Als je vliezen breken is het goed om naar de kleur van het vruchtwater te kijken. Vaak is het helder. Er kunnen witte vlokjes in zitten of een klein beetje bloed, dat is normaal. Als het vruchtwater groen of bruin is, heeft de baby in het vruchtwater gepoept.
Gebroken vliezen
10% van de bevallingen begint met het breken van de vliezen, nog voordat er weeën zijn. De vliezen breken meestal 's nachts. Je merkt dit doordat je opeens vocht verliest. Soms is het zoveel vocht dat je het meteen zeker weet dat de vliezen zijn gebroken.
Als je tussen de 37 en 42 weken zwanger bent en het vruchtwater is helder, zal de verloskundige of gynaecoloog je adviseren af te wachten of de weeën spontaan op gang komen. Komen de weeën na 24 uur niet vanzelf op gang, dan spreken we van langdurig gebroken vliezen.
Als het kind in goede conditie is (er zijn geen tekenen van een infectie en het vruchtwater loopt helder af) is het veilig om vanaf het moment van het breken van de vliezen 72 uur te wachten met het eventueel inleiden van de bevalling.
Het kan een plons vocht zijn, maar je kunt ook kleine beetjes vocht verliezen. Probeer wat vruchtwater op te vangen en bewaar je slipje als deze nat geworden is. Vaak is vruchtwater helder en kunnen er wat witte vlokjes in zitten, dit is normaal.
Het breken van vliezen zelf voel je niet. Wel kun je merken dat je iets warms en nats tussen je benen voelt.
Je kan het niet ophouden. Na het breken van de vliezen wordt je baby best geboren binnen de 24 uur om infectie te voorkomen. Zelfs indien je geen weeën hebt, kom je best naar het ziekenhuis.
Je had misschien verwacht dat je snel zou gaan bevallen, omdat de vliezen nu gebroken zijn. De bevalling begint niet altijd met weeën. Ook komen niet altijd de weeën meteen op gang na het breken van de vliezen. Wel is de kans groot dat je weeën krijgt de komende dagen.
De vliezen en het vruchtwater beschermen de baby en kunnen helpen bij het openen van je baarmoedermond (de ontsluiting). Er kunnen redenen zijn om je vliezen te laten breken, bijvoorbeeld als de weeën afzwakken of als de ontsluiting onvoldoende doorzet. Als je vliezen uit zichzelf breken kun je een 'plopje' voelen.
Normaal noemen we helder, vaak is het iets geel van kleur, wat roze als er een beetje bloed bij zit en er zijn vlokjes te zien (huidsmeer en donshaartjes van de baby). Vruchtwater ruikt wat weeïg of zoet.
Hoe vaak komt het voor
Van de zwangeren bij wie de baring begint met gebroken vliezen krijgt het merendeel (ongeveer 60%) binnen 24 uur spontaan weeën en begint bij 90% de bevalling spontaan binnen 48 uur.
Breken van de vliezen
Soms is het lastig om te weten of het nu vruchtwater is. Het kan namelijk ook waterdunne afscheiding of ongewild urineverlies zijn. Vaak kan de geur doorslaggevend zijn. Vruchtwater is geurloos of wat zoetig.
Je kunt je grieperig of vaag gaan voelen. Ook kun je te maken krijgen met diarree, zuurbranden, misselijkheid door begin bevalling en overgeven. daarnaast kan diarree een teken zijn voor het begin van een bevalling. Last hebben van zware rugpijn is ook een symptoom van een naderende bevalling.
Als je vliezen voor 37 weken zwangerschap breken en je niet weet of de baby al is ingedaald, moet je direct gaan liggen om te voorkomen dat de navelstreng uitzakt of tussen de baby en de baarmoedermond bekneld raakt.
Als het zeker is dat de vliezen gebroken zijn, dan wordt het wachten tot de weeën komen. Over het algemeen mag je 24 uur thuis afwachten of je spontaan weeën krijgt. Daarna moet je naar het ziekenhuis omdat het risico van het ontstaan van een infectie bij de baby groter wordt naarmate de vliezen langer gebroken zijn.
Vruchtwater. Als de afscheiding helder van kleur is (eventueel met witte vlokjes), niet plakkerig en een apart, zoetig luchtje heeft, betekent dit dat je wat vruchtwater verliest.
Zolang alles goed is zullen ze nog 24 tot 48 uur afwachten of je spontaan weeën krijgt. 95% van de vrouwen krijgt spontaan weeën binnen 72 uur na het breken van de vliezen. Terwijl het andere ziekenhuis direct na 24 uur gebroken vliezen zal gaan inleiden.
Onder invloed van hormonen en onder druk van je baby wordt de baarmoedermond wat losser en weker. Hierdoor verlies je de slijmprop en kan je deze tegenkomen in je ondergoed of in het toilet. De slijmprop is te herkennen als een slierterige prop slijm van een paar centimeter, soms met wat bloed.
Je verloskundige of gynaecoloog brengt via je vagina een haakje naar binnen. Met dit haakje breekt je verloskundige of gynaecoloog je vliezen. Dit doet geen pijn.
Hoewel een bevalling in veel gevallen begint met weeën kan het ook zijn dat eerst de vliezen breken. Als dit het geval is, zult u vruchtwater verliezen. Dit kan een flinke plas zijn, maar in enkele gevallen ook maar een klein beetje; net zoals bij urineverlies.
Je verloskundige of arts meet tijdens een vaginaal toucher de ontsluiting.Met de wijs- en middelvinger voelt ze in je vagina hoeveel ruimte er is in de baarmoedermond. Afhankelijk van hoe ver de wijs- en middelvinger van elkaar geopend kunnen worden tijdens dit onderzoek, schat ze hoeveel ontsluiting er is.
Hoe gaat vliezen breken? Dit is er nodig om je vliezen te kunnen breken: Je baarmoedermond staat 2 tot 3 centimeter open (ontsluiting). Je baarmoedermond is zacht.
Een harde buik is een onregelmatige samentrekking van de spier van je baarmoeder. Dit kan een vervelend gevoel geven, maar kan geen kwaad. Het voelt aan alsof er een harde bal in je buik zit.Het kan ook voelen als een samentrekkend, krimpend gevoel.
Soms is het een hele stroom in één keer, maar het kan ook zijn dat je steeds wat kleine beetje vocht verliest. Probeer iets op te vangen. Je kunt het vruchtwater opvangen in een maandverbandje dat je vervolgens in een dichtgeknoopt plastic zakje doet of in een afgesloten schoon potje bewaard.
Het volume van het vruchtwater neemt toe naarmate de zwangerschap vordert. Op 16 weken bedraagt het volume vruchtwater 150 ml, na 7 maanden 1.000 tot 1.500 ml en op 37 tot 40 weken 700 tot 800 ml.