De nadelen van keramische tegels
Keramische tegels hebben een hoge aanschafprijs. Er is een ondergrond van split nodig in plaats van het traditionele zandbed. De verwerking van de keramische tegels op split is duur. Keramische tegels moeten worden gevoegd (dit brengt extra kosten met zich mee)
Losse houten terrastegels zijn een snelle en simpele manier om zelf een vloer aan te leggen op elk plat dak. Houten tegels zijn licht van gewicht en leveren een leuke uitstraling. Zorg als eerste voor een goede bescherming van je platte dak door de terrastegels te leggen op rubberen tegeldragers.
Hardhout en composiet worden veel gebruikt voor balkons en dakterrassen, maar onze specialisten bevelen altijd lichtgewicht keramische tegels aan. Dit levert u het meest duurzame, comfortabele resultaat op én biedt u de grootste keuze uit formaten, kleuren en dessins.
Globaal gezien zijn de kosten voor de aanleg van tegels op uw balkon 150,- tot 350 per m2. Dit is inclusief tegels, tegeldragers en arbeid. Mogelijk komen er kosten bij als we oude materialen afvoeren. Ook kunt u nog kiezen voor bloembakken, verlichting of kunstgras!
Keramische buitentegels van 2cm dikte kan je perfect plaatsen op tegeldragers. U hebt dan geen dekvloer en tegellijm nodig. Daarnaast is er door de open voegen minder kans op scheurvorming en kan u eventueel, bij verhuis, de tegels meenemen en opnieuw gebruiken.
Dakgrind, ook wel ballastgrind genoemd, wordt doorgaans geadviseerd als ballast op een plat dak, het voorkomt het opwaaien van de dakbedekking bij veel wind. Om te voorkomen dat de dakbedekking opwaait wordt er een laag dak grind over gelegd. Al is niet elk plat dak voorzien van dakgrind.
Een ballastlaag is meestal een laag grind of tegels als gewicht om bij een plat dak het dakbedekkingpakket op zijn plaats te houden en om de dakbedekking tegen UV-straling te beschermen (door UV-straling veroudert de bitumen dakbedekking sneller).
De goedkoopste dakbedekking voor een plat dak is bitumen (of roofing). Als je budget iets groter is, kan je bij hellende daken ook gaan voor een rieten of zinken dak. Bij een plat dak is een groendak de duurste optie.
De meeste tegels van keramiek zijn van zichzelf erg dun: 2 centimeter. Deze tegels kun je daarom alleen leggen in een speciale ondergrond van drainerend split. Als je dunne keramische tegels op zand legt, komen ze los als het vriest.
Keramische tegels zijn makkelijker te onderhouden dan betontegels. Dit komt door de dichtheid van keramiek. Al het vuil blijft op de toplaag liggen, waardoor er geen vlekken in de keramische tegel ontstaan. Af en toe schoonmaken hoort ook bij keramische tegels, maar minder dan bij betontegels.
Keramische terrastegels gaan meer dan een leven lang mee wanneer deze goed gelegd worden. Keramiek wordt gemaakt van gebakken klei en het productieproces is hierdoor niet erg schadelijk voor het milieu. Met keramiek kunnen we zelfs circulair bouwen omdat het materiaal volledig recyclebaar is.
Letterlijk zelfs: plaats niet alleen accessoires op de grond, maar werk de lucht in! Zet bijvoorbeeld stapelbare bloempotten op elkaar, ga voor een verticale plantenbak of hangende bloempotten. Je kunt ook planten ophangen, zo houd je meer vierkante meters over voor meubels op het dakterras.
Als vuistregel kunt u werken met een draagvermogen vanaf 250 kg per vierkante meter. Een beperkt belastbaar dak is niet direct spelbreker. Op vrijwel elk plat dak kunt u een dakterras aanleggen. Wel heeft het gevolgen voor de investering, zeker als de aanleg vraagt om verstevigen van de dakconstructie.
Wat kost het aanleggen van een dakterras? Dit is sterk afhankelijk van de situatie. In de meeste gevallen is een zwevende constructie noodzakelijk. De meeste dakterrassen inclusief dakluik, trap, zwevende constructie, vlonder en houten hekwerk komen uit tussen de 15.000 en 25.000 euro inclusief BTW.
Bij normale temperaturen kunt u gerust op uw dak lopen. Let er wel op dat u niet op randen of details gaat staan. UV-straling beinvloed de levensduur van uw dak. De dakbedekking gaat in de loop der jaren kleine scheurtjes vertonen (krakuleren) die water gaan doorlaten.
Een bitumen platte dak gaat tussen de 25 en 30 jaar mee. Aan het einde van de levensduur droogt het uit en kun je last krijgen van lekkages. Om de levensduur van een bitumen te verlengen moet je het platte dak beschermen met leislag, grind of daktegels. Dit beschermt het bitumen voor langere periode tegen uv-straling.
Een plas water op je plat dak hoeft dus zeker geen probleem te zijn. Het is normaal dat er na een regenbui nog een tijdje plasjes water op de dakbedekking aanwezig zijn. Het is wel iets dat je best in de gaten houdt en regelmatig nakijkt. Door geregeld je plat dak na te kijken kan je heel wat ellende voorkomen.
Een plat dak moet altijd wat afschot hebben voor regenwater. Te denken aan minimaal 15 mm per strekkende meter. Met bestrating heb je altijd een afschot van 2 centimeter per meter, lijkt me met een dak ook wel handig te zijn.
Eén van de grote voordelen van EPDM is dat deze dakbedekking altijd – winter én zomer – beloopbaar is. EPDM behoudt als materiaal in alle omstandigheden dezelfde soepele en flexibele eigenschappen, of het nu koud of warm is. Hiermee staat EPDM in schril contrast met traditionele dakbedekkingen zoals roofing (bitumen).
In de praktijk wordt er doorgaans uitgegaan van een minimale dikte tussen 3 cm en 6 cm voor betontegels (afhankelijk van hun afmeting), minimum 2 cm voor keramische tegels, en 3 cm tot 4 cm voor natuursteen (afhankelijk van de soort en structuur).
Tegeldragers worden geplaatst op een stabiele en vlakke ondergrond, indien er geen vlakke ondergrond is dient u eerst een uitvullaag aan te brengen door middel van een chape of egalisé. Plaats de eerste tegel op tegeldragers op de juiste hoogte en waterpas in beide richtingen. ?
Dankzij de tegeldragers worden de tegels op een ongelijk dakterras mooi en stabiel naast elkaar geplaatst. Tegeldragers maken ruimte vrij onder de tegels. Die kunt u gebruiken voor leidingen en kabels. Ook de waterdichting is gemakkelijk bereikbaar, waardoor u perfect herstellingen kunt aanbrengen.