Een lolly (in Vlaanderen soms ook lekstok genoemd) is een soort snoepgoed dat bestaat uit harde suiker dat aan een stokje gesmolten is met glucose.
Een lolly bestaat voor het grootste deel uit suiker dat is opgelost in water. Bij het suikerwater wordt vloeibare maisstroop toegevoegd en gemengd. Dat wordt verhit tot wel zo'n 140 graden! Dat wordt dikker gemaakt en er worden kleur en smaakstoffen bij gedaan.
In 1931 liet hij de naam van de lekkernij vastleggen: lollipop, naar een beroemd renpaard met de naam Lolly Pop. Volgens een andere versie is het woord lollipop een samenstelling van het oude Noord-Engelse woord lolly ('zwaar') en het woord pop ('slaan').
Enric Bernat, uitvinder van Chupa Chups, dacht bij zichzelf: wat heeft de wereld nodig? De wereld heeft een product nodig waarbij je „een snoepje kunt eten met een vork”. En met dat idee heeft hij de allereerste lolly ontwikkeld.
Het eerste snoep
De eerste echte snoepjes ontstonden in het jaar 1510, dat was in het Graafschap Vlaanderen. Vroeger werd snoep suikerwerk genoemd, ze smolten rietsuiker en voegde er bepaalde smaken aan toe. In het begin was het snoep vooral bekend bij de rijke mensen.
#Meer dan 127 lolly smaken Lolly's zijn er in ontzettend veel soorten en smaken, zo bestaan er lolly's met dropsmaak, salmiaksmaak, chocoladesmaak en natuurlijk de kauwgomlolly's. Nog bekender zijn misschien wel de lolly's met diverse fruitsmaken. In totaal bestaan er wel meer dan 127 lolly smaken.
Chupa Chups is een Spaans lollymerk, dat in 1958 is opgericht door de zakenman Enric Bernat, maar sinds 2006 is het merk in handen van de Italiaans-Nederlandse snoepfabrikant Perfetti Van Melle. De naam van het merk is afgeleid van chupar, het Spaanse woord voor zuigen.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Hard snoep tot 1 jaar en mogelijk langer na THT, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Duimdrop, zoethout, nougat, zwart witjes enz. Allemaal Oud Hollands snoepgoed van vroeger. Vroeger gingen we nog even langs dat winkeltje om snoepjes te halen voor een paar centen.
Ingrediënten: suiker, glucosestroop, vruchtenpuree (appel, kers, framboos, ananas, limoen, citroen, aardbei, perzik, banaan, sinaasappel, bosbes, braam, mango, watermeloen, kiwi) (3%), voedingszuren (melkzuur, appelzuur, citroenzuur), kleurstoffen (bietenrood, curcumine), aroma.
Zijn de producten van Chupa Chups glutenvrij? De meeste lolly's uit ons assortiment zijn geschikt voor mensen met een glutenvrij dieet.
Van alle soorten snoep is drop in Nederland het populairst. Meer dan twintig procent van alle verkochte snoep is drop. In totaal gaat er voor miljoenen euro's drop over de toonbank: in 2011 voor zo'n 168 miljoen!
Twijfelachtig omdat pepermunt in Nederland razend populair is maar van oorsprong niet uit Nederland komt. Toch is met de bekende Wilhelmina pepermunt en King pepermunt het Nederlandse pepermunt flink op de kaart gezet. Een niet te missen Oud Hollands snoepje in deze lijst.
Eerste echte snoep
Dit snoep was vooral voor de rijken en heette 'suikerwerk'. Later werd er suiker uit bieten gehaald, maar dit was vrij duur. Suiker werd goedkoper toen de speciale suikerbiet ontstond.
Zonder gelatine. ± 12 gram per lollie. Leverbaar: Per stuk. Wilt een blik?
Lolly'sTandbederf en gaatjes zijn veel voorkomende en dure problemen, die door eenvoudige aanpassingen in je dieet te voorkomen zijn. voor zowel de start als de voortgang van gebitsaandoeningen. Hoe meer lolly's je eet en hoe vaker je ze eet, hoe groter het risico.
1 lolly (12 g) bevat 46 calorieën.
Een ulevel (uitspraak: [ulevèl]) is inderdaad een ambachtelijk snoepje: 'een vierkant stukje gekookt of gebakken suikerwerk'. Het werd meestal verpakt in een stukje gekleurd papier met een rijmpje erop.
De stroopsoldaatjes is eigenlijk gegoten stroop, die in een puntig papiertje wordt uitgehard, door het afkoelingsproces. Wanneer het de temperatuur stijgt, door bijvoorbeeld de zomer of het stoppen in je mond zal de stroop zich langzaamaan verdunnen (smelten).
Kaneelkussentjes - 500 g
Al sinds 1894 worden deze snoepjes volgens oud-Hollands recept in Oosterhout gemaakt. Het is heerlijk van smaak en roept mooie herinneringen op. Suiker, glucosestroop, bruine basterdsuiker (suiker, suikerstroop), kaneel, kaneelolie. Kleurstof: ammonia karamel.
De correct gespelde meervoudsvorm is baby's.