Een zuur is een verbinding die een proton H+-ion af kan staan. H+-ionen worden ook wel protonen genoemd en daarom worden zuren ook wel protondonoren genoemd. Er zal in de molecuulformule van een zuur altijd een proton voorkomen. Voorbeelden van zuren zijn HCl, H2SO4, HSO4-, HCOOH en H2O.
Verzurende voedingsmiddelen
Voedingsmiddelen die je zuur maken zijn onder andere dierlijke eiwitten, suikers, koffie, alcohol, frisdrank, verzadigde vetten en dergelijke. Maar ook diverse granen en notensoorten verzuren het lichaam.
En dat klinkt net zo onprettig als het is. Als je lichaam verzuurd is kunnen ziektes eenvoudiger ontstaan, kun je slechter slapen, heb je een grotere kans op haaruitval en huidproblemen, maar ook op diabetes, jicht, nierstenen, artrose en reuma.
Verzuring door voeding
Zuurvormende levensmiddelen moet je zoveel mogelijk vermijden, omdat zij afvalstoffen vormen die zuur zijn. Voedingsmiddelen zoals, zuivel, eieren, eiwitrijk voedsel (met name vlees), granen (zoals tarwe), geraffineerde suiker, chocolade en noten zullen in het lichaam zuur produceren.
De meest zure vruchten zijn citroenen, limoenen, pruimen, druiven, grapefruits en bosbessen . Ananassen, sinaasappelen, perziken en tomaten bevatten ook veel zuur. Het zou een vergissing zijn om deze uit ons dieet te schrappen – ze zijn tenslotte erg voedzaam en ons lichaam heeft ze nodig.
Vooral voor zuur fruit moet u oppassen. Denk aan citrusvruchten, bramen en bessen, appels, druiven, kiwi's en mango's, maar ook aan de producten daarvan (appelstroop, jam, vruchtensap). Ook alle levensmiddelen die zijn aangezuurd met bijvoorbeeld azijn- of citroenzuur, veroorzaken bij veelvuldig gebruik tanderosie.
Een oplossing wordt zuur genoemd als de pH-waarde tussen de 0 en de 7 ligt. Maagzuur heeft bijvoorbeeld een zuurgraad van 2 en is daarom een hele zure oplossing. Zuiver water heeft een pH van 7.
Het 'tegenovergestelde' van zuur is niet zoet, zoals je misschien zou verwachten, maar basisch. Basische oplossingen kennen de meeste mensen minder goed omdat ze nauwelijks in ons voedsel voorkomen. Toch heb je er thuis wel veel mee te maken: veel schoonmaakmiddelen zijn basisch, bijvoorbeeld ammonia, soda en zeep.
Zuur is een bekende smaak. In de keuken komen veel verschillende zuren voor, als citroensap, azijn, tomatenpuree, bijna alle fruitsoorten, wijn. Basen of een basische smaak proef je minder vaak, het is de smaak van zeep.
Voorbeelden van zuren zijn de anorganische stoffen die bekend staan als minerale zuren (zwavelzuur, salpeterzuur, zoutzuur en fosforzuur) en de organische verbindingen die behoren tot de carbonzuur-, sulfonzuur- en fenolgroepen.
In het kort. Organische zuren is een groep van zure stoffen. De bekendste is azijnzuur, de stof die azijn zuur maakt. Organische zuren worden in veel verschillende producten gebruikt, zoals in schoonmaakazijn of onkruidbestrijdingsmiddelen.
Wat is een voorbeeld van een zuur? Het citroenzuur dat in citrusvruchten zoals citroen, sinaasappel en grapefruit zit, is een voorbeeld van een zuur. Andere voorbeelden zijn zoutzuur dat in de maag zit, zwavelzuur dat in batterijen wordt gebruikt en azijnzuur dat in azijn zit.
Gemberthee drinken kan een milde manier zijn om zuurophoping te verminderen en zure refluxsymptomen te verlichten. Oplossing van baking soda: Een kleine hoeveelheid baking soda in water kan maagzuur neutraliseren en onmiddellijke verlichting bieden bij brandend maagzuur. "Gebruik baking soda spaarzaam, want het kan in grote hoeveelheden gas of een opgeblazen gevoel veroorzaken", aldus Dr.
Frisdrank is een van de zuurste dranken die er zijn . Niet alleen zuur, maar ook veel suiker, wat nog meer schade aan uw tanden veroorzaakt. Bacteriën in de mond zetten overtollige suiker om in zuur dat het glazuur van uw tanden aantast. De meeste frisdranken hebben een pH van 3 of lager, wat op den duur extreem schadelijk is voor uw tanden.
Bepaalde producten vermijden. Wees matig met: alcohol, koffie en thee, koolzuurhoudende dranken, citrusvruchten, appelsap, vet eten, sterk gekruid eten, chocola en pepermunt. Ook kunt u beter niet te veel kauwgom kauwen.
Zodra je te veel zuren binnenkrijgt, stoot je bloed dat af naar andere weefsels zoals je spieren, gewrichten en onderhuids bindweefsel. Daardoor kun je last krijgen van spierpijn, vermoeidheid, huidproblemen en hoofdpijn. Volgens onderzoeken zou het lichaam te veel zuren binnenkrijgen.
Naarmate de pH van het bloed daalt (zuurder wordt), worden de delen van de hersenen die de ademhaling reguleren gestimuleerd om sneller en dieper te ademen (ademhalingscompensatie). Sneller en dieper ademen verhoogt de hoeveelheid uitgeademde koolstofdioxide, waardoor de pH van het bloed weer normaal wordt.
Conclusie: Magnesium als natuurlijke ontzurende factor
Samenvattend kunnen we zeggen dat magnesium inderdaad een ontzurend effect heeft. Dit mineraal speelt een cruciale rol in het behouden van de zuur-base balans en helpt overtollige zuren in het lichaam te neutraliseren.
Koffie is daarnaast ook een sterk 'verzurend' voedingsmiddel.
Bèta-alanine is een bewezen effectief supplement om de verzuring uit te stellen en zodoende korte maximale prestaties die gepaard gaan met verzuring, prestaties 'in het rood dus', te verbeteren.
Uitscheiding via de nieren met de urine: de nieren filteren de urinezuren uit het bloed en voeren deze af via de urine. Uitscheiding via de ontlasting: een klein gedeelte van de urinezuren verlaat het lichaam via de ontlasting.