Bij buikgriep verlies je vocht. En om er voor te zorgen dat je niet uitdroogt, moet je dat aanvullen. Gewoon, plat water is het beste tegen uitdroging. Drink het desnoods in kleine porties, meng er een half bouillonblokje door of maak er slappe thee van.
Vermindert maag- en darmklachten
Kamillethee helpt de spieren van het darmkanaal te ontspannen en kalmeert de maag, waardoor de pijn en krampen zullen verminderen. Om dit effect te merken kun je twee keer per dag – bijvoorbeeld 's ochtends en 's avonds – een volle kop kamillethee drinken.
Bramenthee en diarree
Bramenthee is het antwoord op lichte diarree.
Vooral mineraalrijk plat water en goed gemixte soep zijn aan te raden, om het door diarree veroorzaakt verlies aan vocht en aan minerale zouten te compenseren. Gashoudende dranken daarentegen zijn te vermijden, want ze veroorzaken een opgeblazen gevoel.
Er bestaat geen geneesmiddel tegen deze buikgriep. Het lichaam moet het virus zelf opruimen. De meeste mensen zijn na één of twee dagen weer op de been. Na vier dagen zijn de klachten meestal verdwenen.
Heb je een wat onrustige maag? Maak dan een kop kamillethee. Kamille staat al eeuwenlang bekend om zijn rustgevende werking op de maag2.
Loperamide kunt u gebruiken als u de diarree snel wilt stoppen, bijvoorbeeld omdat u op reis moet. Loperamide stopt de diarree binnen enkele uren. Het neemt niet de oorzaak van de diarree weg. Loperamide mag niet worden gebruikt als er bloed in de ontlasting zit of bij koorts.
In het algemeen geldt dat een vezelrijke, gevarieerde voeding, rustig kauwen, regelmatig eten en een goede mondverzorging kunnen helpen om maag-darmklachten te voorkomen of te verminderen.
Vezels stimuleren de werking van de darm, en zorgen voor een makkelijke stoelgang. In de volgende voedingsmiddelen zitten veel vezels: groente, fruit, peulvruchten, volkorenbrood, aardappelen, volkorenpasta en zilvervliesrijst.
Drink wat thee. Gember, pepermunt, venkel en kamille zijn allemaal kruidentheeën waarvan wordt aangetoond dat ze helpen een misselijke maag of brandend maagzuur te verzachten.
Wat eet je best in geval van een maag-darmontsteking? Als je niet moet braken, doe je er goed aan om te blijven eten. Geef de voorkeur aan makkelijk verteerbare voedingsmiddelen (crackers, rijst, gekookte wortelen, appels, bananen …) en neem kleinere porties dan gewoonlijk.
Eet veel vezels zoals havermout, zilvervliesrijst of volkorenpasta. Dit bevat weinig vet waardoor je maag wat kalmeert. Vis en bonen: Deze bevatten beide weinig vet en veel eiwitten. Pak lekker een kopje verse gember thee of gebruik wat gember in je avondmaaltijd.
Drink veel om uitdroging te voorkomen. Drink steeds kleine hoeveelheden, 2 tot 3 liter per dag. Drinken is extra belangrijk als je ook overgeeft of koorts hebt, je verliest dan extra veel vocht. Water, thee, bouillon of verdund vruchtensap zijn geschikt.
We adviseren om één glas (water, thee, bouillon, isotone sportdrank … ) te drinken per ontlasting. Bij braakneigingen probeer je regelmatig kleine slokjes te nemen, zodat je het vocht toch binnenhoudt.
Wanneer de darmflora verstoord is, zoals bij diarree of obstipatie kunnen probiotica mogelijk een gunstig effect hebben. Probiotica zijn producten met levende bacteriën. De bacteriën zijn toegevoegd aan een melkdrank (bijvoorbeeld Yakult / Actimel), yoghurt (bijvoorbeeld Vifit / Activa), vruchtensap of in capsules.
Kruidenthee zoals zoethout, venkel, anijs en kamille kalmeert de darmen en kan je de hele dag door drinken.
Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken.
Rooibos bevat daarnaast ook magnesium en calcium, beide zijn gezond en belangrijk voor een goede nachtrust. Kortom hoe meer rooibos je drinkt hoe beter je slaapt. In tegenstelling tot sommige rustgevende kruiden zoals bijvoorbeeld lavendel, is rooibos ook heel veilig voor kinderen en zwangeren.
Binnen een tot drie dagen na besmetting kan men last krijgen van buikgriepverschijnselen, die enkele dagen kunnen duren. Daarna herstelt men vanzelf en verdwijnt het virus uit het lichaam. Voor jonge kinderen en mensen met een verlaagde weestand kan een buikgriep langer duren en ernstiger verlopen.
Incubatietijd: 8 tot 60 uur (gem 30 uur).
U bent besmettelijk voor anderen van één tot twee dagen voordat u de klachten kreeg, tot drie dagen nadat uw klachten verdwenen zijn.