Vanaf twee jaar dient een kind een eigen stoel te hebben. Ook mag je bij sommige maatschappijen i.v.m. veiligheidsvoorschriften met maximaal twee baby's/peuters per persoon reizen. In het geval van twee baby's/peuters, dient er voor één baby/peuter een aparte stoel geboekt te worden.
Kies een plek voorin het vliegtuig (niet aan de kant van een deur of vluchtroute want daar mag je met kinderen niet zitten). Of kies een plek achterin het vliegtuig. Lekker dichtbij de wc en je hebt alleen mensen voor je zitten.
De veiligheid van je baby (kind onder de 2 jaar) staat bij ons voorop. Daarom mag je vanaf 7 dagen na de geboorte reizen met het vliegtuig. Je kunt je baby op schoot nemen of een aparte stoel boeken. Je kunt een eigen stoel reserveren voor je baby via ons Service Center.
De beste plaats in economyclass: zo ver mogelijk vooraan, maar idealiter niét bij de (lawaaierige) keuken/toiletten. Hou er ook rekening mee dat je vooraan in economy aan of bovenop de vleugel kunt zitten. Dat wil zeggen dat het zicht naar buiten belemmerd wordt, gesteld dat je aan het raam zit.
Pas geboren baby's kan je makkelijk mee op reis nemen. Baby's raken snel gewend aan een andere omgeving. Toch raden artsen aan om pas na 6 weken te vliegen met de baby en voor lange afstandsvluchten raden de artsen zelfs aan om te wachten tot de baby 10 maanden oud is.
Op lange vluchten van grote luchtvaartmaatschappijen kun je vaak gebruikmaken van een bassinet (Engels voor wieg). Dat is een klein bedje voor je baby dat uit de muur voor je eigen zitplaats klapt. Daarin kan je baby tijdens de vlucht heerlijk slapen. Bovendien is het erg handig bij het verschonen.
Van de groep 0+stoelen zijn alleen de Maxi-Cosi Pebble, Pebble Plus en City SPS wettelijk goedgekeurd om mee te nemen in het vliegtuig. Op de sticker aan de achterkant staat dan een TÜV of FAA logo en de tekst 'Airtravel certified', 'Aircraft approved' of 'For use in Aircraft'.
Het tijdschrift Time deed een soortgelijk onderzoek, maar daaruit bleek dat passagiers op de middelste stoelen achterin het vliegtuig de grootste overlevingskans hebben. Als er daadwerkelijk een crash voorkomt, dan zit je toch het best bij de nooduitgang.
Over het algemeen zit je op een stoel achterin de cabine het meest veilig en dan ook nog in de buurt van een nooduitgang. Ook de plekken aan het gangpad zijn wat veiliger als er iets gebeurt, omdat je dan eerder het toestel kunt verlaten.
Alles voor het uitzicht
Waar kan je dan het best plaatsnemen? Kijk goed naar waar de vleugel zich bevindt en ga hier zo ver mogelijk vanaf zitten. Dus helemaal naar achteren, zodat de vleugel niet voor je neus zit, of ga vóór de vleugel zitten zodat ook hier je zicht niet belemmert wordt.
Een opvouwbare kinderwagen van maximaal 15 x 30 x 100 cm mag als handbagage mee de cabine in. Als er geen plaats is onder de stoel of in de bagagebak, wordt er gevraagd de buggy kosteloos bij de gate in te checken. Grotere buggy's moeten altijd ingecheckt worden.
Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen mag je gratis een buggy of kinderwagen mee in het vliegtuig nemen maar niet bij allemaal. Het maakt ook nog uit of je met een baby vliegt of met een peuter die al een betaalde stoel heeft. Soms moet je kiezen of een buggy of een Maxi Cosi.
Neem lange- en korte mouwen mee zodat je baby meerdere laagjes kan dragen als het koud is. Een schone broek plus twee schone shirts voor jullie zelf. Als je baby op schoot bij je zit er zich niet lekker voelt, kun je zelf ook pech hebben. Hydrofiele luiers.
Als je zo min mogelijk turbulentie wil voelen, moet je in het midden van het midden gaan zitten. Aan de 'raamkant' voel je meer turbulentie dan in het midden van het gangpad. Waar je niet moet zitten, is aan de achterkant van het vliegtuig - daar voel je turbulentie sterker dan in het midden of aan de voorkant.
De plek met het minste lawaai is voor de vleugels. In de meeste vliegtuigen bevinden de motoren zich onder de vleugels. Voor de vleugels zitten is net alsof je je achter een speaker bevindt. Al het geluid van de motor en de verstoorde lucht wordt daar de andere kant opgestuurd!
Turbulentie is vervelend voor passagiers maar het vliegtuig zal niet neerstorten. Het grootste gevaar is dat je een flinke smak maakt in het vliegtuig. Daarom moet je je riemen altijd om houden tijdens een turbulente vlucht."
Je kunt de klantenservice van een airline bellen om te overleggen of je behoefte hebt aan een tweede stoel. Elke airline heeft daarvoor eigen regels en kosten. Bij sommige airlines mag je dan ook extra bagage meenemen en sommige niet, check dus altijd alle voorwaarden.
Als je geen stoel reserveert, kun je tijdens het online inchecken kiezen uit de stoelen die nog vrij zijn. Check je op de luchthaven in, dan wijzen we je een stoel toe. Dat betekent dat je soms niet meer naast je reisgezelschap kunt zitten.
Welke stoelen hebben de meeste beenruimte? Vaak zijn dat de rijen aan de nooduitgangen, meestal ongeveer halverwege het toestel. Hou er wel rekening mee dat je op deze plekken verondersteld wordt in geval van nood hulp te bieden. Personen die met kinderen reizen mogen deze rij niet kiezen.
Je mag de maxicosi alleen meenemen als handbagage als je daadwerkelijk een stoel voor je kindje hebt in het vliegtuig. Als zij bij jou op schoot zit, dan mag dat niet en moet ie worden ingecheckt.
Op het vliegveld wordt de kinderwagen tegelijk met de koffers ingecheckt als ruimbagage. Om je kinderwagen onbeschadigd terug te vinden op de bagageband kun je deze het best stevig verpakken. Stokke heeft hiervoor de universele PramPack reistas ontwikkeld.
Over het algemeen mag u tien kilo bagage meenemen voor een baby tot twee jaar (zonder stoel). Baby's tot twee jaar hebben geen recht op een eigen stoel. Daarnaast mag er maximaal 1 buggy, kinderwagen of maxicosi per kind gratis worden meegenomen.
“Eén van de belangrijkste redenen waarom baby's in vliegtuigen huilen, is omdat ze niet goed zijn in drukvereffening in het middenoor, omdat de buis van Eustachius nog niet zo goed functioneert als bij volwassenen”, aldus Baer. De KNO-arts voegt daaraan toe dat het dalen problematischer is dan het opstijgen.
Na 6 weken mag je vliegen met een baby
Als je pasgeborene ouder dan 6 weken is, kun je de baby makkelijk mee op reis nemen. Geloof het of niet: hoe jonger ze zijn, hoe makkelijker je ze mee kunt nemen.
Bij de meeste maatschappijen mag je baby vliegen vanaf 1 week oud (mits niet te vroeg geboren). Wij namen onze baby mee op haar eerste lange vlucht naar Curaçao toen ze 10 weken oud was. Best spannend, maar het ging hartstikke goed.