Een betaalpas kan ook op verschillende namen staan. Dit heet een CJ rekening, ook wel bekend als En/of rekening. Dit is een belangrijk product voor gezinnen en mensen die gezamenlijk een huishouden bestieren. Via een CJ rekening hebben beiden rekeninghouders het recht betalingen te doen via de desbetreffende rekening.
Afkorting van 'compte joint'. Zie: en/of rekening.
Gezamenlijke rekening: mederekeninghouder houdt toegang
Het kan gebeuren dat de erfgenamen bezwaar maken. Soms blokkeert de bank dan de rekening. Betalingen lopen meestal gewoon door, zoals periodieke overboekingen en automatische incasso's. Een gezamenlijke rekening kan na een overlijden op 1 naam worden gezet.
Een en/of rekening is een ander woord voor een gezamenlijke rekening en open je met minimaal 2 personen. Beide rekeninghouders kunnen dan over het geld beschikken.
Nadeel van een gezamenlijke rekening
Je opent de rekening meestal op een moment van welbevinden. Mocht het ooit minder goed gaan tussen jullie, dan zou er ruzie kunnen ontstaan over geld. De gezamenlijke rekening kan dan zelfs een aanleiding zijn voor heibel of onvrede, als je er geen goede afspraken over maakt.
Bij een en/of rekening is het zo dat degene die de rekening heeft gevoed (lees gemakshalve: zijn/haar geld op deze rekening heeft gestort) de eigenaar is van het geld.
Het bedrag dat elke partner op de gemeenschappelijke rekening stort, kan ook afhangen van ieders inkomen. Ofwel stort iedere partner maandelijks hetzelfde bedrag, ofwel stort ieder een percentage van zijn inkomen. Let op: hoe meer bankrekeningen je hebt, hoe meer bankkosten je betaalt.
De kosten verdelen
Naar verhouding van inkomen. Stel dat je drie vijfde deel van het gezamenlijke inkomen verdient en je partner twee vijfde deel. Jij betaalt dan ook drie vijfde deel van de gezamenlijke uitgaven, en jouw partner twee vijfde deel.
Hoeveel spaargeld mag je hebben 2021? In het jaar 2021 mag je een heffingsvrij vermogen hebben van € 50.000. Met een partner is het heffingsvrij vermogen vastgesteld op € 100.000.
Geld van rekening afhalen na overlijden
Let op: u bent niet automatisch eigenaar van het saldo op de rekening van de overledene. Dus ook geld opnemen na overlijden van de rekeninghouder kan niet zomaar. Als nabestaanden geld van de rekening halen zonder dat dat eerst juridisch geregeld is, is dat strafbaar.
De kinderen erven de blote eigendom. De nagelaten goederen (dit is de erfenis) bedragen meestal de helft van die bankrekeningen en beleggingen. De andere helft is van de langstlevende en valt buiten de erfenis.
De bank blokkeert de toegang tot alle bankzaken van degene die is overleden. Denk aan rekeningen, betaalpassen en creditcards. Ook de toegang tot online bankieren wordt geblokkeerd. Open blijven alleen gezamenlijke rekeningen, zoals en/of-betaalrekeningen en gezamenlijke spaarrekeningen.
Een betaalpas kan ook op verschillende namen staan. Dit heet een CJ rekening, ook wel bekend als En/of rekening. Dit is een belangrijk product voor gezinnen en mensen die gezamenlijk een huishouden bestieren. Via een CJ rekening hebben beiden rekeninghouders het recht betalingen te doen via de desbetreffende rekening.
Wanneer je 4 dagen/nachten samen bent in 1 woning, kan er worden geconcludeerd dat je samenwoont. En wat als je niet wilt meewerken? Dan riskeer je een afwijzing van je aanvraag of een beëindiging en/of terugvordering van je uitkering.
“In de zakelijke wereld is het standaardprotocol dat degene die het etentje initieerde, betaalt.
Betalen jij en je partner allebei de helft van de vaste lasten of verdelen jullie die naar rato? Beide methoden klinken eerlijker dan ze zijn, zegt fiscaal econoom en financieel planner Jacqueline van der Vorm. Het eerlijkst is volgens haar de 'zakgeldmethode', maar juist die komt het minst vaak voor.
Meestal is dat ook het geval, maar je hoeft niet noodzakelijk verliefd, verloofd of getrouwd te zijn: een gemeenschappelijke rekening is gewoon een bankrekening die geopend wordt door meerdere personen. Je bent dus altijd (minstens) met twee. En dat wil zeggen: samen uit, samen thuis.
“Degene met minder geld zou nooit het gevoel moeten hebben zich te moeten verantwoorden, en de partner die meer verdient zou dat ook nooit mogen gebruiken om het de ander moeilijk te maken,” zegt hij. Als jij meer verdient, is het dus zaak om je best te doen dat de ander zich daar comfortabel bij voelt.
Houd je persoonlijke en gezamenlijke rekening gescheiden. Laat je salaris storten op je eigen rekening. Spaar wat geld voor jezelf en gebruik het geld om jezelf verder mee te onderhouden. Vanaf je persoonlijke rekening boek je iedere maand een vast bedrag over naar jullie gezamenlijke rekening.
Degene die de opdracht geeft voor de uitvaart is verantwoordelijk voor de betaling. Als er genoeg geld in de nalatenschap is, kan de rekening daarvan worden betaald.
Er staat in of de overledene een testament had opgemaakt, wie de erfgenamen zijn en wie de nalatenschap mag afwikkelen (executeur testamentair). Deze akte van erfrecht heeft de bank meestal nodig om het geld dat op een spaarrekening van de overledene staat vrij te geven.
Je kan het overlijden van een rekeninghouder doorgeven aan de bank waar de overledene bankierde. Dat kan online, telefonisch of schriftelijk. Daarnaast geven banken nog tips over andere zaken die geregeld moeten worden.
Je kunt een gezamenlijke rekening met 1 betaalpas openen bij ABN AMRO, SNS Basis, ASN Bank (sinds 1 februari 2021) en Rabobank (BasisPakket en DirectPakket, aanvragen via lokaal kantoor). Bij deze banken betaal je geen kosten voor een 2e rekeninghouder.
Een ervenrekening is vaak de rekening van de overledene. Na het overlijden blokkeert de bank de rekening van de overledene (bekijk het beleid per bank>>>). Na het overleggen van een verklaring van erfrecht wordt deze rekening op naam gezet van erven van de overledene.