Het onderzoek heeft ook geen bijwerkingen. U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw arts, telefonisch of tijdens een vervolgafspraak.
Ongemakken en bijwerkingen
Er zijn geen bijwerkingen beschreven op de licht radioactieve stof. Deze stof is niet gevaarlijk en verdwijnt binnen enkele uren volledig uit het lichaam.
Met een botscan kunnen eventuele goedaardige (bijvoorbeeld artrose (ook wel gewrichtsslijtage genoemd), ontstekingen of botbreuken) of kwaadaardige aandoeningen (zoals metastasen/uitzaaiingen en tumoren) van bot en gewricht opgespoord worden.
Het onderzoek
Vlak voor het maken van de opnames wordt u gevraagd u naar het toilet te gaan om goed uit te plassen. Ook mannen moeten zittend plassen en na het plassen goed afdrogen. In uw urine zit namelijk een deel van de radioactieve stof en dit kan storende beelden geven.
Het is aanbevolen enkele glazen water extra te drinken, waardoor je meer zal moeten plassen. Wel moet je er rekening mee houden dat er na de injectie steeds een wachtperiode is van minstens twee uren, alvorens de eigenlijke scintigrafie kan gebeuren. Tijdens die tussenperiode moet je niet in het ziekenhuis blijven.
Voor de botscan krijg je een licht radioactieve stof ingespoten in een bloedvat in je arm. De stof maakt de botten en de afwijkingen erin zichtbaar op de foto's. Het duurt ongeveer 3 tot 4 uur voordat de stof in je botten zit. In de tijd dat je moet wachten, hoef je niet op de afdeling te blijven.
De straling wordt opgevangen met een 'gammacamera', waardoor een beeld van het skelet ontstaat. Als er grotere botactiviteit is wordt meer straling opgevangen en ontstaan er donkere plekken op de botfoto (ofwel het scintigram). Deze kunnen bijvoorbeeld wijzen op oude breuken, slijtage of uitzaaiingen.
De camera komt vlak boven het lichaam te staan. Afhankelijk van het te onderzoeken gebied schuift de camera langzaam over uw hele lichaam heen of worden er verschillende opnamen gemaakt die steeds 5 minuten duren. U voelt hier helemaal niets van. In totaal duurt dit ongeveer 20 tot 30 minuten.
Om de aandoening toch te kunnen vaststellen kan je arts je botten onderzoeken. Een botscan laat het duidelijkst zien of je SAPHO hebt. Om de botstructuur zichtbaar te maken, krijg je een stof ingespoten die licht radioactief is. Zo kan je arts afwijkingen aan je skelet duidelijker zien.
Uitslag van het onderzoek? Een arts of technoloog van de afdeling nucleaire geneeskunde beoordeelt de kwaliteit van de foto's voor je de afdeling verlaat. Later maakt de nucleair geneeskundige een verslag (meestal binnen de 24 uur).
Melkprodukten kunnen onbeperkt gebruikt worden, althans wanneer men daarvan geen last heeft of te dik wordt. Dit geldt dus zowel voor melk als voor karnemelk, yoghurt, roomboter en kaas. Al deze produkten hebben een hoog kalkgehalte, hetgeen belangrijk is voor de botten en de gewrichten.
krakend geluid/gevoel. bewegingsbeperking. standsverandering. vochtophoping (hydrops) in het gewricht.
Bij de meeste onderzoeken wordt gebruik gemaakt van Technetium 99m. De hoeveelheid radioactiviteit van deze stof halveert iedere 6 uur. Daarnaast scheidt het lichaam deze stof via de natuurlijke weg uit. Hierdoor is de radioactieve stof slechts enkele dagen in uw lichaam aanwezig.
Effecten op de mens. Ioniserende straling kan weefsel en DNA beschadigen. Daardoor neemt bij verhoogde blootstelling de kans op gezondheidsschade toe, zoals het ontstaan van kanker.
U kunt beginnende reuma herkennen aan de volgende symptomen: Pijn aan een gewricht: als het gewricht niet dik is, en er vooral bij het bewegen en belasten van uw gewrichten pijn is, kan er sprake zijn van artrose. Als de gewrichten duidelijk dik zijn, hebben mensen vaak pijn in rust die wat beter gaat na bewegen.
Er zijn geen specifieke onderzoeken om spierreuma vast te stellen. Meestal herkent de reumatoloog spierreuma op basis van uw klachten en een lichamelijk onderzoek. De reumatoloog kan ook bloedonderzoek laten doen.Een bloedonderzoek alleen is niet genoeg om de diagnose te stellen.
Artrose kan vastgesteld worden door middel van een röntgenfoto. Kraakbeen is niet zichtbaar op een röntgenfoto. Dat betekent dat er in een gezond gewricht altijd ruimte te zien is tussen de botuiteinden. Hoe smaller deze gewrichtsspleet is op een röntgenfoto, des te ernstiger het kraakbeen is aangetast.
In de meeste gevallen wordt er gestart met het maken van een röntgenfoto. Op basis hiervan wordt de verdenking uitgesproken of het om een goedaardige of mogelijk een kwaadaardige tumor van het bot gaat. Is de verdenking op een kwaadaardige bottumor aanwezig, dan zal snel vervolgonderzoek volgen.
Nucleair onderzoek is een veilige manier van onderzoek. We gebruiken een zo laag mogelijke dosering radioactieve stof. De straling in de radioactieve stof is snel vervallen. Er zijn geen bijwerking en de patiënt kan direct na het onderzoek naar huis.
Onderzoeken bij bottumoren
De arts stelt de diagnose op basis van uw ziektegeschiedenis, lichamelijk onderzoek en beeldvormend onderzoek. Op een röntgenfoto of MRI scan is de tumor vaak te zien.
Botkanker is meestal goed te zien op een MRI-scan. Op een MRI-scan is goed te zien waar de tumor in het bot zit. Ook kan de arts op de scan zien hoe groot de tumor is. En of de tumor in weefsels in de buurt van de tumor is gegroeid.
Als een goedaardige bottumor klachten geeft, groeit of 'kwaadaardige trekjes' heeft, halen we de tumor meestal weg met een operatie. Welke operatie dat is, hangt af van de soort tumor en de plaats van de tumor. Soms kunnen behandelen met radiofrequente ablatie. Er is dan geen operatie nodig.
Een tumor in het bot is in 90% van de gevallen goedaardig. Dat betekent dat deze tumoren niet uitzaaien. Een kwaadaardige bottumor (sarcoom) is zeer zeldzaam. Jaarlijks krijgen ongeveer 200 Nederlanders deze vorm van kanker.