Telelens. Een telelens van 70-200mm gebruik je als je wat dichterbij kunt komen bij de dieren. Toch zoom je er nog een aardig eind mee in, zodat je de dieren niet laat schrikken. Door de brandpuntsafstand van 70mm krijg je ook nog wat van de omliggende natuur op de foto.
Tijdens een fotosafari zijn telelenzen (70-300mm) aan te raden. Zo kun je op een (veilige) afstand wildlife foto's maken. Bedenk per trip welke lenzen je gaat gebruiken en laat de overige lenzen thuis. Een telelens is ideaal om portretten van dieren te schieten.
Als je echter landschappen wilt vastleggen bij weinig licht of als je zelfs een sterrenhemel gaat fotograferen, moet je zeker lenzen met een groter diafragma overwegen (f/2.8 zoom of een nog grotere f/1.4 prime). Deze lenzen zijn ook ideaal als je bewegingen, zoals vliegende vogels, scherp wilt vastleggen.
De lenzen die ik adviseer voor natuurfotografie zijn groothoeklenzen en telelenzen. Neem een groothoek van 10 tot max. 40mm voor mooie weidse opnames die je van landschappen kunt maken. Neem een telelens voor het fotograferen van vogels of andere diersoorten op afstand.
Er zijn zoomlenzen zoals de 70-300mm, 100-400mm of 150-600mm en vast brandpunt objectieven met een langere brandpuntsafstand zoals een 300mm, 400mm of zelfs 600mm. Met een 300mm op een fullframe kun je tuinvogels vaak goed fotograferen.
Het aantal mm bepaald de brandpuntsafstand van de lens. Bij camera's met een cropsensor begint de ideale brandpuntafstand voor landschappen bij 10mm. Bij full frame is dat zo'n 15mm. Je krijgt zo veel van het landschap in beeld en er ontstaat door de grote beeldhoek veel dynamiek.
Een extreme groothoek, een standaardzoomlens van 24-105mm, een telelens van 100-400mm en een macrolens. Zo weet ik zeker dat ik altijd de juiste lens bij mij heb. Tijdens echte klimtochten heb ik overigens vaak alleen de standaardzoomlens en de groothoeklens mee.
Aangezien het meestal de bedoeling is om het landschap volledig scherp weer te geven, heb je voldoende scherptediepte nodig. Stel daarom de camera in op de diafragma voorkeuze stand (A(v)) met een diafragma tussen f/11 tot f/14.
Dan is een supertelelens een 'must have' voor in je cameratas. Met zo'n lens kun je dat vogeltje of die sporter beeldvullend en razend scherp in beeld krijgen. De beste supertelelenzen (zooms en primes) heb ik voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews van experts!
Er zijn lenzen beschikbaar met een maximale brandpuntsafstand van 600mm. Hiermee haal je dieren dichtbij terwijl jij op grote afstand blijft. Deze lenzen hebben meestal een diafragma van f/4.5-6.3. De grote opening vangt veel licht zodat jij met een snelle sluitertijd werkt.
Voor fotografie op safari heb je bij voorkeur minimaal een 300 mm lens (echt minimum is 200 mm met een cropcamera maar liever meer). De dieren komen niet altijd even dichtbij als je zou willen. Handig is om ook een zoomlens te gebruiken. Zo ben je flexibeler.
Voor landschapsfotografen die een licht, betaalbaar prime 35mm-objectief voor een EF-vatting willen, raadt Mike de Canon EF 35mm f/2 IS USM aan. Dit objectief heeft 4-stops beeldstabilisatie, een snel diafragma van f/2 voor opnamen bij minder licht en een korte scherpstelafstand van 0,24 m voor close-ups.
De 24-105mm is een alleskunner
Van portretten, snapshots en landschappen tot architectuur met over hele bereik f/4.0 als lichtsterkte, deze lens kan het allemaal. Zelf kies ik daarom altijd voor het Sony FE 24-105mm f/4.0G OSS objectief voor mijn fototrips en helikoptervluchten.
EF-S staat voor Enhanced Focus - Small image circle. Dit is een benaming voor de vatting van Canon spiegelreflexcamera's met APS-C sensor. EF-S lenzen hebben een kleinere vatting dan EF lenzen en passen alleen op APS-C formaat sensoren. Je herkent de EF-S vatting aan het witte vierkantje op de lens en op je camera.
Een lens tussen de 50mm en de 200mm is perfect voor het maken van portretten omdat er dan bijna geen vertekening optreedt. Hoe groter de brandpuntsafstand, hoe verder je van het model af moet staan voor je compositie. Daarom is het soms handiger om een lens uit te kiezen waarbij je niet te ver weg hoeft te staan.
De 35mm lens wordt vaak gezien als de meer veelzijdige lens. Een 35mm lens heeft een weider beeld en kan dus meer 'zien', dit is bijvoorbeeld erg handig als je foto's wilt maken in een kleine ruimte. Hij is geschikt voor bijvoorbeeld portretfotografie aangezien je meer van je onderwerp op de foto krijgt.
De Canon 100-400mm f/4.5-f/5.6, de Tamron 100-400mm f/4.5-f/6.3 en de Nikon 80-400mm f/4.5-f/5.6 zijn lenzen waarmee je aardig dicht bij je onderwerp komt. Wil je nog dichterbij, dan zul je moeten kiezen voor een 500mm, 600mm of zelfs een 800mm-objectief. Telelenzen zijn fantastisch, maar vaak zwaar en…
Tegenwoordig kan je makkelijk foto's mooi afdrukken tot A4 met een 10 megapixel camera. Wil je je foto's groter afdrukken, bijvoorbeeld op canvas of aluminium, dan is het raadzaam om naar meer megapixels te kijken, bijvoorbeeld 18 of 24.
De Canon EOS M50 II is de beste systeemcamera voor beginners vanwege zijn eenvoudige bediening. De camera is razendsnel en schiet tot wel 10 beelden per seconde. Ben jij een fanatieke fotograaf en zoek je een snelle camera? Dan is dit je model.