Een man heeft zijn linkerteelbal verkocht voor wetenschappelijk onderzoek om een auto te kopen. Dankzij de Amerikaan Mark Parisi weten we nu hoeveel een teelbal waard is: 35.000 dollar.
Om met zekerheid te bepalen of er sprake is van teelbalkanker is er een microscopisch onderzoek van het weefsel nodig. Hiervoor moeten de teelbal, de bijbal en de zaadstreng van de balzakken operatief worden verwijderd via de lies. Een patholoog-anatoom onderzoekt deze organen vervolgens onder de microscoop.
Bijbal (epididymis)
In de balzak zijn twee gescheiden ruimtes, waarin aan beide kanten één teelbal met bijbal past. Een man heeft dus twee teelballen (testis) en twee bijballen (epididymis). Een bijbal bestaat uit vele kleine buisjes.
Dat sommige mannen geboren worden met één bal in plaats van twee, weten we inmiddels. Maar er zijn ook heren met een zogenaamde derde bal. Wat is het precies, hoe komen mannen eraan en belangrijker: hoe komen ze er weer vanaf? Een derde bal wordt ook wel karbunkel genoemd en komt eigenlijk vooral voor bij wielrenners.
Een zaadbal heeft een ovale vorm en is vier tot vijf centimeter lang. De zaadballen zijn omgeven door een kapsel en door een spier die betrokken is bij de temperatuurregeling van je zaadballen. Iedere zaadbal bestaat uit ongeveer 200 tot 300 lobjes, die weer uit verschillende zaadbuisjes bestaan.
Heeft u pijn in de lies, maar is er geen bobbel te zien of te voelen, dan doet uw huisarts onderzoek. U moet bijvoorbeeld op uw hand blazen om de zwakke plek (beter) zichtbaar te maken.
Bikkel is een man met 1 bal.
Niet-ingedaalde teelbal bij volwassenen
Met één teelbal kan je gewoon seks hebben. De andere teelbal zal ook de zaadproductie overnemen. Die ene functionerende teelbal staat dan in voor de aanmaak van testosteron en zaadcellen. Het is niet noodzakelijk erg zichtbaar dat je maar één teelbal hebt.
Maar nu blijkt dat vrouwen iets soortgelijks kunnen hebben: roze ballen, ook wel blauwe wanden genoemd. Dokters gebruiken de medische term 'vasoconstrictie', met als definitie "het versmallen van bloedvaten door de kleine spiertjes in hun wanden." Vasoconstrictie kan zowel bij mannen als vrouwen voorkomen.
Het is normaal dat één van beide testikels iets groter is dan de andere. Onderzoek ze vervolgens afzonderlijk door ze één voor één voorzichtig tussen duim en vingers te rollen. Hierbij kunt u de bijbal (epididymis) voelen, een worstvormig orgaan deels boven, deels achter de testikel.
Stap 4: op naar de bijbal
Zijn ze eenmaal los? Dan zijn de spermacellen er nog lang niet. De vloeistof voert ze in een dag of twee mee naar een ander buizensysteem: de bijbal. In het laatste stukje van dit buizenstelsel blijven de zaadcellen twee tot drie weken liggen.
De route van sperma bij een zaadlozing
Bij een zaadlozing worden de zaadcellen voortgestuwd vanuit de bijballen de zaadleiders in. De zaadleiders komen langs de zaadblaasjes en de prostaat. Daar wordt het zaadvocht toegevoegd aan de spermacellen. Het sperma is nu klaar en kan via de plasbuis naar buiten worden gestuwd.
Sperma bestaat voor een vijfde deel uit zaadvocht, dat wordt aangemaakt in de prostaat. Daar vermengt het zich met zaadcellen die worden aangeleverd vanuit de testikels, en met een slijmerig vocht dat afkomstig is uit 2 klieren (zaadblaasjes) die zich vlakbij de prostaat bevinden.
Als beide zaadballen verwijderd zijn, maakt u niet meer voldoende testosteron aan. Door een testosterontekort kunt u last krijgen van verschijnselen zoals minder zin in seks, erectieproblemen en een vrouwelijke vetverdeling. Het testosterontekort kan gelukkig aangevuld worden.
Zaadbalkanker kun je vaak, maar niet altijd, zelf ontdekken. Je voelt dat je bal groter is en soms voel je knobbel(s) in je zaadbal. Deze kunnen pijnlijk zijn, maar het hoeft niet. minder zin in seks.
Zaadbalkanker komt weinig voor. Jonge mannen tussen de 18 en 35 jaar hebben de grootste kans op deze vorm van kanker. De vooruitzichten zijn meestal goed. Zaadbalkanker ontstaat meestal in de cellen die het zaad produceren: de kiemcellen.
Schaamhaar ontwikkelt zich door omzetting van bestaande vellushaar (niet-gepigmenteerd, kort, dun en donsachtig lichaamshaar) en is een secundair geslachtskenmerk. Dit zijn lichamelijke kenmerken die zich pas ontwikkelen in de puberteit. Veel vrouwen, maar ook sommige mannen, scheren hun schaamhaar.
De oorzaak is de verhoogde bloeddruk in de genitaliën die de erectie en het opzwellen van de testikels veroorzaakt. De gezwollen bloedvaten zijn blauw van kleur, vandaar de uitdrukking "blauwe ballen". De krampen in de gladde spiercellen van de bijballen en de zaadleiders zijn de eigenlijke reden voor de pijn.
Maar wat blijkt nu, niet alleen mannen, maar ook vróuwen kunnen last hebben van blauwe ballen. Het fenomeen wordt dan alleen geen blauwe ballen genoemd, maar 'roze ballen', 'blauwe wanden' of 'een blauwe klit'. Goh, uhm, interesting. Wanneer je ontzettend opgewonden bent, stroomt er bloed naar je clitoris.
Vruchtbaarheid. Het verwijderen van 1 zaadbal heeft weinig gevolgen. Het komt zelden voor dat hierdoor de zin in seks verminderd (libidoverlies) of impotentie ontstaat. En omdat u 1 zaadbal over hebt, bent u nog steeds vruchtbaar.
Als er één zaadbal verwijderd wordt, kan de andere zaadbal samen met de bijnieren voldoende testosteron aanmaken. Als beide zaadballen verwijderd zijn, maak je niet meer voldoende testosteron aan, want in de bijnieren wordt slechts 5% aangemaakt.
Er kunnen verschillende redenen zijn om 1 of beide zaadballen te verwijderen (orchidectomie). Zoals bijvoorbeeld (een vermoeden van) zaadbalkanker, blijvende of vaak terugkerende infectie van de zaadbal of bijbal of (uitgezaaide) prostaatkanker. Bij zaadbalkanker is het belangrijk snel te opereren.
Maar waarom eindigen de testikels na het indalen op verschillende hoogte? Dat komt doordat de ballen en de route links en rechts net even anders kunnen zijn, zegt Van Breda. Misschien is de spier links wat langer dan rechts. Of de bloedvaten of de zaadleiders zijn niet precies even lang.
De operatie
Bij een zogenoemde regionale verdoving krijgt u een ruggenprik (ook wel spinaal anesthesie genoemd). U bent dan wel bij bewustzijn, maar u voelt geen pijn. Nadat u verdoofd bent, maakt de uroloog een snede in de lies. Via deze snede wordt de zaadbal, inclusief de bijbal en zaadstreng, verwijderd.
Dat op je pols moeten blazen moet bij elke keuring en is om na te gaan of je een liesbreuk hebt. Dat gebeurt bij alle mannen als je gekeurd wordt.