Er zijn in het algemeen drie soorten verzekeringen te noemen voor particulieren: Schadeverzekeringen. Levensverzekeringen. Zorgverzekeringen.
In Nederland zijn eigenlijk maar twee verzekeringen verplicht. Je bent wettelijk verplicht een zorgverzekering af te sluiten als je achttien jaar of ouder bent. En als je een auto of motor bezit, ben je wettelijk verplicht om een autoverzekering of motorverzekering met minimaal WA-dekking af te sluiten.
De wetgever verplicht je om een autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) te nemen voor je auto. Zo'n BA auto zal in jouw plaats de materiële en lichamelijke schade aan derden betalen als je in fout bent bij een ongeval.
De zorgverzekering is de enige verzekering je verplicht moet afsluiten wanneer je 18 jaar wordt. Er zijn echter nog meer verzekeringen waarbij je, vanaf deze leeftijd, niet meer op polis van je ouders bent meeverzekerd.
Op veel websites over verzekeringen wordt een gewone Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren (AVP) regelmatig verward met een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) voor een auto. De twee verzekeringen zijn echter niet hetzelfde.
Wij Nederlanders hebben gemiddeld acht verschillende polissen, dit is meer dan in welk land ook. In een krantenbericht uit het Financieele Dagblad stond dat de gemiddelde Nederlander ongeveer 4,2 procent van zijn inkomen uitgaf aan verzekeringen.
Met een levensverzekering spreekt u met de verzekeraar af dat die één of meer bedragen uitkeert als zich een bepaalde gebeurtenis voordoet. Daarvoor betaalt u premie. Die gebeurtenis hangt af van het leven of de dood van één of meer personen. Wij noemen u, degene die de verzekering afsluit, de verzekeringnemer.
Een verzekering is een wederzijdse overeenkomst tussen enerzijds de verzekeraar die zich voor een vast bedrag verbindt om anderzijds de verzekerde te vrijwaren van toekomstige onzekere voorvallen.
Voor particulieren zijn er maar weinig verplichte verzekeringen. De bekendste zijn de BA auto, de verzekering van de mutualiteit voor de particulier en de verzekering arbeidsongevallen voor de werkgever. Een verzekering is meestal verplicht als je een activiteit wil gaan uitoefenen of als je een erkenning nodig hebt.
Beste uit de Test. In maart 2022 testten wij bijna 30 aansprakelijkheidsverzekeringen voor particulieren (AVP's). Met een Testoordeel van 8,2 kwam ASR met Sterdekking als Beste uit de Test. Deze verzekering biedt een behoorlijk volledige dekking voor schade die jij, of een medeverzekerde, bij een ander veroorzaakt.
De aansprakelijkheidsverzekering dekt bijna alle schade die wordt veroorzaakt aan derden. Hierbij zijn de verzekeringsnemer en zijn of haar gezinsleden meeverzekerd. Dat geldt dus ook voor de kinderen.
Er zijn in 2021 precies 57 basisverzekeringen in Nederland af te sluiten. Deze worden aangeboden door 21 verzekeraars en hun onderliggende labels.
De gemiddelde kosten autoverzekering ligt rond de 75 euro per maand maar toch is het zo dat een iemand bijvoorbeeld maar 40 euro per maand betaald en de ander 85 euro. De premie van uw autoverzekering wordt bepaald door te kijken naar individuele kenmerken van de verzekerde.
WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid, deze verzekering is verplicht voor iedereen die een motorvoertuig heeft. Met een WA verzekering ben je verzekerd voor schade die je met jouw auto/voertuig veroorzaakt. WA is dus een onderdeel van de autoverzekering.
Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (kortweg AVP) dekt de aansprakelijkheid van jou en je mede-verzekerden voor schade aan personen (letselschade). En ook aan andermans spullen (materiële schade).
Een rechtsbijstandsverzekering kun je afsluiten als je hulp en advies wilt bij juridische geschillen. Je krijgt dan hulp van iemand die weet wat je rechten en plichten zijn. Op deze manier kun je een geschil uit handen geven en zijn de (meeste) juridische kosten gedekt.
Zorgverzekering. Als uw kind 18 jaar oud wordt, is hij of zij verplicht om zelf een zorgverzekering af te sluiten. Deze verzekering moet ingaan op de eerste dag van de maand nadat iemand 18 jaar oud wordt. Wordt u kind bijvoorbeeld op 10 mei 18 jaar oud, dan moet de zorgverzekering ingaan op 1 juni.
Zolang je studeert of in de beroepsinschakelingstijd zit (de vroegere 'wachttijd'), kan je tot je 25ste verzekerd blijven door de ziekteverzekering van je ouders. Is je beroepsinschakelingstijd voorbij of vind je werk dan moet je jezelf aansluiten bij een erkende verzekeringsinstelling.
Tot wanneer is je kind meeverzekerd? In de meeste gevallen kun je als ouder je kind meeverzekeren op je aansprakelijkheidsverzekering tot zijn of haar 27e levensjaar. De voorwaarde is dat je kind thuis woont, of uit huis woont en studeert. Je kind mag dan niet getrouwd zijn.