede type amenorroe kan uitlokken. Anders gezegd, die pil zorgt ervoor dat de menstruatie uitblijft. In ruim 90% van de gevallen lukt dat.
Er zijn twee soorten anticonceptiepillen, namelijk de combinatiepil en de minipil. De minipil heeft alleen het hormoon progestageen. De combinatiepil heeft twee hormonen, namelijk progestageen en oestrogeen. Het progestageen zorgt dat je niet zwanger kan raken.
Het progestageenhormoon in deze minipil remt de eisprong en voorkomt dat een eicel vrijkomt tijdens de cyclus. Ook maakt het de slijmprop in de baarmoederhals moeilijk doordringbaar voor zaadcellen. Wanneer beginnen? Het werkt meteen vanaf de eerste tablet.
Onregelmatig bloedverlies, doorbraakbloedingen ('spotting'). Ongeveer de helft van de gebruikers van de minipil heeft hier last van. De pil blijft betrouwbaar, als u hem tenminste steeds op tijd hebt ingenomen. Ongeveer één op de vier vrouwen heeft vaker bloedingen dan normaal.
De betrouwbaarheid van deze minipil (de Pearl-index, het aantal zwangerschappen per 100 vrouwjaren, bedraagt 0,7-1,8) is alleen gegarandeerd als het innemen elke dag op hetzelfde tijdstip geschiedt.
gespannen borsten;een beetje bloedverlies tussen menstruaties door;vocht vasthouden;emotionele of sombere stemming.
Het duurt ongeveer een maand voordat alle hormonen van de pil uit je lichaam zijn. Maar het kan veel langer duren voordat je lichaam haar hormoonhuishouding weer normaal heeft en er een eisprong optreedt.
Buikkramp, misselijkheid, pijnlijke of gespannen borsten. Deze klachten horen na enige tijd vanzelf over te gaan. Als u na drie maanden nog last heeft, raadpleeg dan uw arts.
Je kunt kiezen uit een hormoonspiraaltje of een koperspiraaltje (zonder hormonen). Het hormoonspiraaltje en koperspiraaltje helpen even goed om zwangerschap te voorkomen.
Beweging en stemmingswisselingen
Beweging bevordert de aanmaak van endorfinen. Deze stof zorgt ervoor dat jij je beter voelt. Het kan lastig zijn om je ertoe te zetten, maar bewegen helpt. Door te sporten zal je stemming verbeteren en krijg je een energieker en positiever gevoel.
Veel voorkomende oorzaken bij een hormonale disbalans zijn: Stress. Ongezond voedingspatroon. Roken, drugsgebruik of medicijngebruik.