Grasparkieten die al op leeftijd zijn, kaal of ziek kunnen zichzelf minder goed warm houden en hebben een omgevingstemperatuur nodig van zo'n twintig graden Celsius. Met een gerichte warmtebron kunt u een deel van het verblijf nog verder verwarmen zodat de vogels zelf kunnen kiezen waar ze willen zitten.
Grasparkieten kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden, zolang de temperatuur niet onder de 5°C komt. Buiten in een volière dienen ze daarom wel een tochtvrij binnenverblijf tot de beschikking te hebben. De hangparkiet en valkparkieten kunnen over het algemeen niet goed tegen winterse kou.
Een gezonde papegaai kan goed temperaturen tussen de 5 en de 32 graden doorstaan mits de vogel geleidelijk aan deze temperaturen gewend wordt. Papegaaien en parkieten voelen zich het lekkerst bij een temperatuur tussen de 18 en de 26 graden.
Als de parkiet het koud heeft of een beetje ziek is zet hij zijn veren op ('bol zitten'). De laag warme lucht rond het lichaam wordt dan dikker. Om warmte kwijt te raken gaat hij sneller ademhalen (80 tot 100 keer per minuut is normaal) of met z'n vleugels uitgespreid zitten.
Grasparkieten zijn echte groepsdieren, en kunnen zowel binnenshuis als buiten in een volière worden gehouden. Het zijn verdraagzame vogeltjes, die het liefst in een even aantal worden gehouden. Een buitenvolière dient voorzien te zijn van een tochtvrij binnenverblijf.
Kou kost vogels extra energie om warm te blijven. Ze beschikken over een uitstekende isolatielaag; dons geldt als een van de best isolerende materialen ter wereld en de buitenlaag van veren maakt dat vogels veel kunnen hebben.
Je vogel heeft het waarschijnlijk koud. De lucht onder de veren houdt namelijk de warmte vast. Je vogel slaapt daarom vaker ook met uitgezette veren. Wanneer de vogel gewend is aan zijn omgeving kan hij toenadering zoeken door bijvoorbeeld zijn veren uit te zetten en het kopje scheef te houden.
Er zijn verschillende giftige of potentieel gevaarlijke voedingsmiddelen waarvan u op de hoogte moet zijn. Een aantal voor de hand liggende dingen zijn tabak, rietsuiker, alcohol en cafeïne. Andere producten zijn misschien minder voor de hand liggend.
4- Parkieten hebben een goede nachtrust nodig
Net als bij mensen helpt goede slaap stress te verminderen en bevordert het het leervermogen en het geheugen van uw huisdier. Parkieten slapen tussen de 10 en 12 uur per dag. Een tevreden parkiet is er een die profiteert van zijn slaap en dit onder optimale omstandigheden.
Zieke vogels hebben het vaak koud en zetten zich daarom uit. Is het verenpak rommelig en vormt zich geen enkele lijn tussen staart en rug, dan is dat vaak een alarmsignaal. Soms zit een parkiet die zich niet goed voelt ook scheef, gebogen of met de pootjes uit elkaar.
Oververhitte vogels zijn goed te herkennen. Ze zijn lusteloos en ademen snel. Zo'n dier zit vaak met gespreide veren en de snavel open te hijgen om via tong en bek vocht te verdampen. Zet de komende dagen dus een platte waterschaal neer met vers water.
Vogels zoals parkieten en papegaaien kunnen wat beter tegen de warmte. Toch vinden ook zij het fijn als ze de verkoeling kunnen opzoeken, wanneer het echt warm wordt. Schaduw, maar ook een goede ventilatie in de vorm van een open raam of een ventilator is prettig voor ze.
Over het algemeen kunnen in het wild levende vogels prima tegen warmte. Maar soms is het zo warm dat de vogels een beetje hulp goed kunnen gebruiken. Jonge vogels in nestkasten die pal in de zon hangen, overleven de extreme hitte niet zonder schaduw.
Grasparkieten worden gemiddeld 5-10 jaar oud.Maar als je jouw grasparkiet goed verzorgt met goede voeding, klimaat, UV-licht, enzovoorts, dan kunnen ze zelfs wel tot maximaal 15 a 20 jaar oud worden.
Grasparkieten kunnen slecht tegen tocht. Als er te grote temperatuurverschillen in zijn omgeving zijn, zal hij vaker dan tweemaal per jaar in de rui gaan. De kooi moet in een zonnige of lichte kamer staan, maar niet in de directe zon en niet op de tocht. De grasparkiet is een sociaal dier en stelt gezelschap op prijs.
Als de papegaai met zijn kooi in de woonkamer blijft staan dan is het wel belangrijk dat deze ook op tijd zijn rust krijgt, dus dat de vogelkooi bv om 20:00 wordt afgedekt met een doek en dat het vanaf dan ook wat rustiger wordt.
Grasparkieten zijn sociale dieren en leven niet graag alleen. Als zo'n kleine energiebundel elke dag meerdere uren alleen moet zijn, verliest hij snel zijn levensvreugde.
Parkieten zijn als het donker is volledig gedesorienteerd. Als het donker is slapen ze in de natuur en ook in de natuur zullen ze schrikken van, spinnen, muizen, rondlopende beesten. Ze vliegen dan op en door hun gedesorienteerd zijn vliegen ze gewoon ergens tegen aan.
Het is belangrijk om voer en water dagelijks te verversen voor de dieren. In geval van zaden moeten de lege zaaddoppen verwijderd worden en ook moet het badje dagelijks schoongemaakt worden.
Geef nooit avocado, koolsoorten, aardappels, rabarber of groene bonen. Parkieten lusten graag een stuk appel, aardbei of banaan.
Sociaal gedrag en verzorging
Je houdt deze parkieten wel het best niet alleen, om gedragsstoornissen te voorkomen. Tegelijk is het beter om ze niet te veel te knuffelen of te aaien. Grasparkieten zijn stiller dan andere papegaaiachtigen, hoewel ze nog erg kunnen kwetteren als ze samen zitten.
Naast het op temperatuur houden van de ruimte kun je ook verschillende maatregelen nemen om je siervogel warm te houden: Dek de kooi af met een deken. Door de kooi af te dekken met een deken blijft de warmte in de kooi. Hierdoor blijft je vogel lekker warm.
De vogeltjes zijn nog bloot en kunnen hun eigen lichaamstemperatuur nog niet reguleren. Daar hebben ze de warmte van hun ouders nog voor nodig. Een optimale temperatuur voor een vogel is gemiddeld 40 graden.
Normaal gesproken zitten ze lekker onder hun moeder en delen ze haar lichaamswarmte. Maak daarom een lekker warm nestje van natuurlijke warme materialen zoals hooi, wol, katoen, etc. Leg een buitenthermometer in het nest, zo kun je zien wat de temperatuur in het nest is. Een temperatuur van 37-39 graden is ideaal.