De Handson Stekkerdoos 2-voudig Zwart 1,5 Meter Wasmachine / Droger met randaarde bevat twee aansluitpunten waarop maximaal 2 zwaar elektronische apparaten kunnen worden aangesloten.
Vanwege het stroomverbruik mag een wasdroger niet door middel van een verlengsnoer worden aangesloten.
Gezien het feit dat nagenoeg alle wasmachines van tegenwoordig een aansluitwaarde van meer dan 2000 Watt is het verplicht deze op een aparte groep aan te sluiten. Een wasmachine en wasdroger mogen niet op een groep worden aangesloten d.m.v een dubbelstopcontact.
Nee dat mag zo niet en is levensgevaarlijk! Je wasmachine staat op een positie waar deze waarschijnlijk niet geplaatst mag worden. De elektra komt vanuit een andere ruimte waardoor de aarding niet is verbonden met het centraal aardpunt, hierdoor bestaat de kans op levensgevaarlijke potentiaalverslepingen.
Een wasmachine mag op een goed geaard stopcontact worden aangesloten. Dit stopcontact moet gekoppeld zijn aan een “natte” groep; een groep die extra beveiliging biedt en is te vinden in de badkamer en de keuken.
Daarom is een aparte groep voor uw wasmachine verplicht. Hetzelfde geldt voor de wasdroger. Zitten beide apparaten op dezelfde groep, dan is er vaak een keuzeschakelaar ingebouwd. Die voorkomt dat de wasmachine en de droger tegelijk aan kunnen.
Stap 4: vermijd verlengkabels
Een wasmachine verbruikt veel elektriciteit en een verlengsnoer of extra stekkerblok kan deze vraag naar stroom niet aan. Je riskeert overbelasting van je elektriciteitsnet, kortsluiting en brandgevaar.
Het gemiddeld gebruik in wattage is ongeveer 2400 watt. Als je wilt weten 'wat kost een droger per keer', dan kun je uitgaan van een bedrag tussen 15 cent en 50 cent per droogbeurt.
Een wasmachine verbruikt ongeveer 2500 tot 3000 watt aan stroom. Dit is zoveel dat je hem op een aparte groep in je meterkast moet aansluiten. Dit voorkomt mogelijke kortsluiting en andere stroomstoringen.
Over het algemeen is een stekkerdoos met 3 tot 5 stopcontacten belastbaar tot 2500 watt. Je computer, beeldscherm en speakers kun je hier bijvoorbeeld prima op aansluiten. Wil jij ook een laserprinter aansluiten, dan heb je meer capaciteit nodig dan zo'n stekkerblok aankan.
Een wasmachine en een wasdroger moeten ieder op een eigen eindgroep worden aangesloten in de groepenkast. Wanneer dit niet gebeurt en er komt schade uit ten gevolge van een overbelaste eindgroep dan kan het zijn dat de verzekeringsmaatschappij de schade niet vergoed.
Volgens de algemene bepalingen van het Nederlands Normalisatie Instituut welke de NEN voorschrijft moeten alle apparaten welke meer dan 2.000 watt gebruiken en of “natte groepen” zijn dienen op een aparte groep worden aangesloten. Een uitzondering hierop zijn apparaten welke minder dan 10 minuten gebruikt worden.
Gezien het feit dat alle wasmachines van tegenwoordig een capaciteit hebben van meer dan 2 KWh is het daarom verplicht om deze wasmachines op een aparte groep aan te sluiten. De wasmachine en de wasdroger mogen absoluut niet samen op één groep aangesloten worden.
AREI is duidelijk: indien ze in een droge ruimte geplaatst worden: minimum 15cm boven de vloer, indien ze in een natte ruimte geplaatst worden (bvb wasplaats/badkamer), minimum 20 cm boven de vloer.
Ook een wasdroger vergt een stroomsterkte van 8 tot 10 ampère. Dit komt neer op een vermogen tussen de 1.840 (8 x 230) en 2.300 (10 x 230) Watt uit.
De combiswitch of combiregelaar maakt het mogelijk om twee apparaten met groot vermogen (Watt) aan te sluiten op één aansluitpunt/-groep. De combiswitch schakelt de boiler tijdelijk uit gedurende de opwarmtijd van bijvoorbeeld de vaatwasser, en schakelt de boiler daarna weer aan. Maximale aansluitwaarde is 3000 W.
Volgens Milieu Centraal verbruikt een wasmachine gemiddeld 100 kWh aan stroom per jaar, en een wasdroger ongeveer 260 kWh. Daarmee is de wasdroger een van de grootste energieslurpers die je in veel huishoudens vindt. Hoe hoog het energieverbruik precies is, is afhankelijk van het model en het energielabel.
Het is geen verrassing: de verwarming is de grootste energievreter in huis. Bijna 60% van al je energie gaat op aan warmte. Bespaartip! Onderhoud je ketel (twee)jaarlijks en vervang het toestel wanneer nodig.
De wasdroger
Bij een condensdroger of droger met luchtafvoer zijn de kosten per droogbeurt ongeveer € 2,27. Het drogen van een was met een wasdroger is duurder dan een wasbeurt. Dat komt omdat er veel warmte en dus energie nodig is.
De nadelen van warmtepompdrogers
Warmtepompdrogers zijn duur. In veel gevallen verdien je die investering weer terug met een lagere energierekening, zo zie je op de website van Milieu Centraal. Verder duurt het drogen langer, omdat de lucht waarmee gedroogd wordt tot 20 graden lager ligt.
Gebruik nooit een verlengsnoer om apparaten aan te sluiten. Dit kan een kortsluiting of brandgevaar veroorzaken.
Een wasmachinesnoer mag ABSOLUUT niet verlengd worden, en al HELEMAAL NIET met kroonsteentjes! Er moet (eventueel door een vakman) een langer snoer aan de machine gezet worden. Dit snoer vervolgens met adereindhulsjes in de trekschakelaar aansluiten.
Voor het aansluiten op een trekschakelaar knip je de stekker van het wasmachinesnoer en strip je de draden. Kabelschoentjes erom. Haal de spanning eraf, maak de schakelaar open en sluit de draden op de overeenstemmende kleur aan.