Een base is een verbinding die een proton H+-ion op kan nemen. Daarom wordt een base ook wel een protonacceptor genoemd. Er hoeft dan ook geen H+ in de molecuulformule voor te komen. Voorbeelden van basen zijn NH3, CH3NH2, HSO4- , SO42– en H2O.
De watermoleculen staan dus een H+-ion af waardoor er OH--ionen (hydroxideionen) ontstaan. De aanwezigheid van OH--ionen maakt een oplossing, je raadt het al, basisch.
Een waterige oplossing die een pH heeft van lager dan 7 wordt een zuur genoemd. Dit zijn daarmee de tegenhangers van de basen, die een zuurtegraad hebben van meer dan 7. Een aantal bekende varianten uit het dagelijks gebruik zijn onder andere citroenzuur en azijnzuur. Beide zijn dit zwakke zuren.
Vloeistoffen met een pH waarde hoger dan 7 wordt gezien als basisch. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan vloeistoffen als natronloog.
De pH loopt van 0, heel zuur, tot 14, heel basisch. Als de pH lager is dan 7 is een oplossing zuur, als de pH hoger is dan 7 is een oplossing basisch.
Water met een pH-waarde onder de 7.0 wordt aangeduid als zuur of acide water, terwijl water boven de pH-waarde 7.0 aangeduid wordt als basisch of alkalisch water. De waarde 7.0 noemt men ook wel pH-neutraal. Het water uit de kraan is in Nederland vrijwel overal licht tot gemiddeld alkalisch.
Yoghurt is een zuur melkproduct. Dit komt doordat bacteriën melksuikers uit melk omzetten in melkzuur. Magere en halfvolle yoghurt staat in de Schijf van Vijf. Yoghurt levert dezelfde goede voedingsstoffen en geeft dezelfde gezondheidseffecten als voor melk en andere melkproducten.
Zuur is een bekende smaak. In de keuken komen veel verschillende zuren voor, als citroensap, azijn, tomatenpuree, bijna alle fruitsoorten, wijn. Basen of een basische smaak proef je minder vaak, het is de smaak van zeep.
Gewone zeep heeft een pH-waarde van ongeveer 9. Bij het wassen met zeep wordt de huid dus een beetje minder zuur, waardoor het risico op infectie hoger is. De huid heeft dan wel 2 tot 3 uur nodig om deze natuurlijke beschermlaag weer te herstellen.
Een alkalisch schoonmaakmiddel beschikt over een pH-waarde van 7.1 tot 14. De pH-waarde van een schoonmaakmiddel bepaalt voor welk type reiniging de vloeistof geschikt is. Een reinigingsmiddel met een lage pH-waarde is bijvoorbeeld te gebruiken om roest en kalkaanslag te verwijderen.
Basische voedingsmiddelen zijn wel degelijk essentieel.En doe je het niet voor de zuur-basebalans, doe het dan voor je algehele gezondheid. Basische voedingsmiddelen bevatten namelijk ook beschermende polyfenolen, chlorofyl en vezels die zo belangrijk zijn voor je darmbacteriën.
Voedsel dat we eten heeft na verbranding ervan een zuurvormende invloed op het lichaam. Met name dierlijke eiwitten, suikers, bepaalde vetten, alcohol, koffie en limonades hebben een sterk verzurende werking.
DNA is een lange keten samengesteld uit 4 bouwstenen. Deze bouwstenen worden ook wel “basen” of “nucleotiden” genoemd. De bouwstenen van DNA zijn adenine (of A), cytosine (of C), guanine (of G) en thymine (of T).
De pH-waarde wordt aangegeven van 0 tot 14. De neutrale waarde voor de pH is 7. Een pH lager dan 7 noemt men zuur De neutrale zuurtegraad is dus 7. Een waarde boven pH 7 is dus basisch of alkalisch.
In het geval van NaCl, opgebouwd uit de ionen Na+ en Cl- heeft geen van beide ionen een zuur of basisch karakter. Het zout als geheel is dus een neutrale stof; beïnvloedt in oplossing niet de pH van die oplossing.
Als je bloed te basisch wordt doordat je stofwisseling verstoord is, noem je dit metabole alkalose.
Wat is verzurende voeding? De belangrijkste verzurende voeding is: vlees, eieren, vis, suikerrijk voedsel, snacks en koekjes, koffie, zwarte thee, granen, alcohol, tafelzout, gepasteuriseerde melk en kaas, en ook sommige vetten en chocolade…
Toch heb je er thuis wel veel mee te maken: veel schoonmaakmiddelen zijn basisch, bijvoorbeeld ammonia, soda en zeep.
Een gemiddeld verzuurd lichaam kan last hebben van vermoeidheid, gewrichtspijnen, haaruitval, weinig energie en huidongemakken. Een sterk verzuurd lijf gaat een stapje verder. Je kunt dan kampen met aandoeningen zoals jicht, artrose, fibromyalgie en eczeem,” aldus Peter-Ernst.
We hebben ook verzurende voedingsmiddelen nodig voor balans. Wat we kunnen doen is kiezen voor voedingsstoffenrijke verzurende opties zoals kikkererwten, walnoten, pistaches en havermout ….
Verzurende voedingsmiddelen
Voedingsmiddelen die je zuur maken zijn onder andere dierlijke eiwitten, suikers, koffie, alcohol, frisdrank, verzadigde vetten en dergelijke. Maar ook diverse granen en notensoorten verzuren het lichaam.
Regen behoort enigszins zuur te zijn. Dit is een natuurlijk verschijnsel. Natuurlijke regen heeft een pH van ongeveer 6.
Ook kalkwater is een base omdat het hydroxide ion een waterstof ion kan opnemen. Daarbij ontstaat neutraal water. Alle oxiden zijn basisch.