Leptine. Leptine reguleert je eetlust, het wordt ook wel je 'hongerhormoon' genoemd. Dit hormoon stuurt signalen naar je hersenen wanneer je vol zit. Wanneer de vetcellen, waar leptine zich bevindt, verdwijnen krijgen je hersenen minder snel het signaal dat je vol zit.
Belangrijke eetlust remmende hormonen zijn o.a. serotonine, cholecystokinine, PYY en leptine. Daar tegenover staan de eetlust opwekkende hormonen als insuline, ghreline, oestrogeen en cortisol.
Ghreline is een hormoon dat wordt afgescheiden door onze maagwand en o.a. onze eetlust opwekt. Het wordt daarom ook vaak het hongerhormoon genoemd. Hoe meer ghreline je lichaam aanmaakt, hoe hoger je eetlust. Een ander belangrijk hongerhormoon is leptine.
Ghreline (in de volksmond ook het hongerhormoon) is een hormoon dat vooral afgescheiden wordt door de maagwand en dat de eetlust opwekt. De naam komt van growth hormone-releasing peptide. Het is dus een peptide dat aanzet tot vrijgeving van groeihormoon.
Leptine. Leptine reguleert je eetlust, het wordt ook wel je 'hongerhormoon' genoemd. Dit hormoon stuurt signalen naar je hersenen wanneer je vol zit. Wanneer de vetcellen, waar leptine zich bevindt, verdwijnen krijgen je hersenen minder snel het signaal dat je vol zit.
Een van de bekendste en meest effectieve eetlustremmer is gember. Gember is een wortel die je stofwisseling verhoogt en zorgt voor minder trek. Het is niet voor niets dat er vaak gemberthee wordt gedronken tijdens een dieet. Voor de rest is het belangrijk dat je op dagelijkse basis genoeg vezels binnenkrijgt.
Leptine wordt aangemaakt in de vetcellen. In theorie zorgt dat voor een handige balans: hoe meer vet je hebt, hoe meer leptine je aanmaakt, en hoe minder je hoeft te eten. Zo kan je lichaam voorkomen dat je te zwaar wordt. In de praktijk werkt dit evenwicht echter maar tot een bepaald punt.
Leptine staat vooral bekend als het verzadigingshormoon. Oftewel hoe meer van dit hormoon in het bloed voorkomt, des te meer verzadigd je je voelt. Daarnaast heeft leptine ook als functie om onze hersenen te informeren over hoeveel vet in het lichaam aanwezig is.
Lichamelijke oorzaken van een verminderde eetlust zijn bijvoorbeeld: Ontstekingen in de maag of darmen. Ernstige oververmoeidheid. Kauw- of slikproblemen.
Om de eetlust te stimuleren
U kunt dronabinol het beste voor het middageten en het avondeten innemen.
Cortisol en balans
Leptine is zeker niet het enige hormoon dat invloed heeft op overgewicht. Ook bijvoorbeeld het stresshormoon cortisol speelt een rol. Bij acute stress krijgen veel mensen geen hap door hun keel, maar chronische stress leidt juist vaak tot extra kilo's, volgens Van Rossum.
De longen zijn dus ons belangrijkste orgaan bij het afvallen.
- Ghreline is een hormoon dat geproduceerd wordt door endocriene cellen in de maag.
Een belangrijke functie van leptine is de rol in het honger- en verzadigingsgevoel en energieverbruik. Als verzadigingshormoon zorgt leptine na binding aan zijn receptor in de nucleus arcuatus in de hypothalamus voor het signaal dat we verzadigd zijn.
Het is belangrijk om de leptine gevoeligheid te verhogen. Dit gebeurt onder andere door veel omega-3 vetten en eiwitten te eten. Deze voedingsmiddelen geven langdurig een verzadigend gevoel. Ook krachttraining verhoogt de gevoeligheid voor leptine.
Vaak is de oorzaak van een constant hongergevoel een ongebalanceerde en/of eenzijdige voeding. Zo'n voeding zorgt voor onvoldoende verzadiging én hoge insulinespiegels in het bloed. Hiermee ontstaat een continue vraag naar suikers/koolhydraten om de insuline wat te doen te geven, zodat je constant honger ervaart.
Je maag kan niet fysiek krimpen. Ze blijft even groot wanneer ze leeg is, ongeacht wat je ervoor hebt gegeten. En zodra je weer normaal begint te eten en drinken, dan zet ze weer uit.
Honger is het biologische signaal van het lichaam dat er behoefte aan eten is. Het wordt veroorzaakt door de daling van het glycogeen-gehalte in de lever tot onder een bepaald niveau. Een mens kan in principe tot vijftig dagen zonder voedsel, maar geen drie dagen zonder drinken (zie ook: dorst).