Elke vlakke draagkrachtige ondergrond is geschikt: bestaande tegels of klinkers, chape, stabilisé, plat dak, beton… De verstelbare tegeldragers zorgen er bovendien voor dat je de hoogte heel eenvoudig aanpast.
Keramische tegels kunnen een gewicht dragen van wel 800 kilo. De tegeldragers kunnen een gewicht van 1000 kilo aan.
Een keramische tegel is lichter in gewicht en daardoor sneller toepasbaar op plaatsen waar gewicht een rol speelt, bijvoorbeeld bij renovatieprojecten. Tegels van beton zijn meer geschikt op hoger gelegen dakterrassen vanwege het gewicht tegen windbelasting.
U kunt keramische tegels leggen in een zandbed of een gestabiliseerde ondergrond.
Voor het gebruik op een terras is een minimale dikte al genoeg. Bij betontegels is dit 4 cm, bij natuursteen 3 cm en bij een keramische tuintegel 2 of 3 cm.
Echter met het vinden van de juiste verwerkingsinstructies, komen we ook bij de nadelen van keramische tegels: Keramische tegels hebben een hoge aanschafprijs. Er is een ondergrond van split nodig in plaats van het traditionele zandbed.
Leg de terrastegels niet te strak tegen elkaar. Gewoon aansluiten is genoeg. Nu kunt aan de zijkanten van uw tegels zand wegspitten en daar de betonbanden zowat 2 cm onder uw tegelterras plaatsen. Zorg dat er tussen uw tegels voegzand zit, zo hebt u het minste kans op onkruid en kalkuitslag.
Zijn keramische tegels vorstbestendig? Keramische tegels zijn zéker vorstbestendig!
Voor geperste keramische tegels zijn de normen die een minimale voegbreedte bepalen de volgende : voor wandbekleding binnenshuis is de minimale breedte van voeg 2 mm voor gerectificeerde tegels en 4 mm voor een normale voeg. voor buitenmuurbekledingen is de minimale voegbreedte 3 mm voor gerectificeerde tegels.
Dit kun je beter niet doen bij keramische terrastegels schoonmaken. Keramische tegels schoonmaken met azijn, vinden wij dus niet zo'n goed idee, ook buiten niet.
Wie veel waarde hecht aan kwaliteit en duurzaamheid, kiest het beste voor keramische tegels. Wie een wat kleiner budget heeft en meer op zoek is naar siertegels, kiest het beste voor betontegels. Bedenk wel dat beide tegels een goede basis zijn voor jouw tuin en terras, dus je kunt eigenlijk geen verkeerde keuze maken.
PEI 5: Dit is de sterkste categorie tegels. Deze tegels zijn geschikt voor zeer intensief gebruik.
Keramische terrastegels zijn in principe altijd antislip, ze blijven veilig ook wanneer ze nat zijn geworden door bijvoorbeeld regen. Keramische tegels zijn daarom zeer geschikt om te gebruiken naast een zwembad. Betontegels en natuursteen tegels zijn eerder vatbaar voor algen en er blijft sneller water op staan.
Elke vlakke draagkrachtige ondergrond is geschikt: bestaande tegels of klinkers, chape, stabilisé, plat dak, beton… De verstelbare tegeldragers zorgen er bovendien voor dat je de hoogte heel eenvoudig aanpast.
Tegels in volle laag legmortel of dubbel verlijmd
Werkt u op een laag drainerend gesteentepuin, dan komt er op het gestabiliseerde zandbed een laag legmortel van maximaal 3 cm. Om verkleuring te vermijden, gebruikt u mortel met wit zand (0/2 mm), gemengd met witte cement (verhouding: 9 delen zand voor 1 deel cement).
Keramische tegels worden nog te vaak in de mortel gelegd. Dit is een snelle manier van plaatsen, de chape en de tegels kunnen op één dag geplaatst worden en het is minder belangrijk dat de chape perfect vlak ligt. De ideale plaatsingswijze voor een natuursteen tegel.
Net als bij wandtegels moet de voeg zich bij vloertegels ook 'zetten' en daarom wordt bij het plaatsen van vloertegels ook een voegbreedte van minimaal 2 mm geadviseerd. Dit is een geschikte voegafstand voor bijvoorbeeld vloertegels van 60 x 60 cm, maar het mag dus ook zeker breder voor de beste hechting.
Terrastegels leggen op beton vereist een specifieke werkwijze. Na het storten van de betonnen plaat moet je 4 à 5 weken wachten tot die goed uitgehard is vooraleer je de tegels plaatst. Zorg er ook voor dat de betonplaat volledig proper is vooraleer je de terrastegels plaatst.
Bestratingssplit is een heel fijn soort split. Deze heeft een iets grovere korrel dan dat zand heeft, waardoor deze geschikter is om het hemelwater onder keramische tegels af te voeren. De tegels drogen daardoor sneller, wat algengroei en de kringvorming aanzienlijk verminderen.
Keramische tegels zijn gemakkelijk schoon te maken, zijn niet-allergeen en reukloos omdat ze geen vuil of bacteriën vasthouden. Ze zijn zeer goed bestand tegen alle soorten chemische en mechanische belasting, zijn duurzaam in de tijd, branden niet en geven geen schadelijke stoffen af.
De dunne maar strakke tegel is breekbaar en wordt makkelijk instabiel. Door het strakke karakter zie je elke millimeter verzakking met als gevolg een kapotte tegel en voegen die scheuren. Keramische tegels vlekken niet, krassen niet en verkleurt niet en daarom de perfecte keuze voor veel tuinen!
Voor een tuinpad of terras volstaat normaalgezien een fundering van gestabiliseerd zand van zo'n 10 tot 15 cm diep. Tel daarbij wel nog de breedte van de klinkers of tegels. Voor de stabiliteit van het terras of tuinpad is het belangrijk dat de ondergrond nog niet bewerkt werd. De grond moet compact zijn.
Door zand te mengen met cement krijg je stabilisé. Je hebt minimaal een laag van 10 centimeter stabilisé nodig om er zorg voor te dragen dat je terrastegels niet gaat verzakken. Wanneer je dat gedaan hebt kun je de ondergrond stevig aandrukken met een plank.
Het terras moet altijd aflopen naar de tuin toe. Hierbij geldt de regel “1 cm afschot per meter”. Is uw terras bijvoorbeeld 2 meter lang? Zorg er dan voor dat de tuinzijde 2 cm dieper ligt dan de huiszijde.