Over het algemeen mogen synthetische vezels zoals nylon of viscose en kwetsbare stoffen (zoals bijvoorbeeld zijde en wol) alleen op lage temperaturen worden gestreken. Katoen en linnen zijn vrij ongevoelig voor warmte. Deze zijn dan ook bestand tegen hoge temperaturen tijdens het strijken.
Minder strijken begint al in de winkel. Ga voor kledingstukken uit kreukvrije stoffen, zoals elasthaan, lycra, jeans, wol of kasjmier. Sommige stoffen hebben bovendien een speciale 'non-iron'-behandeling ondergaan, waardoor ze bijna niet kreuken.
Stoffen die snel kreuken: linnen, (100%) katoen. Stoffen die minder snel kreuken: leer, polyester, nylon, katoen i.c.m acryl en wol.
100% polyester wassen en strijken: voorzichtig zijn
Strijk dit materiaal alleen als het echt nodig is. De meeste kreukels verdwijnen al tijdens het drogen. Soms kun je ze er zelf uitwrijven.
Kies voor deze stoffen die minder snel kreuken
Stoffen met een synthetische vezel zoals lyocell, acryl, polyester of nylon kreuken bijna niet. Maar ook jeans kreukt bijna niet. Hang deze stoffen na het wassen op om te drogen en de meeste kledingstukken hebben zelfs geen strijkbeurt meer nodig.
In tegenstelling tot polyester viscose is dit materiaal erg statisch en ademt het slecht. Wanneer je naar een formele gelegenheid gaat en je moet in een compleet formeel kostuum verschijnen, dan is het wel zo prettig dat de stof een beetje ademt.
Viscose heeft een natuurlijke waskrimp van 4-8%. Geen zorgen. Strijk en trek voorzichtig het item terug in model nadat het uit de machine komt. Om kreuken te voorkomen is het aan te raden om na het laatste spoelbad kort, of helemaal niet te centrifugeren en je items niet te drogen in een droogtrommel.
Je kunt heet strijken (maximaal 200° Celsius). Dit geldt bijvoorbeeld voor kleding van linnen, katoen en viscose. Alleen op lage temperatuur strijken (tot 110° Celsius. Dit is het geval bij de meeste synthetische stoffen zoals acryl, polyester of nylon.
Strijk katoen op een hoge temperatuur terwijl de stof nog wat vochtig is. Gebruik de stoom- of spaarfunctie indien nodig. Strijk het kledingstuk binnenstebuiten op een hoge temperatuur terwijl het nog wat vochtig is. Gebruik ook hier de stoom- of spaarfunctie indien nodig.
Polyester is een veelgebruikte synthetische stof en dat is ie niet voor niets: de stof blijft lang mooi doordat het een sterke kwaliteit heeft en de kleur niet vervaagt. Hierdoor kan je optimaal genieten van de stof.
Kreukvrije stof
Na het wassen hoeft polyester ook zelden gestreken te worden. Gewoon buiten laten drogen is voldoende.
De merken Olymp, Profuomo, Seidensticker, Ledub, Michaelis en Suitable hebben een serie non-iron overhemden die zonder te strijken helemaal kreukvrij zijn. Het enige wat je hoeft te doen is het strijkvrij overhemd op een hangertje laten drogen en aantrekken.
Katoen perkal is makkelijk in onderhoud. Je kunt een perkal dekbedovertrek wassen op 60 graden en drogen in de droogtrommel op lage temperatuur. Strijken kan op maximaal 110 graden. Perkal zal dankzij de hoge weefdichtheid niet snel pillen en blijft er lang mooi uitzien.
Overhemden van Egyptisch katoen voelen namelijk extreem zacht aan, alsof het een tweede huid is. Het valt altijd goed in model en is strijkvrij.
Jersey katoen dekbedovertrek
Wanneer we spreken van jersey katoen, spreken we eigenlijk van gebreid katoen. Het grote voordeel van dekbedovertrekken in jersey katoen - door de rekbaarheid ook vaak 'stretch katoen' genoemd – is dat ze niet kreuken, je hoeft ze dus niet te strijken.
Wil je het fijnste, allerzachtste bedje dat je kan krijgen? Dan wordt het strijken van je beddengoed aangeraden. Strijken is en blijft nou eenmaal de meest effectieve manier om alle kreukels en lijnen uit je lakens te krijgen.
Ja, je kunt wol strijken als het nodig is, zolang je maar extra voorzichtig bent. Gebruik je een strijkijzer, leg dan een doek onder de strijkbout om te voorkomen dat deze de wol te heet maakt en vlekken achterlaat. Een stuk kaasdoek of een katoenen theedoek is ideaal.
Strijk eerst de kant waar de knoop zit en vervolgens de andere kant. Na de mouwen strijk je eerst het rechter voorpand, daarna de achterkant, dan het linkervoorpand. Als laatste strijk je het rugstuk bovenaan. Broeken: spijkerbroeken en casual broeken leg je recht op de plank, de voorkant naar boven.
Hang het kledingstuk wat je wilt strijken op een hanger, pak het vanaf de onderkant vast en trek het zachtjes aan. Glijd met de draagbare kledingstomer langzaam over de stof heen. Met je stoomgenerator kun je ook verticaal stomen, maar daarbij houd je het strijkijzer een klein stukje van de stof af.
Zweet je sneller van synthetische stoffen dan van natuurlijke stoffen? Over het algemeen zweet je inderdaad sneller door synthetische stoffen als het buiten warm is of als je gaat sporten. Dit komt omdat synthetische stoffen meestal een isolerende eigenschap hebben. Ze nemen weinig vocht op.
150°): Voor delicatere textielsoorten zoals wol en synthetische stoffen (polyester, viscose) gebruik je best een middelmatige temperatuur. Lage temperatuur (max. 110°): Erg delicate stoffen zoals zijde strijk je op de laagste temperatuur zonder het gebruik van stoom.
Viscose is de kunstmatige variant van katoen. Je ziet het veel in T-shirts, jurken, rokken en blouses. Plus: net als katoen is viscose goed vochtabsorberend en prettig draagbaar. Min: is vrij slap van structuur en als de stof nat wordt, bijvoorbeeld door zweet, trek je er makkelijk een gat in.
Wat duurzame stoffen betreft, is lyocell – ook wel bekend als Tencel – de absolute top. Naast dat het goed scoort qua duurzaamheid, heeft het ook nog eens hele fijne eigenschappen: het is zacht, zo sterk als polyester en neemt vocht beter op dan katoen. Daarnaast houdt het je net als wol lekker warm.
Tevens krimpt viscose vrij snel, waardoor het niet verstandig is om het op een hoge temperatuur te wassen. Was viscose maximaal op 30 graden, zodat je voorkomt dat het kledingstuk straks een andere maat heeft. Gebruik daarnaast niet de droger, want ook hierdoor kan jouw viscose kleding krimpen.
Rayon kan tegen een stootje, maar slijt bij ruw wassen en drogen sneller en dat is zonde. Dat is ook de reden waarom je de sjaals best niet in de droger stopt. Ook te warm strijken is niet aan te raden. Was je rayon met de hand of in een lauw handwasprogramma dan heb je jaren plezier van deze zachtglimmende stof.