Verschillende toedieningsvormen U kunt medicijnen op verschillende manieren inhaleren: • via een poederinhalator; • via een dosis aërosol (verstuiver) met voorzetkamer; • via een respimat inhaler; • via een vernevelaar.
Inhalatiemedicijnen zijn te inhaleren met een puffer. Je hebt grofweg twee soorten puffers: de poederinhalator en de dosisaerosol.
Er zijn in Nederland drie soorten inhalatoren beschikbaar: dosis-aërosol, poederinhalatoren en vernevelapparaten. Welk soort iemand nodig heeft, hangt onder andere af van welke inhalator bij iemand past.
De inhalatievloeistof, ook wel verneveloplossing genoemd, wordt via een speciaal apparaat in de lucht verneveld, ook wel ultrasonore vernevelaar genoemd. Inhaleren gaat door in- en uitademen via een masker of inademen via een mondstuk (uitademen via de neus of door het mondstuk uit de mond te nemen).
De verschillende toedieningswijzen van geneesmiddelen zoals oraal, enteraal, inhalatie, parenteraal en lokale applicatie en de (verschillen in) werking bij de diverse vormen van toediening: Enteraal = Orale toediening. Rectale toediening. Inhalatie.
Inhalatie medicijnen, zijn medicijnen die u 'inademt' (inhaleert).
Een inhalator bevat (vacuüm verpakte) medicijnen in poedervorm of in vloeibare vorm. Als u op het apparaatje drukt, verspreiden de medicijnen zich als een fijne nevel in de lucht en komen ze samen met de ingeademde lucht in de longen.
Stoffen die je kunt inademen noemen we inhalatie-allergenen en waarvoor veel mensen een allergie hebben, zijn: huisstofmijt. stuifmeel.
toedieningswegen: lokale toediening (medicijn direct op de plaats die behandeld moet worden), systemische toediening (medicijn wordt eerst opgenomen in het bloed), enterale toediening (oraal), parenterale toediening (buiten het maag-darmkanaal om, direct in de bloedbaan);
De toediening kan grofweg worden ingedeeld in drie groepen: enteraal, parenteraal en topisch. Enteraal betekent dat de toediening via het maag-darmstelsel plaatsvindt, parenteraal dat de toediening door een injectie of infuus plaatsvindt en topisch dat de toediening op een bepaalde plaats plaatsvindt.
Medicijnen kunnen op verschillende manieren toegediend worden. De manier van toediening is belangrijk om een medicijn te laten werken. Als een medicijn niet juist wordt toegediend of ingenomen, kan de werking belemmerd worden of werkt het niet.
Er zijn duizenden soorten medicijnen in verschillende vormen: zoals pillen, zalven, druppels en injecties. De meeste medicijnen worden voorgeschreven door een arts. Er zijn ook medicijnen die je zonder recept kunt kopen bij de apotheek of drogist. Bijvoorbeeld pijnstillers.
Adem langzaam en volledig uit door je mond. Let op dat je niet in de inhalator blaast. Breng direct na de uitademing de inhalator naar je mond. Klem het mondstuk tussen je tanden en omsluit het met je lippen.
Het geneesmiddel komt bij gebruik van een voorzetkamer beter op de plaats van bestemming (de longen) en kan daardoor beter zijn werk doen. Heeft u geen voorzetkamer? Neem dan contact op met uw behandelend arts of apotheker.
Haal je voorzetkamer uit het sop en laat deze drogen op een droog doekje. Droog de voorzetkamer echter niet af, want dan wordt deze statisch en blijft het medicijn aan de wanden plakken.
Luchtwegbeschermers om te inhaleren
Deze middelen werken ontstekingsremmend en beschermen de luchtwegen tegen prikkels die benauwdheid veroorzaken. Hierdoor zal de conditie van de longen verbeteren en zal het aantal aanvallen van benauwdheid verminderen. Voorbeelden zijn beclometason, budesonide en fluticason.
Bij een puffer is dat het veelvoud daarvan en het gebruik neemt ook slechts een paar seconden in beslag, terwijl dat bij aerosol al snel een kwartier is, soms meermaals per dag. Voor mucoviscidose-patiënten is aerosol wel aanbevolen.Voor alle anderen vormt de puffer een betere oplossing.
Naast dat deze inhalatiemedicijnen de ontstekingen in de luchtwegen bestrijden, beschermen ze de luchtwegen tegen de gevoeligheid voor prikkels die bij iemand benauwdheid veroorzaken. Hierdoor zal de conditie van de longen verbeteren en zal het aantal longaanvallen (astma-aanvallen) verminderen.
Rectaal. Geneesmiddelen kunnen ook direct in het spijsverteringskanaal worden toegediend via de anus en endeldarm, door middel van een zetpil. Rectale toediening van medicijnen wordt o.a. toegepast: als de patiënt misselijk is en moet overgeven.
Bij intraveneuze toediening wordt het farmacon rechtstreeks in het veneuze vaatstelsel gebracht. Op deze wijze wordt het snelst een systemisch effect bewerkstelligd en deze route is vaak een eerste keuze bij levensbedreigende situaties.
Het rechtstreeks in de maag of de dunne darm inbrengen van voedingsstoffen en andere stoffen. Enterale voeding kan toegediend worden in vloeibare vorm m.b.v. een nasogastrische sonde (NS) die in de neus ingebracht wordt en die men laat afdalen in de farynx (of de keelholte) tot aan de slokdarm en vervolgens de maag.