De heerlijke Koreaans gedistilleerde drank die meestal gemaakt wordt van rijst, ofwel de Koreaanse Soju is ook te koop bij Tjin's toko. Tjin's toko verkoopt verschillende soorten en smaken Soju.
Het drinken van alcohol – en met name soju – zit zo diepgeworteld in de Koreaanse cultuur dat geen enkele viering, of het nou een blije of droevige gebeurtenis is niet compleet is zonder. Soju is goedkoop – het kost ongeveer een euro in de supermarkt – en wordt overal 24/7 verkocht.
Soju valt onder het kopje gedistilleerde dranken. Dat mag ook wel, want het alcoholpercentage zit tussen de 20 en 45 procent. Net als Japanse sake wordt soju (meestal) gemaakt van rijst. En het is tevens kleurloos en helder.
Wat is Soju eigenlijk? Soju is een Koreaans fenomeen dat veelal wordt gedronken als 'gezelschapsdrankje'. Het is licht van smaak en helder van kleur, dus je kunt Soju het beste vergelijken met een vodka die iets minder sterk is.
Koreanen zijn praktische drinkers. Ze drinken om dronken te worden, niet omdat het gezellig is. Soju is daarvoor de ideale drank. Het is een destillaat gemaakt van rijst, of van zoete aardappel, met een alcoholpercentage van 20 tot 35 procent.
Soju drink je in combinatie met eten, in Korea is er zelfs een woord dat in andere talen niet echt bestaat; Anju. Dit betekent zoveel als 'eten dat speciaal gemaakt is om met alcohol te consumeren'. Soju drink je er dan koud bij, en in shotjes.
Soju is een Koreaans gedistilleerde drank die meestal gemaakt wordt van rijst. Aanvulling maar ook hoofdingrediënten zijn vaak tarwe, zoete aardappel, gerst en maniokwortel.
7-15 glazen (1,5 tot 3 promille): Zat – dronken
Alle effecten van alcohol die staan bij 'aangeschoten' en 'ontspannen', worden sterker. Ook ga je je overdreven emotioneel gedragen. En je kijkt niet meer kritisch naar jezelf. Je gezicht wordt rood en zwelt op.
Je gezicht wordt rood, zwelt op en je pupillen vergroten. Je kan misselijk worden en braken. Je zintuigen verdoven en je bent in de war en afwezig; wat je hoort en ziet dringt nauwelijks tot je door.
Het belangrijkste is om voldoende water te drinken, wat te eten en rust te nemen, ook als je niet kunt slapen. Als iemand erg suf is of bewusteloos na veel alcohol, schakel dan direct medische hulp in. Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.
Drinken in Zuid-Korea: De meeste Zuid-Koreaanse restaurants serveren niet veel meer dan het lokale bier, soju (een Koreaanse likeur), cola en water. Daarnaast wordt er veel thee gedronken, met name groene thee.
Bij ons is Zuid-Korea vooral bekend van Samsung, LG (vroeger “lucky goldstar”, een onbekend en dubieus merk….) en Koreaanse auto's (Hyundai, Kia). Minder bekend is de veelzijdige cultuur en natuur van het land. Zo vind je er vele indrukwekkende boeddhistische tempels, zoals de Bulguksa tempel in Gyeongju.
Soju, vaak gedestilleerde rijstwijn uit Korea, die meer vergeleken kan worden met wodka of jenever. Shochu, uit voornamelijk Kagoshima, niet alleen gemaakt van rijst maar ook van graan en suikerriet. Ook Shochu kan worden vergeleken met wodka en jenever.
De Koreaanse keuken is gebaseerd op rijst, groenten, vis, zeewier en tofoe (dubu in het Koreaans). Typische Koreaanse maaltijden staan bekend om het grote aantal bijgerechten (banchan) die rijst, soep en kimchi (gefermenteerde groenten) vergezellen.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking.
Wil je sake graag proberen? Je kan bij Gall de junmai sake kopen! Junmai betekent puur en wil zeggen dat alle alcohol in de saké tot stand gekomen is door een natuurlijke vergisting van de rijst.
Een absolute must in een Chinees banket is het drinken van baijiu. Baijiu (letterlijk wit of transparant alcohol) behoort tot de categorie sterke dranken gestookt op basis van granen en met meer dan 50% alcohol.
Mirin is een superzoete rijstwijn uit de Japanse keuken met een laag alcoholpercentage. Mirin voegt dus voornamelijk een gesofisticeerd zoete smaak toe. Heb je 't niet in huis, dan kun je mirin vervangen door droge sherry, een mix van saké en suiker of een mix van rijstazijn en suiker.
Mirin is het zoete zusje van sake. Een rijstwijn met een lager percentage alcohol en een hoger percentage suiker dan dat sake heeft. Het alcoholpercentage varieert, maar ligt bij mirin meestal onder de 10 procent en bij sake rond de 15 procent.
Taboes in de Zuid-Koreaanse cultuur
Draag geen schoenen in gebedshuizen, waar mensen worden aanbeden of bij mensen thuis. Plaats je voeten niet op meubels. Dit doe je thuis misschien, maar niet bij anderen. Eet of drink niet in het openbaar terwijl je loopt.
Leidingwater drinken in Zuid-Korea wordt afgeraden.
– Alcohol: Kopen en/of drinken vanaf 19 jaar.
Koreaans ontbijt
Ontbijt is één van de belangrijkste maaltijden in Korea. Meestal bestaat een typisch Koreaans ontbijt uit rijst, soep en kimshi aangevuld met enkele (bij)gerechtjes zoals gedroogde zeewierbladeren, glasnoedels, vis, pittige groenten of vlees.
Kosten voor eten en drinken
Als dat je niet trekt kun je in basic restaurants een maaltijd scoren voor ₩25.000 (€18) en als je heel gek wilt doen kun je in bij-sterrenrestaurants voor ₩80.000 (€60) eten.
Koreaans eten verkrijgt zijn smaak door combinaties van sesamolie, sojapasta, sojasaus, zout, knoflook, gember en, het belangrijkste ingrediënt, chilipepers, die de speciale pittige smaak geven. Het eten in Zuid-Korea staat bekend om haar gezonde eigenschappen; weinig calorieën en veel groenten.