Na een studie aan de universiteit mag u de titel Bachelor of Master gebruiken. Na een hbo-opleiding kunt u ook de titel Associate Degree hebben. Als u gepromoveerd bent mag u de titel doctor voeren.
Een bul is een officieel document van pausen, vorsten en universiteiten.
Sinds een paar jaar mag je als afgestudeerde hbo'er in plaats van je studierichting soms ook 'of Arts', 'of Science' of 'of Laws' na Bachelor schrijven. Afgekort wordt je titel dan BA, BSc of LLB. Heb je bijvoorbeeld de studie HBO-Rechten gedaan aan een hogeschool? Dan krijg je de titel Bachelor of Laws.
Master of Science is een mastertitel. Deze krijg je nadat je een universitaire masteropleiding in de bètawetenschappen of een toegepaste of sociale wetenschap hebt afgerond. De titel Master of Science wordt heel soms ook gegeven na het afronden van een master op het hbo. De afkorting van de titel is MSc.
Nederlandse titels
bc. (van baccalaureus) voor het voltooien van een hbo-bachelor. ing. (ingenieur) als je een technische of agrarische studie hebt gedaan op hbo-niveau.
Wat is het verschil tussen bachelor en master? Bachelor en master zijn graden voor mensen die een opleiding in het hoger onderwijs hebben afgerond. Na een 4-jarige opleiding aan een hogeschool of 3 jaar aan de universiteit krijg je de graad bachelor. Daarna kun je nog 1 tot 3 jaar doorstuderen voor een master.
Doctorandus is de titel die je krijgt als je een universitaire master hebt afgerond. De afkorting van de titel is drs. Deze mag je voor je naam zetten. De titel word vooral gebruikt door mensen die voor 2002 zijn afgestudeerd.
Titulatuur. De wetenschappelijke (universitaire) mastergraden (Master of Science, MSc, Master of Arts, MA en Master of Laws, LLM) zijn vergelijkbaar met de oude Nederlandse titels ingenieur (ir.), doctorandus (drs.) of meester in de rechten (mr.)
Een bacheloropleiding volgt u aan een hogeschool of universiteit. Een masteropleiding volgt u meestal aan de universiteit. Maar ook hogescholen bieden masteropleidingen aan.
Het duidt hiermee aan dat iemand in Nederland een technische wetenschappelijke of toegepast natuurwetenschappelijke opleiding heeft voltooid aan een universiteit of hogeschool. Universitair geschoolde ingenieurs voeren de titel 'ir. ', hogeschool-ingenieurs daarentegen de afkorting 'ing.
Universiteit is niet moeilijker of beter dan hogeschool.
HĂ©t grote verschil zit 'm in de manier van lesgeven en evalueren. Zorg dus vooral voor een match met je eigen studieprofiel, dan studeer jij straks in no time magna cum laude af.
Het grootste verschil tussen hbo en wo, behalve natuurlijk het niveauverschil, is de zelfstandigheid. Op het hbo word je nog veel meer gestuurd om bepaalde keuzes te maken en daarvoor worden verschillende middelen aangereikt. Op de universiteit moet je echt zelf op zoek naar het pad dat je wilt bewandelen.
Studenten hebben op de universiteit veel minder colleges (lesuren) dan op de middelbare school. Ze moeten veel zelfstandig doen, ook al krijgen ze lang niet altijd 'huiswerk' mee. Ze moeten op eigen initiatief colleges voorbereiden en daarna met de stof aan de slag gaan. Er is meestal geen aanwezigheidscontrole.
Een dokter is niet per se ook doctor: een arts kán een doctorstitel hebben (als die gepromoveerd is), maar dat is lang niet altijd het geval. Artsen worden dus niet standaard aangeschreven met dr. Er kan wel arts of bijvoorbeeld huisarts áchter de naam worden gezet: mevrouw S. Westenburg, huisarts.
Dokter-stagiair werd dan afgekort als "drs." In Vlaanderen wordt de afkorting dr. vaak voor de naam gezet van een arts (Master in de Geneeskunde).
Als aanschrijftitel gebruiken we professor (net als doctor, meester, ingenieur en emeritus) nooit voluit: we korten het woord altijd af tot prof. Een universitaire titel als prof. staat immer voor een academische titel als dr., mr., ir. Naar goed gebruik wordt de afkorting prof.
Reacties. Professor is geen titel, maar functieaanduiding: hoogleraar aan een universiteit. Een doctor is iemand die gestudeerd heeft aan een universiteit, en daar gepromoveerd is. De meeste professoren zullen doctor in hun vakgebied zijn.
Als u gepromoveerd bent mag u de titel doctor voeren.
Het komt regelmatig voor dat artsen hun aanspreektitel 'dokter' als 'dr. ' afkorten en zich laten aanspreken met Dokter 'Jansen'. Correct aanspreken van een arts die niet gepromoveerd is, is meneer 'Jansen'.
Begint een student aan zijn eerste universitaire masteropleiding, dan zijn de kosten te overzien. De student betaalt het wettelijk collegegeld. Dat is voor studiejaar 2018-2019 €2060,- per jaar per student. Dat zijn niet de werkelijke kosten.
Maar: Een Master studie naast je werk is zwaar. Dit moet je alleen doen als je echt gemotiveerd bent of het echt nodig hebt om een stap te maken (bijvoorbeeld meer in een research / scientist functie werken bij een bedrijf als ASML ofzo) of als het vakgebied je buitengewoon boeit.