Acryl. Acryl is een synthetische stof die lijkt op wol. In tegenstelling tot wol kriebelt de stof niet.
Een belangrijke endogene stof die jeuk veroorzaakt is histamine (zoals bij urticaria en mastocytose). Prostaglandinen, substance-P, serotonine en endogene opioïden spelen ook een rol bij het ontstaan van jeuk.
Toch kunnen sommige mensen last krijgen van bepaalde synthetische vezels. Dat komt vaak omdat vocht dat vrijkomt door transpireren niet altijd goed wordt opgenomen door deze vezels, waardoor huidirritatie kan ontstaan. Hierdoor kunnen rode plekken, jeuk, bultjes of eczeem voorkomen.
- synthetische stoffen en kleding vermijden, zoals polyester en acryl. Ook al lijken die delicaat en zacht, ze absorberen onvoldoende tijdens het zweten en laten de huid niet echt ademen.
Daarom is er zilver kleding voor eczeem ontwikkeld om te helpen bij dit huidprobleem. De voordelen zijn: Kleding met zilvergaren verkoelt. De temperatuur regulerende werking van zilver houdt de huid koel, waardoor de jeuk vermindert.
Eet minimaal 500 gram verse groenten en vers fruit per dag. Vermijd fruit zoals banaan, citrusvruchten, kersen, abrikozen en ananas, want deze kunnen eczeem verergeren. Blauwe bessen zijn juist uitermate goed voor je, omdat ze boordevol antioxidanten en anthocyanidinen zitten.
Als u slaapt, verliest u een bepaalde hoeveelheid vocht. Dit vocht moet opgenomen worden door het beddengoed en de matrashoes. Als dat onvoldoende gebeurt, dan blijft het vocht op de huid, kunnen we afkoelen en kan de huid ontsteken en jeuken.
In tegenstelling tot polyester viscose is dit materiaal erg statisch en ademt het slecht. Wanneer je naar een formele gelegenheid gaat en je moet in een compleet formeel kostuum verschijnen, dan is het wel zo prettig dat de stof een beetje ademt.
De opvallendste pluspunten van polyester ten opzichte van katoen zijn de kleurvastheid, maatvastheid en elasticiteit. De vezels zijn sterk, waardoor ze niet snel zullen slijten en ze zijn niet kreukgevoelig. Synthetische vezels hebben slechts een gering vermogen tot vochtopname, waardoor de kans op zweten groter is.
Wat doet polyester met je gezondheid
Een veel gehoord probleem is dat mensen erg veel jeuk krijgen als hun huid in aanraking komt met polyester stof. Om dit te voorkomen is het aan te raden om lange mouwen te dragen en het einde van de mouwen en broekspijpen dicht te tapen.
Alpaca wol
Krijg je altijd jeuk van wol? Alpaca wol bevat geen wolvet lanoline en prikt niet, daardoor is de stof perfect bij allergische reacties of een gevoelige huid.
Garen van alpacavezels vilt en pilt niet zo snel en kan licht of zwaar zijn afhankelijk van hoe het gesponnen is. Hoewel het op schapenwol lijkt, is het warmer, prikt het niet en bevat het geen lanoline (wolvet) zodat alpaca van nature hypoallergeen is.
De basisregel die je hier moet onthouden: hoe smaller de vezels van de wol, hoe kleiner de kans op een kriebelende trui. Merinowol – afkomstig van het merinoschaap – is bijvoorbeeld een erg fijne variant. En dat wil zeggen: een heerlijk zachte wollen trui die niet jeukt!
Lokaal verdovende middelen, ofwel lokale anaesthetica, maken de huid gevoelloos en verminderen tijdelijk pijn en jeuk zoals bij muggenbeten, galbulten en waterpokken. Voorbeelden zijn capsaïcine, lidocaïne en pramocaïne. Menthol wordt vanwege zijn verkoelend effect vaak gecombineerd met lidocaïne.
Neem zo snel mogelijk nadat je aan glaswol blootgesteld bent een koude of lauwe douche. Dit moet je ook doen als je geen last van irritatie of jeuk hebt. Het nemen van een koude douche zal helpen om alle vezels die op je huid liggen, maar nog geen irritatie veroorzaken, weg te spoelen.
Vermijd bewerkte voedingsmiddelen – zoals eten uit pakjes en kant-en-klaarmaaltijden – en gehydrogeneerde vetten. Probeer bijvoorbeeld om vette vis en avocado standaard in je weekmenu op te nemen. Deze producten bevatten veel omega 3, een belangrijke vetsoort die je huid hydrateert.
Natuurlijke kledingvezels, zoals katoen en linnen, ademen over het algemeen het beste. Daar zweet je het minst in als het warm is. Katoen is een ademde stof en neemt vocht op. Nadeel is wel dat de stof op een gegeven moment gaat plakken als je veel zweet.
Viscose, ook wel bekend als rayon, is een natuurlijke, synthetische stof. Oftewel een synthetische stof, gemaakt van natuurlijk materiaal. Viscose bestaat namelijk voor ongeveer 90% uit de cellulose van bomen, zoals beuken of sparren. Deze vezels worden gewonnen uit kleine stukjes hout.
Goede kwaliteit flatteert/valt mooi om je lichaam. Kijk of je nergens fouten in de stof vindt en ga na of de stof goed aanvoelt. Kijk naar de naden, zomen en knoopsgaten. De naden moeten recht lopen en mogen geen losse draadjes bevatten.
Wat duurzame stoffen betreft, is lyocell – ook wel bekend als Tencel – de absolute top. Naast dat het goed scoort qua duurzaamheid, heeft het ook nog eens hele fijne eigenschappen: het is zacht, zo sterk als polyester en neemt vocht beter op dan katoen. Daarnaast houdt het je net als wol lekker warm.
De vaseline crèmes of zalven werken echter beter, bij een erg droge huid. Deze crèmes of zalven houden de huid soepel en voorkomen verdere uitdroging van de huid. Klachten als jeuk, schilfering, kloven en branderige plekken verminderen en andere klachten, zoals eczeem, verergeren minder snel.
Jeuk kan uw dagelijkse leven ingrijpend beïnvloeden. Krabben kan even helpen om de jeuk te verminderen. Maar door veel te krabben kan uw huid kapot gaan, uw huidaandoening verergeren en de jeuk toenemen. Zo ontstaat een vicieuze cirkel van jeuk - krabben - jeuk.
Kokosolie tegen eczeem
Bij eczeem heb je last van een te droge huid en is de barrièrefunctie van je huid aangetast. Kokosolie hydrateert de huid goed, waardoor je een extra barrière voor de huid creëert. Hierdoor kan een infectie minder makkelijk de huid binnenkomen en wordt de eczeem dus minder.