Voor witte was selecteer je het katoen programma maar pas je de temperatuur en de centrifuge aan. Zet de wasmachine op 30 graden en de centrifuge een tandje lager, ergens tussen de 800 en 1000 toeren. Het katoenprogramma duurt langer dan de andere wasprogramma's.
Wit wasgoed kan zowel met de hand als met de machine gewassen worden op temperaturen van 30 tot 60 graden. Geschikt voor de witte was zijn zowel Robijn Stralend Wit en Robijn Bright Couture.
Ideaal om vergeelde witte was weer wit te krijgen. Dompel de kleding onder in een bak met schoonmaakazijn. Laat het een paar uur weken, spoel het shirt uit en draai een normale was in de wasmachine. Tip: met een beetje schoonmaakazijn in het bakje voor de wasverzachter verwijder je nare geurtjes en vlekken.
Vaak is 30 graden warm genoeg. Kies alleen voor 40 graden als de was flink vuil is. Een voorwas is niet nodig. Bad- en keukenhanddoeken, theedoeken, washandjes, beddengoed, sportsokken, wit ondergoed en babykleertjes: voor was die hygiënisch schoon moet worden, is 60 graden de beste temperatuur.
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
Schimmels, mijten (beddengoed!) en bacteriën worden pas gedood bij een wastemperatuur van 60 graden. Ook handdoeken met vlekken kunnen het beste op 60 graden gewassen worden. Tegen het doorlopen van kleuren kun je het beste lichte en donkere was scheiden.
De combinatie van zweet en deodorant is de boosdoener wanneer het om gele vlekken in witte kleding aankomt. Vaak zijn die vlekken ook nog eens ontzettend hardnekkig. Je kunt wassen tot je een ons weegt, maar die vlekken gaan nergens heen.
2. Omo Wit Waspoeder. Het Omo wasmiddel is volgens ons het best getest wasmiddel voor de witte was. Het beste waspoeder voor de witte was wast zelfs op 30 °C door en door schoon en pakt hardnekkige vlekken zoals bloed, gras en vet diep aan.
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken. Hoeveel azijn je gebruikt, hangt af van de hardheid van het water.
Handdoeken, vaatdoeken en beddengoed kun je het beste wassen op 60 graden bijvoorbeeld, terwijl de meeste kleding op 30 of 40 graden gewassen wordt. Op een zo laag mogelijke temperatuur wassen is beter voor het milieu! Met Seepje wordt je was zélfs schoon op 20 graden!
Fijnwas. Het fijnwasprogramma is een programma op lage temperatuur (30- 40°C) bedoeld voor fijne was van tere materialen, zoals lingerie, jurken en gordijnen. Om te veel wrijving tussen textiel te voorkomen, mag je de wastrommel maximaal tot de helft beladen.
Delicaat-, fijne was of wol-programma
Het fijne was of wol-programma is voor delicate stoffen zoals wol, zijde of viscose. Het wast op een lage temperatuur (30 graden) en centrifugeert minder hard.
Witte was nog witter
Leg je shirts in een bak met schoonmaakazijn. Laat het een paar uur weken en spoel het daarna weer uit. Was je shirts daarna op een normale manier in de wasmachine. Je kunt ook bij elke wasbeurt een beetje schoonmaakazijn toevoegen aan het bakje van de wasverzachter.
Een temperatuur tussen de 30 graden en de 60 graden wordt meestal aangeraden. Wanneer u uw witte shirts op een te hoge temperatuur wast, kan het zijn dat de kleur vervormt en het kledingstuk zelf krimpt.
Was een T-shirt op 40 graden
De meeste kledingstukken worden op 40 graden gewassen. Ook T-shirts mogen niet warmer gewassen worden dan op 30 of 40 graden. We raden je aan om T-shirts te wassen bij een zo laag mogelijke temperatuur (maximaal40 graden). Hoe hoger de temperatuur, hoe meer het textiel kan krimpen.
Toch is het niet heel slim om de verschillende wasmiddelen voor een andere kleur te gebruiken. In wit wasmiddel zit namelijk een beetje bleek aan toegevoegd om de witte kleuren zo lang mogelijk wit te houden. Als je dit gaat gebruiken voor je bonte of zwarte was, zullen deze kleuren dus juist vervagen.
Conclusie: voor wassen op lage temperaturen kun je beter vloeibaar wasmiddel gebruiken omdat dit sneller oplost. Op hogere temperaturen is waspoeder weer fijner in gebruik. Geen van de twee is dus op alle vlakken de beste keuze, maar het is wel slim om de twee middelen af te wisselen.
De Consumentenbond heeft weer wasmiddel getest en de grote winnaar gekozen. Het wasmiddel voor bonte was van Lidl is door de Consumentenbond als Beste Koop uit de test voor bontwasmiddelen gekomen. Formil Ultra Plus Color in poedervorm eindigde als tweede van in totaal 32 geteste bontwasmiddelen.
Hoe krijg je je wasgoed weer wit met bleekmiddel? Vul een teiltje met warm water, en voeg bleekmiddel toe (ongeveer 60 ml bleek per 1 liter water).
Veel vlekken krijg je weg met dit wondermiddel. Denk aan bloedvlekken, koffievlekken, theevlekken, jodiumvlekken, zweetvlekken en deodorantvlekken. Meng drie delen azijn met een deel water, laat het textiel met de vlek een nachtje weken en was het op de gebruikelijke manier.
Hoe? Zorg ervoor dat je enkel wit wasgoed in de trommel doet, voeg in het wasmiddelbakje een half kopje baking soda aan het gebruikelijker wasmiddel toe en laat de wasmachine de rest van het klusje klaren.
Voor kleurbehoud kun je het beste wassen op een maximale temperatuur van 40 graden. Katoenen ondergoed, sokken, beddengoed en handdoeken kun je prima op 60 graden wassen. Witte lakens kunnen zelfs op 90 graden. Ook de droger is geen probleem.
40 graden: voor de dagelijkse wasjes
Kleding die je vaak draagt, zoals T-shirts, jeansbroeken en blouses was je op 40 graden. Kledingstukken uit katoen of polyester krijg je helemaal schoon op deze temperatuur. Ook de meeste donkere kleding, zoals jouw ultieme 'little black dress', was je op 40° C.
Kleding krimpen voorkomen: koud of lauw wassen
Kleding in koud water tegen krimpen, kan helpen. Hou je in ieder geval aan de maximumtemperatuur die op het label staat. Ga liever voor een graadje minder dan hoger. Een wasje op dertig graden is reeds voldoende om je kleding proper te krijgen.