In een klein glas appelsap van 150 milliliter zit bijvoorbeeld zo rond de 4 suikerklontjes. Als je sap drinkt krijg je dus ongemerkt veel suiker, en dus calorieën, binnen.Dat leidt makkelijk tot overgewicht. Verder hebben mensen die suikerhoudende dranken drinken een grotere kans op diabetes type 2.
Appelsap goed voor de gezondheid? Sommige mensen drinken appelsap omdat dit positief zou zijn voor bijvoorbeeld hun huid, botten, spieren of hart, of om te detoxen of ontgiften. Maar er is onvoldoende bewijs dat appelsap hierbij zou helpen.
Reacties. Het bevat natuurlijk wel wat vitamines, maar appelsap is voornamelijk suikerwater. Je zult er niet gelijk dood aan gaan of zo, maar voor je gezondheid kun je beter gewoon een appel of ander stuk fruit eten.
Bepaalde producten vermijden
Wees matig met: alcohol, koffie en thee, koolzuurhoudende dranken, citrusvruchten, appelsap, vet eten, sterk gekruid eten, chocola en pepermunt. Ook kunt u beter niet te veel kauwgom kauwen.
Door de aanwezigheid van suiker en bepaalde zuren (zoals citroenzuur) kan fruitsap, net als frisdranken, tandbederf veroorzaken. Door de zuren slijten het tandglazuur af (tanderosie). Hoe vaker tanden in contact komen met zuur, hoe groter de kans op erosie.
Sinaasappel-, pompelmoes- en ananassap bevatten volgens het Nederlandse Voedingscentrum het meest vitamine C. Vruchtensappen zoals appelsap en druivensap bevatten nauwelijks vitamine C en vezels.
Fruitsap is geen goed alternatief voor frisdrank, want beide zijn even slecht voor de lijn en voor de tanden. Fruitsap is wel ietsje gezonder, vooral omdat het vitamine C bevat. Af en toe een glas kan geen kwaad.
Appels en appelsap zijn een goede bron van kalium. Dit mineraal is betrokken bij verschillende belangrijke functies in je lichaam. Een van deze functies is de regulatie van je bloeddruk. Door via je voeding voldoende kalium binnen te krijgen help je een normale bloeddruk in stand te houden.
Voedingsmiddelen zoals ontbijtkoek of appelsap werken niet bewezen laxerend als je last hebt van obstipatie (verstopping). Voedingsmiddelen als banaan, geraspte appel, bosbessensap, kaneel, rijst, rijstewater, wit brood en wortelpuree werken niet merkbaar stoppend bij diarree.
Een derde van alle coronapatiënten heeft echter ook darmklachten als overgeven, diarree en buikpijn. Het virus kan zich in de darmen nestelen en zich daar vermenigvuldigen, melden onderzoekers van het Erasmus MC, het Hubrecht Instituut, en Universiteit Maastricht in wetenschappelijk tijdschrift Science .
Geen conserveermiddelen
Net zoals bij vers sap is sinaasappelsap in pak dus 100% puur sap en is een geopend pak nog enkele dagen houdbaar in de koeling. Appelsientje past een milde vorm van pasteurisatie toe, waardoor er nauwelijks verlies van voedingsstoffen is, zoals vitamine C.
Koffie, alcohol, koolzuurhoudende dranken, (sinaas)appelsap zijn prikkelend voor de blaas en zorgen voor een toename van de aandrang om te plassen.
Appelsap is ook een van de lekkerste en meest favoriete onder kinderen. Verpakt met voordelen van vitamines, calcium, kalium en magnesium, het fruit en het sap geven voldoende gezondheidspunch. Appelsap zit boordevol pectine en vezels en helpt de energie een boost te geven.
Er wordt wel gezegd dat appelstroop gezond is, omdat er veel ijzer in zit. Maar er zit ook veel suiker in, daarom staat het niet in de Schijf van Vijf. Tegenwoordig zijn de meeste appelstropen rinse appelstropen. In rinse appelstropen zit 55 tot 70% suiker.
Vers puur sap
Vers puur appelsap bestaat volledig uit het sap van appels. Hier is geen suiker aan toegevoegd.
We adviseren u tot 2 uur voor de operatie of het onderzoek om vooral suikerhoudende dranken (appelsap, limonade of thee met suiker) te drinken. Daardoor voelt u zich zowel voor als na de operatie beter. Ook is de kans kleiner dat u na de operatie misselijk bent.
Naast water kun je ook prima gezonde dranken als (kruiden)thee, koffie zonder suiker, magere en halfvolle melk, karnemelk en ongezoete magere drinkyoghurt of (ongezoete) sojadrank nemen. Deze zitten allemaal in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.
Een tot drie bananen per dag is voor de meeste mensen waarschijnlijk wel goed. Zorg voor een evenwichtig voedingspatroon door ook andere voedingsmiddelen te eten met nutriënten die niet in bananen zitten.
Heldere sappen, zoals appelsap, perensap en druivensap zijn minder geschikt, omdat deze drankjes voor sommige mensen juist laxerend werken. Eet veel vezels. Vezels in de darmen houden de ontlasting soepel en geven volume en stevigheid.
Vitamine K werkt het effect van de coumarines (fenprocoumon/Marcoumar®, acenocoumarol, warfarine) tegen zodat de INR lager wordt en het bloed dus 'dikker' wordt. Het lichaam heeft maar kleine hoeveelheden vitamine K nodig om goed te werken en dit wordt uit de voeding gehaald.
Mac van Dinther schrijft in zijn artikel 'Appelepap': “Voor appelsap dat niet uit concentraat komt is voor 1 liter sap ongeveer 1,5 tot 2 kilo's appel nodig. En uit acht kilo appels wordt 1 liter concentraat gehaald. Dat geeft weer 6 liter appelsap. In een liter zit dus sap van 1,2 kilo appels.”
Jus d'orange is ongezond
Dus: minder vezels, minder vitamine C en veel suiker. Daarnaast heb je ook nog eens veel sinaasappels nodig voor een fatsoenlijk glas sap. Je drinkt als snel het sap van drie sinaasappels weg. En dan heb je alleen nog maar een glaasje sap dat niet heel erg vult.
Nee, fruitsap kan geen vers fruit vervangen. Onder fruitsap verstaan wij meestal sinaasappel- of appelsap. Hoewel vruchtensap natuurlijke suikers uit fruit bevat en frisdranken toegevoegde suiker, hebben deze suikers dezelfde caloriewaarde.
Een pak sinaasappelsap uit de winkel is meestal sap uit concentraat, wat betekent dat het oorspronkelijk water eruit is gehaald en er later nieuw water aan is toegevoegd. Wat betreft het suikergehalte zit er niet veel verschil in beide, al beschikt sap uit een pak over iets meer toegevoegde suikers.