WAB en nulurencontract Deze staan in de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Namelijk: Je oproepkracht is alleen verplicht te komen werken als je hem minimaal vier dagen van tevoren oproept. Doe je dat niet, dan heeft hij het recht het werk te weigeren.
Een oproepkracht kan niet weigeren om te komen werken.
Wanneer jij jouw werknemer oproept, moet de werknemer normaal gesproken verplicht komen werken.
Als u een nulurencontract heeft, heeft u recht op doorbetaalde vakantie-uren.U heeft per jaar recht op 4 keer het aantal uren dat u per week werkt. Dit recht geldt voor alle werknemers. Met een nulurencontract heeft u geen vast aantal werkuren per week.
Nee, nulurencontracten zijn niet verboden. De eerste 26 weken van de arbeidsovereenkomst is een nulurencontract mogelijk. Na deze 26 weken is dit alleen mogelijk als het in een cao is opgenomen. Daarbij moeten de aan de functie verbonden werkzaamheden incidenteel van aard zijn en geen vaste omvang kennen.
De opzegtermijn voor een nulurencontract is hetzelfde als de oproeptermijn: 4 dagen. Als in uw cao een kortere oproeptermijn is afgesproken, dan geldt deze termijn als opzegtermijn. U kunt een nulurencontract alleen tussentijds opzeggen als dit in uw arbeidsovereenkomst is opgenomen.
U kunt een contract met uw werkgever per direct opzeggen als daar een dringende reden voor is. Dat heet een ontslag op staande voet.
De nadelen van een nulurencontract
Een van de grootste nadelen is de onzekerheid van het aantal werkuren en inkomen dat een werknemer zal ontvangen. Een werknemer kan niet altijd rekenen op een vast aantal uren per week en kan soms wekenlang geen werk hebben, wat kan leiden tot financiële onzekerheid.
Vanuit de CAO heb je als werkgever een oproeptermijn van tenminste 24 uur voor de dienst. Deze termijn geldt ook voor de uitbetaling van het loon. Bij een afzegging van meer dan 24 uur van te voren hoef je geen loon uit te betalen. Bij een wijziging van meer dan 24 uur of meer betaal je alleen de gewijzigde dienst uit.
Een oproepkracht is een werknemer die komt werken als de werkgever hem oproept. U kunt met een oproepkracht verschillende soorten overeenkomsten sluiten. Het nulurencontract is er daar slechts één van.
Ook een oproepkracht (iemand met een oproepovereenkomst) komt in aanmerking voor een transitievergoeding.
Je dient te beschikken over vast arbeidscontract voor onbepaalde tijd. Of een tijdelijk contract van minimaal één jaar. Nul-uren-contracten en contracten via een uitzendbureau worden niet meegeteld.
Werkweigering is een verzamelterm voor het weigeren van een 'redelijke' opdracht van een werkgever in het kader van het instructierecht. De redelijke opdracht is een opdracht waarvan in het kader van goed werknemerschap (art. 7:611 BW) kan worden verwacht dat dit 'bij' de arbeidsovereenkomst hoort.
Met een oproepcontract met voorovereenkomst hoef je niet te komen als je werkgever je oproept. De werkgever is ook niet verplicht om je op te roepen. Zodra je een oproep accepteert, geldt een arbeidsovereenkomst. De afgesproken periode die je moet werken, heet de oproepperiode.
Moet ik verplicht overwerken? In de Arbeidstijdenwet (ATW) is niets afgesproken over overwerken. Er staan alleen regels over de maximale arbeidstijd per dag in de ATW. In je cao, bedrijfsreglement, werktijdregeling of arbeidsovereenkomst kunnen wel afspraken staan over verplicht overwerk.
Kan je werkgever je vragen om eerder aanwezig te zijn op je werk? Ja, je werkgever mag jou vragen om iets eerder aan je dienst te beginnen. Vaak vraagt je baas dan of je er 10 of 15 minuten eerder wil zijn. Bijvoorbeeld om alles op te starten of met je collega de overdracht door te nemen.
Uw oproepkrachten hebben recht op loondoorbetaling als u tijdelijk geen werk heeft. Hoeveel loon en hoe lang u moet doorbetalen, hangt af van het oproepcontract. U kunt loondoorbetaling bij geen werk tijdelijk uitsluiten. Dit kan maximaal 6 maanden.
Als oproepkracht bouw je pensioen op. Je hebt recht op vakantie-uren en IKB-uren.
Een redelijke opzeggingsgrond is daarbij niet nodig. Zowel de werkgever als de werknemer zijn bevoegd om op te zeggen. Partijen hoeven dus niet te wachten tot de eerste werkdag om de arbeidsovereenkomst met onmiddellijke ingang op te zeggen.
Neem je zelf ontslag, dan heb je geen recht op een WW-uitkering en dat kan behoorlijk wat financiële gevolgen hebben. Denk er dus heel goed over na voor je zelf ontslag neemt. Wees je ervan bewust, dat zelf ontslag nemen betekent dat je zonder inkomen komt te zitten.
Hoeveel maanden salaris krijg ik mee bij ontslag? De transitievergoeding bij ontslag bedraagt 1/3 maandsalaris per gewerkt dienstjaar. Er geldt geen minimale periode dat je in dienst moet zijn geweest.
Sinds 1 januari 2020 bepaalt de wet dat een werkgever een oproepkracht, steeds als de arbeidsovereenkomst 12 maanden heeft geduurd, binnen een maand een aanbod moet doen voor een vaste arbeidsomvang.
Wanneer je werk weigert, maar geen gerechtvaardigd belang hebt om dit te doen, kun je een officiële waarschuwingsbrief van je werkgever verwachten.De werkgever bouwt op die manier aan een schriftelijk dossier waarmee die je in een later stadium kan ontslaan op staande voet.
Als een werknemer wegens ziekte niet werkt, is er geen sprake van werkweigering. Ook niet als hij zich niet (op de goede manier) heeft ziek gemeld.
Werkweigering betekent dat een werknemer een redelijke opdracht van de werkgever weigert uit te voeren. Bijvoorbeeld werkzaamheden afwijzen. Ook het weigeren van een opdracht als het werken op een andere locatie valt hieronder.
Wat is eigenlijk een 1-uurscontract? Het is een arbeidsovereenkomst waarbij partijen een arbeidsomvang van 1 uur per week overeenkomen. Met andere woorden; de werknemer heeft recht op werk voor (minimaal) 1 uur per week. Hij mag een oproep in principe niet weigeren.