Codeïne is een opiaat (afgeleide van de opium) en heeft een verdovende werking op het lichaam. In grote hoeveelheden kan je hallucinaties krijgen, out gaan of zelfs een ademhalingsstilstand krijgen. Vooral in combinatie met de promethazine en eventueel andere middelen zoals alcohol wordt dit risico extra vergroot.
Begin altijd met een lage dosering: 1 dosis hoestdrank waarin 50mg codeïne zit en 30 mg promethazine. Neem sowieso niet meer dan 2 dosissen. Bij een hoge dosis kan je gaan hallucineren, out-gaan of zelfs een ademhalingsstilstand krijgen. Codeïne is verslavend.
Zo bevat hoestdrank vaak codeïne, wat sufheid, duizeligheid en verstopping kan veroorzaken. Ook het Nederland Huisarts Genootschap (NHG) raadt het gebruik van hoestdrank niet aan, omdat de effectiviteit nooit bewezen is. Het NHG wijst ook op de mogelijke bijwerkingen van hoestdranken.
De aanbevolen dosering is: Volwassenen en jongeren vanaf 12 jaar: 15 ml iedere 3 tot 4 uur, 4 keer per dag, zo nodig tot maximaal 6 keer per dag; maximale dosis per dag is 90 ml. Kinderen van 6 tot 12 jaar: 7,5 ml iedere 3 tot 4 uur, 4 keer per dag, zo nodig tot maximaal 6 keer per dag; maximale dosis per dag is 45 ml.
De drug 'lean drink', 'purple drank' of 'syrup' is de straatnaam voor een drankje dat bestaat uit een hoestdrank gemixt met frisdrank of snoep. De stoffen in het drankje die zorgen voor de roes zijn codeïne en promethazine. Lean is populair in de hiphopscene in Amerika.
DXM (dextromethorfan) is een bestanddeel in hoestdrank. Gebruik van DXM komt in Nederland weinig voor maar wel in de Verenigde Staten. In hoge dosis kan een roes optreden die in de buurt komt van middelen als ketamine. Je krijgt het gevoel alsof lichaam en geest gescheiden raken.
Een te hoge dosis codeïne kan aanleiding geven tot ademhalingsdepressie. Een kleine soeplepel van een siroop die 30 mg/5 ml codeinefosfaat bevat is een toxische dosis voor een tweejarig kind dat 12 kg weegt. Bij overdosering met dextrometorfan kunnen duizeligheid, gastrointestinale last en verwardheid optreden.
Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest (opeens) veel en vaak, en voelt je benauwd. Je hoest veel of vaak, en dit duurt langer dan 3 weken. Je hoest meer slijm op.
Tips bij 's nachts hoesten en slecht slapen
Het kan helpen om met uw hoofd hoger te slapen dan de rest van uw lichaam, zodat speeksel zich niet in de keel ophoopt. U kunt ook het hoofdeinde van uw bed hoger zetten of een extra kussen gebruiken. Daarnaast kunt u een luchtbevochtiger gebruiken.
Volwassenen: 3-6 x daags 15 ml (1 eetlepel). Medisch hulpmiddel. Gebruik: Leeftijd 3-6 jaar: 2-4 x daags 5 ml (1 à 2 theelepels).
Een overdosis kan leiden tot onder meer verwardheid, slaperigheid, duizeligheid, stuiptrekkingen of coma. "Apothekers mogen deze producten niet afleveren als ze vermoeden dat er sprake is van misbruik.
Toch mag je hoestsiroop zeker niet onbezonnen nemen. Vooral de producten op basis van codeïne kunnen een aantal vervelende bijwerkingen veroorzaken zoals slaperigheid, duizeligheid of een verminderd reactievermogen.
Het ingrediënt codeïne maakt de hoestdrank verslavend. Jongeren mixen het met frisdrank, of drinken het puur op siroopfeesten. Het probleem speelt niet alleen in Afrikaanse landen als Kenia, Ghana, Niger en Tsjaad, ook in de Verenigde Staten proberen jongeren via hoestsiroop in een roes te raken.
Codeïne is sinds 1884 internationaal op de markt. Het is zonder recept verkrijgbaar in hoestdranken onder de merknaam Bronchicum. Verder is het op recept verkrijgbaar in tabletten als het merkloze Codeïne en Codeïnefosfaat.
Codeïne is een geneesmiddel voor kriebelhoest, pijn en diarree. Mogelijke bijwerkingen van codeïne zijn onder meer verstopping van de darmen, krampen van de galwegen of ontsteking van de alvleesklier. Deze bijwerkingen kunnen buikpijn geven. Krampen van de galwegen kan koliekpijn opwekken.
Codeïne behoort tot een groep geneesmiddelen, genaamd opioïde analgetica, waarvan de werking gericht is op pijnverlichting. Het kan alleen worden gebruikt of in combinatie met andere pijnstillers zoals paracetamol. Daarnaast behoort codeïne tot de groep van geneesmiddelen die de hoestprikkel dempen.
Zodra je gaat liggen begint het vocht, wat overdag onderin je longen zit, omhoog te kruipen. Hierdoor ga je hoesten. Hieronder staan acht tips die je kunnen helpen wanneer je 's nachts last hebt van hoesten en een verstopte neus. Of bekijk deze 5 winter must-haves.
Waarom is het hoesten 's nachts erger? Daarnaast spelen omgevingsfactoren een grote rol. Hoestklachten verergeren 's nachts als er allergenen van huisdieren of huisstofmijt aanwezig zijn de slaapkamer. Ook een te droge lucht, te veel stof of rook zijn niet bevorderlijk als je veel hoest 's in bed.
Spontane hoest, concluderen de onderzoekers, wordt tijdens de slaap onderdrukt. Hoest maakt mensen zelden wakker. Datzelfde geldt voor niezen: zelfs als er wel veel prikkels in onze omgeving zijn die ons zouden laten niezen, worden die tijdens de slaap genegeerd.
Virale longontsteking
Dit gebeurt door druppeltjes die bij hoesten en niezen door een geïnfecteerde patiënt worden verspreid. Het virus komt binnen via onze luchtwegen en dringt door tot de bronchiën en het longweefsel. Hier vermenigvuldigt het zich waardoor vervolgens het longweefsel ontstoken raakt.
Ja dat kan. Je kunt bijvoorbeeld aanhoudend hoesten bij een ontsteking van het slijmvlies in je luchtwegen (tijdens en na een verkoudheid). Het is echter moeilijk om te bepalen of de hoest wordt veroorzaakt door een bacterie of een virus (bacteriële of virale aandoening).
Een beklemmend gevoel op de borst, piepende ademhaling of pijn bij het ademhalen komen ook voor. Je benauwd voelen is erg naar en kan eng zijn. Voor sommige mensen voelt het als (bijna) stikken. Als je iets wilt doen terwijl je benauwd bent, is dat vaak lastiger.
Als u meer Prospan® hoestsiroop heeft gebruikt dan geadviseerd (meer dan 3 keer de dagelijkse dosis), kunt u tijdelijk last krijgen van misselijkheid, overgeven of diarree. Raadpleeg in dit geval uw arts of apotheker en neem deze bijsluiter dan mee.
Wanneer moet u extra voorzichtig zijn met dit middel? U mag het product niet langer dan 14 dagen gebruiken zonder een arts te raadplegen. Gebruik dit middel niet als u veel slijm ophoest. De hoestprikkel is dan juist nodig om het slijm kwijt te raken.
De nummer 1 in onze lijst is de Natterman Droge Hoest + Keelpijn 2-in-1 Hoestdrank! Dit is de beste hoestdrank 2023 en daardoor dus ook de beste koop. De hoesdrank heeft een directe werking. Daardoor kan het goed droge hoest, kriebelhoest en keelpijn bestrijden.