Wie als eerste bovenkomt op een col van de 4e categorie krijgt 1 punt voor het bergklassement. Een colletje van de 3e categorie levert 2 punten op voor de eerste renner die bovenkomt en 1 punt voor de nummer twee.
Het puntenklassement in de wielersport is een nevenklassement waar bepaald wordt wie gekroond wordt tot beste sprinter van de wedstrijd. Aan de aankomststreep en op een aantal vooraf vastgestelde plaatsen is een streep getrokken waar punten te verdienen zijn voor de eerste paar renners die deze streep passeren.
1e categorie: respectievelijk 15, 13, 11, 9, 8, 7, 6 en 5 punten voor de eerste tot en met de achtste renner die over de top heen komt. 2e categorie: respectievelijk 10, 9, 8, 7, 6 en 5 punten voor de eerste tot en met de zesde renner die over de top heen komt.
De eerste 15 renners van iedere etappe kunnen punten voor de groene trui. Een renner die buiten de tijd binnenkomt, maar toch mag starten in de volgende rit, verliest al zijn tot dan toe verdiende punten.
Het bergklassement wordt bepaald door alle punten die zijn behaald op beklimmingen, bij elkaar op te tellen. Alle beklimmingen zijn ingedeeld in vijf categorieën, variërend van buitencategorie (zwaar) tot vierde categorie (licht). Op de zware beklimmingen zijn meer punten te verdienen dan op de lichte.
Sinds 1953 zijn er minimaal twee truien in omloop, en toen begon dus de mogelijkheid dat een renner twee klassementen aanvoerde. Sinds 1970 was de doorgeefregel in werking; als een renner twee klassementen aanvoerde schoof de minst prestigeuze door naar de volgende in dat klassement die nog geen trui droeg.
In de 10e etappe van de Tour worden er viermaal punten voor de bollentrui uitgedeeld. Tweemaal op een klim van de 4e categorie, eenmaal op een 3e categorie-klim en eenmaal op een 2e categorie-klim.
Check de volledige prijzentabellen
Winnaar groene trui: 25.000 euro. Beste klimmer (bolletjestrui): 25.000 euro. Beste jongere (witte trui): 20.000 euro. Beste team: 50.000 euro.
De gele trui (Frans: maillot jaune) is het shirt waarin de leider van het algemeen klassement van de Tour de France rijdt en als zodanig herkenbaar is.
Maar het belangrijkste is natuurlijk: wat verdient nu de winnaar van de Vuelta? Die gaat anderhalve ton rijker naar huis. De nummer twee moet het met ruim een derde van de premie van de nummer één doen. De laatste man op het eindpodium verdient €30.000,-.
De winnaars van de groene trui voor sprinters en de bolletjestrui voor klimmers ontvangen beiden 25.000 euro. Voor de jongste winnaar is er de witte trui, die 20.000 euro oplevert. De eerste prijs voor het ploegenklassement is 50.000 euro.
Van Aert zorgt voor de twintigste Belgische groene trui in de Tourgeschiedenis. Geen enkel ander land doet beter. Eddy Merckx en Freddy Maertens wonnen er elk drie, Stan Ockers twee, alle andere landgenoten op de erelijst.
Wat betreft de bonificaties aan de finish van iedere etappe in lijn verandert er niets (10, 6 en 4 seconden voor de drie best geklasseerde renners).
Wout van Aert staat een straatlengte voor in het puntenklassement.
De truien worden uitgereikt aan de leider van een bepaald klassement, zoals het algemeen klassement, het puntenklassement voor de beste sprinter of het bergklassement voor de renner die de meeste punten heeft verzameld tijdens de beklimmingen in een ronde.
150.000 à 200.000 euro. Niet slecht voor een renner die zijn geld verdient met hard fietsen. Toch zijn dergelijke bedragen niet veel meer dan zakgeld voor de bestbetaalde sporters ter wereld. Geschat wordt dat de gemiddelde knecht in de WorldTour tussen de 40.000 euro en 100.000 euro per jaar verdient.
Jumbo-Visma hoort na een week Tour de France de kassa rinkelen. De Nederlandse ploeg koerste een bedrag van 82.140 euro bij elkaar en is daarmee de absolute grootverdiener.
WielrennenThuisrijder Wout van Aert heeft het na-Tourcriterium in Herentals gewonnen. Onze landgenoot versloeg Mathieu van der Poel en Tim Merlier in de sprint. “Het was waanzinnig”, klonk het na afloop bij Van Aert, die toegejuicht werd door 40.000 supporters.
De trui voor het puntenklassement is sinds 2009 groen (voorheen blauw met gele vissen en dáárvoor oranje) en de trui voor het bergklassement is vanaf 2010 wit met blauwe bolletjes. Naast deze drie klassementen heeft de Ronde van Spanje vaak nog een vierde klassement, en ook dat verandert regelmatig.
De witte trui is in de wielersport een trui die door de leider in een bepaald klassement wordt gedragen. De witte trui kan onder andere verwijzen naar: De jongerentrui in de Ronde van Frankrijk. De jongerentrui in de Ronde van Italië
Sinds de invoering in 1953 draagt de leider in het puntenklassement een groene trui; de enige uitzondering was de ronde in 1968 toen de leiderstrui in dit klassement rood was vanwege de sponsor van het puntenklassement van dat jaar.