Hiervoor wordt het tubevormige bovenlijf van de
Gefrituurde inktvisringen zijn geregeld gemaakt van varkensanus. Dat gebeurt vooral met de calamares die in de supermarkt ligt", vertelt de Europarlementariër. Paardenvlees dat wordt verkocht als rund en gesjoemel met biologische eieren en olijfolie: het zijn volgens De Lange geen incidenten.
Aan de Spaanse costa wordt gefrituurde calamares grofweg gemaakt van wat bloem en een specifiek type inktvis: de pijlinktvis. Wereldwijd zwemmen pijlinktvissen in verschillende maten rond, zelfs in onze Noordzee. Om van pijlinktvis ringen te maken moet je het weekdier eerst ontleden.
1) Inktvis
Waarom is het gezond? In inktvis zit vitamine B12, ofwel cobalamine. Aan deze vitamine hebben vooral ouderen al snel een tekort. En dat kan leiden tot hart- en vaatziekten.
Pijlinktvis wordt vooral geconsumeerd als inktvisringen.De Italianen noemen deze snack 'calamari', en in Spanje heeft men het over 'calamares'. Pijlinktvis kan je bakken, stoven, grillen of frituren. Het vlees is mals en je hoeft het heel kort te bakken.
Die enge zuignapjes op de tentakels van alle inktvissen? Die kun je gewoon opeten. Pijlinktvis en sepia die in Nederland op de markt komen, kun je zo eten.
Je hebt wel verschillende soorten inktvissen, zoals de octopus, de pijlinktvis en zeekat. Inktvis is eigenlijk een soortnaam en niet de naam voor één dier. Ook al is een octopus een inktvis, ze zijn niet helemaal hetzelfde. Een octopus heeft bijvoorbeeld maar 8 tentakels, terwijl alle andere inktvissen er 10 hebben.
Inktvis is mager maar nutriënt rijk. Het is een goede bron van hoogwaardige eiwitten, omega 3-vetzuren (DHA en EPA), selenium en de vitaminen B12 en B6.
Mits goed bereid.
Natuurlijk. Héél kort bakken of juist heel lang stoven; meer mogelijkheden zijn er niet. Zolang je niets rommeligs ertussenin doet, gaat het altijd goed. In Japan eten ze inkvis ook rauw.
Bovendien zijn inktvissen vleeseters.
Onze inktvis heeft stevig wit vlees en is mooi dik. Hierdoor is de kans dat de inktvis taai wordt tijdens bereiden veel kleiner! Snijdt er ringen van of roerbak ze mee in de wok, super simpel!
Een inktvis is geen vis, maar een weekdier, net als een slak. Hij heeft geen botten. Sommige inktvissen, bijvoorbeeld de zeekat, hebben een soort schelp in hun lichaam. Elke inktvis heeft vangarmen of tentakels met daarop een aantal zuignappen.
De inktvis heeft in zijn lijf een speciale inktzak waarin inkt wordt gemaakt. De inktzak bestaat uit twee delen: het kliergedeelte en het reservoir. In het kliergedeelte wordt de donkere kleurstof melanine geproduceerd. In het reservoir wordt de inkt gevormd doordat de melanine daar gemengd wordt met slijm.
Er zitten 220 kilocalorieën in 1 stuk (50 gram) calamares.
Het visvlees is stevig en wit, met een milde smaak, soms bijna nootachtig. Het holle lijfje van de inktvis wordt overdwars in ringen van ongeveer twee centimeter gesneden.
Je kunt je afvragen wat inktvisinkt aan smaak toevoegt aan gerechten. Verwacht daarbij geen verbluffend smaakverschil, hooguit een subtiel vleugje zilt. Maar die kleur, die kléúr! Dat alleen al maakt je gerecht spannender, volwassener en toffer.
Zet ze snel terug in het water, luidt het advies aan passanten, anders sterven ze. Maar wie dat doet moet beslist handschoenen dragen, want inktvissen kunnen venijnig van zich af bijten.
"Overdag zit hij diep in de diepzee, maar 's nachts begint hij honger te krijgen. Dan laat hij wat lucht in de schelp en gaat hij omhoog. In ondieper water eet hij wat garnaaltjes, wat krabbetjes en als zijn buik vol zit, laat hij weer wat lucht ontsnappen en zakt hij dus weer veilig de diepzee in."
De zachtzinnigste en minst bewerkelijke manier is de inktvis een nacht in de vriezer leggen. Op deze manier worden de eiwitten ook afgebroken én wordt het vlees malser.
Zo blijkt dat sommige inktvissen over meer dan 500 miljoen (!)neuronen beschikken. Ter vergelijking, een rat heeft er 200 miljoen en een normaal weekdier zo'n 20.000. Het betekent dat de hersenen van koppotigen die van muizen, ratten en zelfs honden naderen.
Inktvisinkt wordt vooral gebruikt om gerechten een zwarte of donkere kleur te geven. De inkt wordt meestal gebruikt voor pasta's maar ook in sommige rijstgerechten kan je de inkt gebruiken.
Inktvissen heb je in verschillende groottes. De hele kleintjes kan je even kort opbakken of frituren. De wat grotere tentakels laat je eerst zacht laat garen en dan stoven. Van de pijlinktvis kan je zowel de kop als de tentakels eten.
Ze kunnen ook communiceren, zaken aanleren en ze gebruiken werktuigen om problemen op te lossen. Ze zijn zelfs zo slim dat ze zich kunnen vervelen. Het is geen geheim wat dat mogelijk maakt: inktvissen hebben de meest complexe hersenen van alle ongewervelden te wereld.
De zeekat of sepia heeft een wat breder en boller lijf dan de pijlinktvis.Door de andere structuur van het lijf is het vlees van de sepia wat dikker en steviger ten opzichte van de pijlinktvis. Deze inktvissoort heeft ook een opvallend verdedigingsmechanisme.