Na de inseminatie moeten de zaadcellen een weg van 12 tot 17 cm afleggen, van de baarmoedermond, via de baarmoederhals en de baarmoeder naar de eileiders, waar de bevruchting plaatsvindt. Voor deze weg hebben de zaadcellen ongeveer 5 minuten nodig.
Borsten die al dan niet gevoeliger of groter zijn, een steekje hier een pijntje daar, veranderd reukvermogen, trek in bepaald eten of koffie die ineens juist niet meer smaakt. Zó graag wil je bevestiging dat zich in je buik het Grote Wonder voltrekt, dat je van alles gaat voelen.
De kans dat u zwanger wordt is onder andere afhankelijk van uw leeftijd en de zaadkwaliteit bij inseminatie. De kans dat een IUI-behandeling tot een zwangerschap leidt, ligt tussen de 6-10% per behandeling.
Na de inseminatie
Na de IUI zijn er zijn geen bijzondere maatregelen nodig. Wanneer u niet zwanger bent geworden, krijgt u 12 tot 14 dagen na de IUI een menstruatie. Bent u over tijd, dan kunt u 16 dagen na de dag van IUI een zwangerschapstest doen.
Het zaad baant zich vanzelf een weg naar de baarmoeder en eileiders. Blijf na het insemineren 5 tot 10 minuten liggen. Bij het opstaan, zal een deel van het sperma weer uit de vagina lopen. Dat is heel normaal en gebeurt ook na de gemeenschap.
Resultaten. De slaagkans hangt af van meerdere factoren, onder meer de leeftijd van de vrouw en de oorzaak van het vruchtbaarheidsprobleem. De kans op een zwangerschap bedraagt gemiddeld 10% per cyclus. De meeste zwangerschappen vallen voor tijdens de eerste 3 behandelingen.
Het beste kun je een zwangerschapstest doen. HCG (het zwangerschapshormoon) gemaakt door de placenta kan gedetecteerd worden in je urine. Er zijn verschillende testen op de markt, met smileys, plusjes, twee streepjes of met de tekst zwanger/niet zwanger. Zo zie je vaak al binnen enkele minuten of je zwanger bent.
Die innesteling vindt ongeveer 8 dagen ná de bevruchting plaats en sommige vrouwen ervaren hierbij een innestelingsbloeding. Vanaf dit moment kan je ook een zwangerschapstest doen omdat deze het zwangerschapshormoon meet dat vanaf het moment van innesteling wordt aangemaakt.
De inseminatie zelf is een eenvoudige, meestal pijnloze ingreep. Nadat de verpleegkundige een speculum (eendenbek) heeft ingebracht, wordt een dun slangetje door de baarmoederhals tot in de baarmoederholte geschoven. De kweekvloeistof met de zaadcellen wordt dan langzaam ingespoten.
De arts kan zien of er een eisprong is geweest en of de voorwaarden voor een normale bevruchting en zwangerschap aanwezig zijn. Een prille zwangerschap zal steeds met een inwendige gynaecologische echografie worden bekeken. Vanaf de 5de week van de zwangerschap is een vruchtzak met dooierzak zichtbaar in de baarmoeder.
Ook voor IVF moet er minstens 1 miljoen zaadcellen per ml gevonden worden, waarvan er minimaal 500.000 goed progressief bewegende zaadcellen overblijven na het opwerken van het zaad. In het laboratorium worden eicel(len) en zaadcellen in een kweekschaaltje bij elkaar gedaan, waarna bevruchting kan optreden.
Denk aan variatie in groenten en fruit, afwisseling tussen vis of vlees en vegetarisch, en verschillende soorten volkoren producten. Zo krijg je de juiste voedingsstoffen binnen. Alcohol heeft invloed op de hormoonhuishouding. Je kunt hier het beste al mee stoppen als je weet dat je zwanger wilt worden.
De innesteling duurt ongeveer een week en is dan 10-12 dagen na de bevruchting klaar. De bloeding kan maar een paar uur duren maar er zijn ook zwangere vrouwen die een paar dagen bloeden. Echter, het gaat van vaak om een bloeding van maximaal twee dagen.
Een week na de bevruchting kun je je al moe voelen, je menstruatie is nog niet uitgebleven en je merkt nu al dat je eigenlijk alleen maar wilt slapen, de hele dag door. Het wordt veroorzaakt door het hoge niveau van het hormoon progesteron.
Veel vrouwen zijn misselijk in het begin van de zwangerschap. Zelfs in deze eerste week na de bevruchting kun je al misselijk zijn. Vervelend, maar wel een leuk teken!
Voor de zelf-inseminatie heeft u nodig: een potje met deksel om het sperma op te vangen spuitjes van 2 of 5 milliliter, zonder naald, om het sperma in te brengen. Het spuitje kunt u maar 1 keer gebruiken, u gebruikt telkens een nieuw spuitje. Het potje, deksel en spuitje moeten schoon, droog en niet te koud zijn.
Kwaaltjes als misselijkheid, vermoeidheid, een opgeblazen gevoel, een afkeer voor eten, of juist sterke cravings, eetbuien en pijnlijke tepels en borsten, zijn voor veel vrouwen de eerste zwangerschapssymptomen. De enige manier om zeker te weten of je zwanger bent, is met een zwangerschapstest.
Over het algemeen is het niet zinvol meer dan 6-8 inseminaties met donorsperma uit te voeren. Uw behandelend arts zal hierna andere behandelmogelijkheden met u bespreken. Om uw kansen te vergroten, hanteren we het volgende schema: Eerst verrichten we zes keer een inseminatie (KID) met behulp van een ovulatietest.
Bij deze behandeling wordt het donorzaad met een katheter (een dun, flexibel slangetje) in de baarmoeder gebracht. Deze behandeling gebeurt zonder hormonale stimulatie van de eierstokken. De kans op een zwangerschap per cyclus is 10 tot 15%.
Gemiddeld bedraagt de zwangerschapskans ongeveer 15% per cyclus. Een goede eicel heeft in goede omstandigheden zo'n 70% kans om bevrucht te raken. Eenmaal bevrucht heeft de eicel opnieuw zo'n 70% kans om voldoende verder te ontwikkelen zodat een innesteling mogelijk wordt.
Ongeveer 40-50% van de bevruchte eicellen nestelen zich niet goed in. Dit is best een hoog percentage. Wist je dat je dit soms niet eens weet dat dit gebeurd is? Dit komt namelijk doordat een menstruatie lastig te onderscheiden is van een mislukte innesteling.
Symptoom 3: Innestelingsbloeding duurt minder lang
Bij sommige vrouwen duurt het drie dagen, bij anderen wel zeven. Een innestelingsbloeding kan een paar uur tot drie volle dagen aanhouden. Langer dan dat komt vrijwel niet voor.
Soms is opname in het ziekenhuis nodig. Als er te veel eiblaasjes zijn gegroeid, raadt de arts u af om zwanger te raken. Dan zal de IUI niet doorgaan en krijgt u het advies om geen gemeenschap te hebben. Van de hormonen die gebruikt worden bij IUI is geen verhoogd risico op het ontstaan van kanker bekend.
De eicel leeft 12 tot 24 uur, de zaadcellen zo'n 72 uur. De zaadcellen doen ook nog eens ongeveer 10 uur over de reis van vagina naar eileider waar de bevruchting plaatsvindt. Om de kansen op een zwangerschap te verhogen kun je dus het beste één of twee dagen vóór of eventueel op de dag van de ovulatie seks hebben.